A jó mostohaapa

A jó mostohaapa

Általában csak a nevelő anyukákról szoktak cikkezni, pedig a nevelő apukák helyzete semmivel sem könnyebb. Most ők figyeljenek, mert eláruljuk, hogyan lesz valaki tökéletes családfő egy új családban.


Tíz lépéssel a sikeres és kiegyensúlyozott mostohaapasághoz.

1. Nem pótapa!
Mivel általában a gyerekeknek van vér szerinti apukájuk, ne akarjuk őt helyettesíteni! A nevelésben koncentráljunk inkább az olyan pozitív megerősítésre, mint a dícséret és a bizalom kialakítása, valamint éreztessük velük, hogy velünk mindig biztonságban érezhetik magukat.

2. Egyértelmű megállapodások
Amikor szerelmesek vagyunk, mindent rózsaszín szemüvegen keresztül nézünk. Ez sajnos a gyereknevelésben is vezethet nézeteltérésekhez. Gyakran előfordul, hogy az édesanya és a gyerek összeszokott „csapatába” kell beilleszkedni: ez akkor megy könnyen, ha előre tisztázzuk, párunk mit vár el tőlünk. Beszéljük át az összes kérdést, ami a gyereket érinti. Szeretné például, ha aktívan részt vennénk a gyereknevelésben, vagy húzódjunk inkább vissza? Érdemes azon is elgondolkodni, hogy az elvárások megegyeznek-e a mi elképzeléseinkkel.

3. A megfelelő szerep megtalálása
Nincs írott szabály arra, mely feladatokat kell egy nevelőapukának átvennie. Gondoljuk végig, mennyire szeretnénk belefolyni a családi életbe. Tanácsunk: inkább úgynevezett pótszülőnek vagy a gyerek barátjának tekintsük magunkat, semmint apának!

4. Legyünk türelmesek!
Időre van szükség ahhoz, hogy egy új család összeszokjon. Ne essünk kétségbe, ha a párunk gyermeke eleinte elutasítóan vagy bizalmatlanul viselkedik velünk. Hagyjunk neki időt, hogy kialakuljon rólunk a véleménye. Ha sürgetjük az elfogadást, csak erősödni fog benne az ellenszenv. Maradjunk hát nyugodtak és higgadtak akkor is, ha a gyermek elsőre barátságtalan!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

5. Ne akarjunk versenyezni a vér szerinti apával!
Mint mindenkinek, a gyermek vér szerinti apukájának is vannak gyenge pontjai, azonban a gyermek számára akkor is egy „hős”. Biztosan veszteni fogunk, ha megpróbálunk ellene harcolni. Még ha néha nehezünkre is esik, kerüljük az ilyen jellegű konkurrencia-háborút. Szintén tilos rosszat mondani a gyermek előtt az apjára! Próbáljunk meg inkább semlegesek maradni a témában.

6. Rituálék bevezetése
Próbáljunk meg közeledni a gyerekhez, például közös programok szervezésével. Lehetnek ezek kis dolgok is, a lényeg, hogy kialakuljon valamilyen kötődés. Felajánlhatjuk, hogy rendszeresen mi visszük edzésre, elhozzuk az iskolából stb. Ha már nagyobb a gyerek, akár reggelente közösen borotválkozhatunk, és közben megbeszélhetjük a napi teendőket.

7. Ne túlozzunk!
Érthető, ha eleinte nagy igyekezettel és odaadással fordulunk az új család felé. Kívülállóként valószínűleg jobban is látjuk a problémákat, azonban ha beleavatkozunk, biztosan ellenállásba fogunk ütközni. Emiatt tanácsos az elején óvatosan kritizálni és tanácsot osztogatni.

8. Beszélni, beszélni, beszélni!
A konfliktusok sosem oldódnak meg maguktól. Sok veszekedést kerülhetünk el pusztán azzal, ha rendszeresen megbeszéljük a bajainkat. Jelöljünk ki például hetente egy napot arra, amikor mindenki elmondhatja a problémáit.

9. Ne várjunk el hálát!
Ne csodálkozzunk azon, ha a gyermek nem mutatja ki az elismerését mindazért, amit teszünk érte. Ez teljesen normális, hiszen ezt a gyerekek általában még a vér szerinti szüleikkel szemben sem szokták mindig megtenni. Előbb-utóbb egy-egy kis gesztussal (ölelés, puszi) úgyis jelzik felénk, hogy észrevették a jó szándékot.

10. Senki sem tökéletes..
Ne várjunk el túl sokat sem magunktól, sem az új családunktól. Mint mindenki, mi sem vagyunk tévedhetetlenek – ne legyünk hát túl szigorúak magunkkal, ha hibáztunk!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által