A karácsony igaz története

A karácsony igaz története

A karácsonyt szinte mindenki Jézus születésével és a szeretet ünnepével azonosítja, kevesen tudják azonban, hogy milyen gyökerekből táplálkozik és milyen történetből nőtte ki magát pontosan a keresztény világ legjelentősebb ünnepe.


Pogány eredet
A téli napforduló már az ókorban is jelentős szerepet töltött be az emberek életében. Nemcsak annak a jelképe volt, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség felett, de az ünnepi rituálé a hidegben és nélkülözésben élő emberek számára új erőt és kapaszkodót is jelentett. Az ókori Rómában Szaturnália ünnepének hívták a december 17-24-ig tartó időszakot. Zenés mulatságokkal, lakomákkal és tánccal ünnepeltek az emberek, házaikat pedig, fellelve a karácsonyfa állítás ősi gyökereit, örökzöld borostyánágakkal díszítették. A Szaturnália egyébként egy pátosztól, áhítattól mentes ünnep volt, a vidámság és az ajándékozás időszaka, mely utóbbi a mai karácsonyok szellemét is meghatározza.

Jézus nyomában
Több mint három évszázad telt el Jézus születése után, amíg a hívők valóban elkezdték ünnepelni a karácsonyt, azaz a Megváltó világrajövetelét. Egyes feljegyzések szerint isz. 336-ban már megemlékeztek Jézus születéséről, a IV. századtól pedig a legtöbb keleti egyház átvette a karácsony ünnepét, december 25-én tartva. Hogy miért pont akkor? Két magyarázatot találhatunk a pontos dátum meghatározására: az egyik a már említett pogány ünnep eltörlése, melyre nagy hangsúlyt fektetett az egyház. A másik kicsit elvontabb indok, miszerint a világ teremtése tavasszal kezdődött (március 25.), tehát Jézus fogantatása is e napra esett, ami a december 25-i születéséhez vezetett. Kevesen tudjuk, hogy az egyház számára kezdetben nagyobb ünnep volt a húsvéti feltámadás, valamint a vízkereszt, csak később kapott létjogosultságot Jézus születésnapja.

Bibliai történet
A ma ünnepelt karácsony a bibliai történetet eleveníti fel a vallásos otthonokban évről évre. A galileai Názáretben élő Mária számára Gábor arkangyal közölte, hogy Isten fiát fogja világra hozni. Mária később férjhez ment Józsefhez, aki saját fiaként tekintett a születendő gyermekre. Az állapotos Mária és József, miután a király mindenkit visszarendelt szülőhelyére, elindultak Betlehembe. Jézus végül egy istállóban született, bölcső híján pedig jászolba fektették. A Megváltó születését csodák kísérték, egy közeli mezőn lévő pásztorokkal egy angyal közölte, hogy megszületett Isten fia, a három bölcs számára pedig az istálló fölötti csillag jelezte, hogy a Messiás megérkezett.

A karácsonyi ünnep tehát, valamilyen formában már évezredek óta létezik, így az év talán legfontosabb időszakának számít az emberek életében. A hideg, sötét napokba fényt és reményt hozott a történelem során mindenki számára.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által