Anya, Apa, BESZÉLJETEK VELÜNK!

Anya, Apa, BESZÉLJETEK VELÜNK!

Válás, halál, szex – a szülőknek kommunikálni kell gyermekeikkel!


Sok szülő nem tud sikeres beszélgetést folytatni gyermekével. Egyes szülőket úgy neveltek, hogy a gyereket (el)látni kell, de meghallani nem. Mások, a konfliktustól félnek. A kommunikáció hiánya rányomhatja bélyegét a szülő-gyerek kapcsolatra. A gyerekek elszigeteltnek érezhetik magukat, és emiatt aztán visszahúzódnak, szorongani kezdenek, valamint nem lesznek képesek szembenézni a nehézségekkel. A problémák megbeszélése erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, ezáltal mindkét fél boldogabbá és nyitottabbá válik. A hatékony kommunikáció első lépése annak elérése, hogy a gyermek minden életkorban nyíltan tudjon beszélni szüleivel bármilyen témáról.

Figyeljen oda!
Nem tudja igazán meghallgatni gyermekét miközben Önhöz beszél, ha újságot olvas vagy tévét néz. Ha egy adott pillanatban tényleg nincs pár perce arra, hogy válaszoljon kamasz gyermeke szexszel kapcsolatos kérdésére, vagy meghallgassa kisebb gyermekét, hogyan bántotta meg egy rosszindulatú haver, inkább mondjon valami ilyesmit: "Látom, hogy ez neked nagyon fontos. Megbeszélhetjük később?" Javasoljon egy konkrét időpontot, hogy gyermeke érezze, hogy nem lerázni akarja.

Tervezzen komoly beszélgetéseket!
Ha olyan fontos témák merülnek fel, mint pl. a költözés, válás, a hazaérés ideje vagy az otthoni teendők, hívjon össze egy családi kupaktanácsot, ahol mindenki elmondhatja véleményét. Az ilyen megbeszéléseket lehet rögtönözve tartani, vagy heti illetve havi rendszerességgel. A lényeg, hogy minden családtag megvitathassa a családot érintő kérdéseket.

Értsen a hallgatásból is!
Ha gyermeke nem akar beszélni egy adott témáról – amely a kamaszoknál nem ritka – fogadja el és tudassa vele, hogy Ön bármikor nyitott erről beszélgetni, amikor ő készen áll erre.

Figyeljen oda saját testbeszédére!
Ha karba tett kézzel vagy dühös, türelmetlen tekintettel hallgatja gyermekét, nem szívesen fog megnyílni Önnek. Ha gyermeke beszélgetés közben a földön ül, kucorodjon oda mellé, hogy egy szinten legyenek és szemkontaktusával jelezze, hogy valóban figyel rá.

Kérdezzen!
Egy szülő nem feltétlenül tudja, hogy mikor miről beszéljen gyermekével, ezért használja ki, amikor gyermeke egy-egy témával kapcsolatban megkérdezi Önt. Cserébe Ön is tegyen fel választ igénylő, nyílt végű kérdéseket, amelyekkel a beszélgetést folytathatja.

Válassza ki a megfelelő pillanatot!
Ne akkor akarja megbeszélni a fontos kérdéseket gyermekével, amikor ő éppen beesik az ajtón az iskolából, vagy amikor Ön éppen egy rossz nap után hazaért a munkahelyéről. Mondanivalónkat csak a megfelelő lelkiállapotban vagyunk képesek higgadtan és világosan közvetíteni.
JÓ ÉS ROSSZ KOMMUNIKÁCIÓ

MEGFELELŐ KOMMUNIKÁCIÓ szükséges ahhoz, hogy gyermeke kimondja amit gondol, odafigyeljen a szülei véleményére és megoldja a problémákat.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

NE ÍTÉLKEZZEN ÉS NE SKATULYÁZZON! Ha a gyermek elmond valamit szüleinek és erre azt a reakciót kapja, hogy "Ne butásodj, ez nevetséges!”, azt érezheti, hogy a véleménye nem számít, és emiatt bezárkózhat.

A PROBLÉMÁRA ÉS NE A GYERMEKRE TEGYEN MEGJEGYZÉST! Gyermekének inkább azt mondja: “Nem örülök, amikor elfelejted megetetni a kutyát" és ne azt, hogy "Olyan lusta vagy". Ne mondja egy kamasznak, hogy felelőtlen, csak azért, mert dohányzik. Inkább kérdezz meg tőle, hogy miért és hogyan kezdte a dohányzást. Nyerje el gyermeke bizalmát, hogy így könnyebben megossza Önnel gondolatait és együtt tudják megoldani a problémákat.

A NOSZOGATÁS ÉS KIOKTATÁS oda vezethet, hogy gyermeke nem hallgat Önre, illetve védekezni vagy neheztelni fog.

NE VÁGJON KÖZBE! Adjon lehetőséget gyermekének, hogy befejezze amit elkezdett és Ön csak ezután beszéljen. Ha a gyermek azt érzi, hogy nem kap elegendő időt arra, hogy kifejtse nézeteit, előfordulhat, hogy Inkább nem mond semmit.

NE ALÁZZA MEG GYERMEKÉT! Ez alatt értjük a kiabálást, a szidalmazást, a kigúnyolást és a hibáztatást.

Ne HAZUDJON! Talán kellemetlen egy tizenévessel a szexről beszélni, de a nyitott és őszinte hozzáállás belőlük is őszinteséget vált ki.

VEGYE KOMOLYAN GYERMEKE ÉRZÉSEIT! Ha gyermekét elszomorítja, hogy pl. nem nyert egy versenyen, ne mondja azt neki, hogy nem nagy dolog, mert a következő alkalommal nem meri kimutatni érzelmeit. Inkább mondja neki ezt: “Tudom, hogy nagyon fontos lett volna számodra a győzelem. Néha nem könnyű veszíteni.”

© Gallo Images

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által