El a tévétől: hogyan motiváljuk a gyereket az aktív időtöltésre?

El a tévétől: hogyan motiváljuk a gyereket az aktív időtöltésre?

A mai gyerekek egyre több időt töltenek a számítógép, a tablet és a telefon bűvkörében. Ne csak panaszkodjunk emiatt, hanem lépjünk is a tettek mezejére: kínáljuk alternatívákat szabadidejük eltöltésére!


Mit tegyünk, ha a gyerek állandóan a tévét, a számítógépét, a tabletjét vagy a telefonját bámulja?

A probléma akkor „kezelendő”, ha minden nap órákat tölt eme eszközök előtt. Ilyen esetben komolyan fel kell tennünk magunknak a kérdést: miért van ez így? Nem elég tiltani, alternatívákat kell mutatnunk a szabadidő aktív eltöltésére. Ha nem így teszünk, a gyerek nekünk fogja szegezni a kérdést: unatkozom, mit csináljak?

Meddig ülhet a gyerek a képernyő előtt?
A konzolos játékokat és a tévézést nem kell teljesen betiltani, azonban érdemes határt szabni, mivel a gyerekek (és persze a felnőttek is) könnyen elveszítik az időérzéküket. A számítógép és tévé előtti üldögélésnek egyébként az a hátránya, hogy a testünk nincs kitéve semmilyen fizikai megerőltetésnek. Emiatt a szakértők azt ajánlják, hogy az alsó tagozatos iskolások napi 30, a felsősök pedig 60 percnél többet ne töltsenek a képernyő előtt! A középiskolásoknak már a maximum másfél óra megengedhető. Ezek persze csak irányadó értékek, ezért ha néha valami érdekesség vagy esemény miatt ezt a gyerek túllépi, nem kell kétségbe esnünk. Ha már nagyobb a gyerekünk, ajánlatos heti penzumot meghatározni, így ő oszthatja be magának, hogy a különböző napokon mennyi időre van szüksége.

Az olvasás szeretete
Ne feledjük, a gyerekek mindig mintát követnek. Ha tehát otthon azt látják, hogy munka után mi is csak a fotelban ülünk és a tévét bámuljuk, ne várjuk tőlük, hogy ők mást csináljanak. Már egész kis korban érdemes például rászoktatni őket az olvasásra. Eleinte úgy, hogy mi olvasunk fel nekik, később pedig olvashatunk együtt is. Amikor már tudnak egyedül olvasni, látogassunk el egy könyvesboltba és hagyjuk, hogy ő maga válassza ki az érdeklődésének megfelelő könyvet – ne akarjuk rákényszeríteni azt, amit mi helyesnek tartunk! A lényeg az, hogy olvasson és nem elsősorban az, hogy mit.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Találjunk hozzá illő sportot!
Csemeténket ne oda vigyük, ami éppen divatos, vagy amit mi magunk szerettük volna csinálni gyerekkorunkban. Kérdezzük meg, mi érdekli, és engedjük meg, hogy többet is kipróbáljon! A Nagy Sportágválasztón, szeptember 18–19-én ezt meg is teheti. Ha nem tudunk oda elmenni, megkérdezhetjük a barátait is, van-e kedvük együtt sportolni – az újdonság kipróbálása ugyanis közösen sokkal motiválóbb, mint egyedül. Ha ők már sportolnak valamit, menjünk el, és nézzük meg, hátha a miénknek is van kedve kipróbálni.

Családi mozgás
Ezen a téren is fontos a példamutatás: ha a gyerek azt látja, hogy mi sem sportolunk semmit, ő sem fog szívesen megmozdulni. Sportoljunk hát mi is rendszeresen, emellett pedig próbáljuk a szabadidőnket közösen, sporttal eltölteni! Menjünk együtt túrázni, biciklizni, vagy akár kincskereső túrára. Ne feledjük: a kalandvágy még a lustább gyerekeket is kicsalogatja a fotelből. A játékos kihívások, mint például a „Tudsz a fán egyensúlyozni?”, örömet okoznak és felkeltik a gyerek kíváncsiságát. Akkor is keressünk lehetőséget a mozgásra, ha a rossz idő miatt beragadtunk a négy fal közé. Hívjuk át a barátokat, és játsszunk velük olyan társasjátékokat, amelyekhez szükséges valamilyen mozgás.

Növények és állatok szeretete
Vonjuk be a gyereket a kert vagy a balkon növényeinek gondozásába. A kicsik még saját akaratukból szeretnek segíteni, később pedig, amikor már hozzászoktak, az életük részévé fog válni. Szerettessük meg vele az állatokat is: minden korosztálynak lehet saját állata, egy állatkereskedésben érdemes a szakembereket megkérdezni, kinek melyiket ajánlják.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által