A karácsony alakjai - Jézuska, angyalok, Mikulás… - Kik ők?

A karácsony alakjai - Jézuska, angyalok, Mikulás… - Kik ők?

Jézuska
Az ajándékot a Jézuska hozza, ezt minden kisgyerek tudja. Persze mindegyik máshogyan képzeli el, van, aki szikrázó, fehér ruhában látja maga előtt, szakállal (ahogyan Jézust ábrázolják), néhányan pedig a jászolban rugdalózó kisdeddel azonosítják, ahogyan a képeskönyvekben látták. A két „figura” közül az utóbbi áll leginkább közel a hagyományokhoz, Jézuska ugyanis a kisded Jézussal azonos. A katolikus nyugati országokban neki köszönhetik a gyerekek az ajándékaikat, mellyel teljes képzavarba kerülhetnek a realitásokat (és bizonyosságot is) kereső gyerekek. Hiszen hogyan hozhat egy kisbaba bármit is?! Így a Jézuska alakja a gyermeki fantáziában egy teljesen megfoghatatlan, légies személy, aki hol kisded, hol a kereszthalálból feltámadó jóságos férfi. S bár Jézus ábrázolása a katolikus egyházban azonos, a karácsonyi kép a Kisjézussal köthető össze.

Angyalkák
Persze ahány ház, annyi szokás! Vannak családok ugyanis, akik nem bonyolódnak bele a Kisjézus körüli magyarázatokba, leginkább a vallási elhivatottság hiányában. Az angyalok karácsonyi szerepe sokkal könnyebben megfogható, átültetve a szeretet ünnepébe. A magyar keresztény néphagyomány azonban az angyalképet is összemosta a Jézuskával, gondoljunk azokra a karácsonyi díszekre, ahol a pólyában fekvő Kisjézus angyalszárnyakkal alszik! A karácsonyi angyalok a mesevilágban is tevékenyek, mindenhol ott vannak, mindent látnak és természetesen a szeretet és a jóság legfőbb képviselő.

Mikulás
A piros ruhás, nagyszakállú apóka a protestáns országokban a karácsonyi ajándékokért is felelős. A Mikulás alakja Szent Miklós püspök legendás életéhez nyúlik vissza, a második század közepéig, aki a szomszéd nélkülöző családnak adott titokban pénzt. Persze Miklós nemcsak ennek a tettének köszönheti, hogy szent lett, a történelembe azonban mégis ez segítette bevonulni, méghozzá úgy tűnik, kitörölhetetlenül. Még akkor is, ha mára már egyetlen gyereknek sem jut eszébe a szent püspök, amikor a csizmáját pucolja, vagy a karácsonyi ajándékát várja. A modern kor Mikulása már rénszarvas szánon érkezik, megissza titokban az előre kikészített tejet és a karácsonyfa alá, a zokniba, vagy a csizmába rejti az ajándékot. Már segítői is alig akadnak, a nyugati mesékben manók, míg a magyar hagyományokban krampuszok munkálkodnak a Mikulás mellett.

A karácsony a „csodalények” időszaka is, amikor csupa varázslatot érzünk magunk körül. Nem is csoda, hiszen mindannyian itt tevékenykednek körülöttünk, a gyerekek legnagyobb örömére, még ha mi képviseljük őket, akkor is…

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által