Agyműködést serkentő ételek
Az érettségi vizsgára nem tudunk gyermekünk helyett tanulni, de arról gondoskodhatunk, hogy a vizsgák alatt olyan élelmiszereket fogyasszon, amelyek növelik agyi teljesítőképességét, gondoskodnak szellemi éberségéről és segítenek a koncentrálásban.
Számos kutatás bizonyítja, hogy vannak olyan ételek, amelyek serkentik az agyműködést és javítják a memóriát. Ilyenek például:
- Áfonya: ellátja a szervezetet flavonoidokkal, melyek segítik az információáramlást és megnövelik az agy befogadóképességét.
- Avokádó: sok B-vitamin és egyszeresen telítetlen zsírsav található benne, amely javítja az agy vérkeringését, és felgyorsítja az agy anyagcseréjét.
- Brokkoli: gazdag káliumban, kalciumban, rézben és cinkben, valamint B-, C- és E-vitaminban, amelyek javítják a gondolkodási és a koncentráló képességet.
- Curry: az indiai konyha egyik alapfűszerében található kurkumin nevű antioxidáns segíti az agyműködést.
- Hal: nemcsak a tökéletes működéshez szükséges omega-3 zsírsavakkal, hanem jóddal is ellátja az agyat, ezáltal elősegíti a gondolkodást.
- Étcsokoládé: a benne található antioxidánsok és flavonoidok javítják az agy vérkeringését.
- Olívaolaj: gazdag telítetlen zsírsavakban, lassítja az agy öregedését. A benne található oleocantal nevű vegyület semlegesíti azon proteineket, amelyek a sejtekre „tapadva” megakadályozzák a köztük működő tökéletes kommunikációt.
- Búzacsíra: a benne található kolinnak (B8-vitamin) köszönhetően könnyíti a sejteken belüli kommunikációt, különösen az emlékezési folyamatokban hasznos, ezen kívül serkenti a memóriát.
- Ásványvíz: ha a szervezet nem kap elegendő folyadékot és kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romlik a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége.
- Cékla: a benne található nitrogén-monoxid javítja a vér áramlását, serkenti az agyműködést. Nitrát-tartalma megnyitja a véredényeket, és fokozza az agy vérellátását.
- Fokhagyma: a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. A benne található antioxidánsok kedvezően hatnak az agyműködésre.
Negatívan hatnak a szellemi teljesítményre:
Az energiaitalok, a kávé és a koffeint tartalmazó szénsavas üdítőitalok rövid időre felpörgetnek ugyan, de hatásuk gyorsan múlik. Ezután a szervezet energiaszintje jelentősen visszaesik, akár a kezdeti állapot alá, amitől a teljesítményünk javulás helyett inkább romlik.
Ajánlott bejegyzések:
|
0 Megjegyzés