Farsangi szokások Magyarországon

Farsangi szokások Magyarországon

Ha a farsangi időszakra gondolunk, általában csak a mókázás jut az eszünkbe, pedig több különleges népszokás él még ma is Magyarországon.


A farsang ideje vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig (február 18.) tart. A szokások és hiedelmek zömének szempontjából azonban az igazi farsangot többnyire a farsangvasárnap, a farsanghétfő és a húshagyókedd alkotja.
A farsang a telet, a hideget és a sötétséget legyőző örömünnep. A keresztény naptárban nem kötődik hozzá vallási ünnep, inkább a gazdag néphagyományokra épül.

Vízkereszt, a farsang kezdete
A nyugati kereszténységben január 6-án van vízkereszt, avagy a három királyok ünnepe: ez a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. A vízkereszti népszokásokból mára leginkább csak annyi maradt, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát. Ettől a naptól kezdve kezdődnek a farsangi mulatságok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy elriasszuk velük a gonosz szellemeket és boszorkányokat, ezenkívül megsürgessük a tél végét. Gyakran szoktak beöltöztetett bábukat, mint a rossz szimbólumait, elégetni és eltemetni.

Csúcspont: vasárnaptól keddig
A farsangvasárnap a farsang farkának, azaz a farsangi ünnepkör záró, háromnapos szakaszának az első napja. E nap egyik legfőbb szokása az eljegyzések szempontjából igen fontos volt, hisz ekkor derült ki, mely legények és leányok találtak egymásra a farsangi, illetőleg báli szezon alatt. A húshagyó keddig tartó napokban nagy mulatságokat és karneválokat szoktak rendezni. Magyarországon ilyenkor rendezik a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Az esemény leglátványosabb napja is a vasárnap, amikor a beöltözöttek végigvonulnak az egész városban, ijesztgetik és nevettetik a nézőket – főleg a lányokat. Este pedig a főtéren hatalmas máglyát gyújtanak, amit az összes ott tartózkodó ember körültáncol.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Farsanghétfő: asszonyfarsang
A húshagyó kedd előtti hétfőn a nők férfiruhába öltöznek, és úgy szórakoznak, mint a párjaik: esznek-isznak, utánozzák, és persze kigúnyolják őket, vagyis görbe tükröt tartanak eléjük.

Farsangtemetés: húshagyókedd
A farsangi időszak végén a népszokások szerint magát a farsangot is el kell temetni, amit húshagyó kedden szoktak megtenni. Ilyenkor a farsangot jelképező utolsó bábukat is elégetik és eltemetik
A farsangi időszakot a hamvazószerda zárja, amely a húsvét ünnepét megelőző negyven napos böjt kezdete. Idén ez a nap február 18-a lesz.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által