Gyerekek és sport - A gyermekorvos tanácsai: Hogyan készüljön fel az edzőtáborra a gyerek lelkileg

Gyerekek és sport - A gyermekorvos tanácsai: Hogyan készüljön fel az edzőtáborra a gyerek lelkileg

Nézzük először is, mit jelent a szó „edzeni”: Testileg erőssé, ellenállóvá tenni - írja a magyar értelmező szótár.


Valamely sportágban rendszeres fejlesztő gyakorlatokat végezni, magyarul edzésre járni családi döntés, és összefogás kérdése. Lehet rendszeresen és akár módszeresen gyakorlatokat végezni minden előképzettség vagy edzői segítség nélkül is. Ezt hívjuk manapság hobby sportnak, vagy rekreációnak. Mindezekhez nem szükséges edzőtáborba menni.

Felnőttkorban csupán elhatározás kérdése: csinálom, vagy nem csinálom? Gyerekkorban  pedig dönt a család és szerencsés esetben olyan helyre, olyan sportág közelébe kerül a gyerek, amihez kedve, tehetsége és kitartása is van.

Azokat a gyerekeket, akik jól mozognak, esélyesek arra, hogy megfelelő edzés, és terhelés után versenyezzenek, és ott jó eredményeket érjenek el, kiválasztják. Hosszú idő telik el, mire ezekből a kiválasztottakból összeáll egy társaság, akit már edzőtáborozni is elvisznek.
Nézzük ismét az értelmező szótár ide vonatkozó részét: edzőtábor tehát, sportolók közös felkészülésére való bentlakásos létesítmény.

Mi következik ebből? Az, hogy mire egy kisgyerek eljut az edzőtáborozás lehetőségéig, pontosan tudni fogja, mi a várt, elvárt penzum. Azzal is tisztában van, mi a dolog célja.
Bizonyára van sok módszer a lelki felkészítésre, gondolom sok okos tanulmány is készülhetett az ügyben.

Legyen szabad nekem ebben az ügyben abszolút személyesen megnyilvánulni. Nincs ebben semmi tudomány, vagy orvosi, vagy vizsgálatokkal és kísérletekkel alátámasztott igazság. Pusztán  egy vélemény, valakinek a véleménye, akinek sok-sok hosszú boldog éven át a természetesen kötelező tanulás mellett a versenysport töltötte ki minden idejét.
Azzal keltem, azzal feküdtem.  Cél volt a szemem előtt. Mai divatos meghatározás szerint célorientált viselkedést tanultunk mi mindannyian – természetesen nemcsak én – akik fiatalon erre az útra léptünk.

Soha vissza nem térő boldog időszaka ez az életnek, és nem csak én érzem így. Sokakat kérdeztem sporttársaim közül , bármikor újra kezdenénk. Ismerve minden kínját, nehézségét, az öröm, amit az elvégzett munka és az eredmények adtak, kitart mind a mai napig. Beletartozott ebbe az edzések menete, a pihenés a táplálkozás, és olykor az edzőtáborozás is.
Én úgy éltem meg, kivételes vagyok, hogy elvisznek és biztosítanak mindent a jó felkészülés érdekében. Néha nem szerettem, hogy nem a saját ágyamban alszom, de az hogy együtt lehettem az úszótársaimmal,  mondhatni még inkább inspirált a több és jobb munkára.
Nem hiszek a lelki felkészítésben, ebben az esetben. Ha valakit fel kell erre készíteni, abból véleményem szerint épp az a valami hiányzik, amitől valaki extra eredményt képes elérni.
Természetesen oda kell figyelni a holmira, amit a gyerek magával visz, de azt egy sima nyári tábornál sem árt átgondolni, mi kerüljön a csomagba.

Szerencsés esetben a hosszú hideg téli hónapok alatt olyan edzőtábort tud a szövetség szervezni, ahol jó idő van, ideálisak a körülmények a felkészülésre.
A sporttábor alatt mindenképpen gondoskodni kell a leckékről, illetve biztosítani kell, hogy a gyerek ne maradjon le az iskolában (sok hátránya mellett, ez a számítógép egyik nagy előnye). Ahhoz azonban, hogy ezt a feladatot a gyerek gyorsan és hatékonyan el tudja végezni, meg kell tanítani tanulni. Ez mindenképpen szülői feladat. Az edzők-hacsak nem olyan szerencsés valaki, mint én, hogy az édesanyja egyben az edzője is volt-dolga az edzések ellenőrzése, és levezetése. A tanulást egy edzőtáborban egy gyereknek magának kell megoldania. Ha tudjuk, hogy megbízhatunk benne, nincs probléma. Úgy vélem, ha egy gyerek megtanult tanulni, rábízhatjuk a tanulást. Ehhez persze megfelelő érettség is kell. De a sport, a rendszeres munka megtanít arra, hogy nincs semmi ingyen se a világcsúcs, se az ötös bizonyítvány. Így erősítheti a két dolog egymást.

Ezek  azonban nem lelki dolgok, ez egyszerűen a gyerek feladata.
Nem hiszek abban, hogy jó, ha a gyerek csak sportol és nincs más dolga.
Tudom, megnőttek a követelmények iskolában, sportban egyaránt. Szerintem azonban  a két dolog - sport és tanulás - összeegyeztethető, és össze is kell egyeztetni.
A magukat nehezen megtaláló, tehetséges sportolók kallódnak el csupán azért, mert senki nem segít nekik abban „Mi lesz a sportpályafutás után”. Én inkább erre fordítanék több figyelmet.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által