Gyerekek és házimunka

Gyerekek és házimunka

Gyermekeink bevonása egyes házimunkák elvégzésébe emberpróbáló feladat. Ugyanakkor a szakértők egyetértenek abban, hogy egy kis türelemmel, kreativitással és időben elkezdett trenírozással szinte minden gyerekből szorgos kis segítőt faraghatunk.


Pat Saperstein, los angeles-i újságíró és két segítőkész gyermek édesanyja szerint minél korábban kezdjük rászoktatni a gyerekeket a házimunkára, hosszútávon annál jobb eredményt fogunk elérni e téren.

Korai rászoktatás
“Akkor, amikor a gyerekeim még csak bölcsődések voltak, tanultak egy dalocskát, aminek az volt a címe, hogy ‘Itt a rendrakás’. Valahogy ezáltal természetessé vált számukra, hogy a rendrakás mókás dolog, pedig akkor még csak 2-3 évesek voltak”, emlékezik vissza Saperstein. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy az olyan egyszerű feladatok, mint pl. az edények elrakása vagy a szobájuk kitakarítása az élet természetes velejárója, és nem valami különleges esemény.

Kulcsfontosságú a kreativitás
Érdemes kihasználni azt, hogy a kisebb gyermekek szeretik, ha segíthetnek nekünk. Saperstein szerint “A legjobb módszer, ha arra bíztatjuk őket, hogy minden nap valami mást próbáljanak ki, mivel így nem unnak bele egy feladat rutinszerű végzésébe.” Szombatonként például játszhatnak olyat, hogy minden mosott, száraz zoknit összehajtogatnak. Vasárnap pedig segíthetnek leporolni az asztalokat egy aranyos kisállatra emlékeztető porolóval. Tegyük változatossá a házimunkát, és találjunk ki sokféle hasznos tevékenységet.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Jutalmazzuk a segítőkészséget!
“A házimunka-beosztás és a jutalompontok hasznosak”, mondja Saperstein, “de fontos a szülők teljes egységfrontja. Megér egy próbát, de csak, ha következetesen csináljuk.” Szerinte a gyerekek szeretik a rendszerességet és élvezik, ha segíthetnek a ház körüli teendőkben. “Manapság a gyerekek automatikusan bekapcsolják a biztonsági övet amikor autóba ülnek. Megszokják, és meg sem kérdőjelezik a dolgot.”

Hadakozzunk okosan!
Természetesen amikor a gyerekek már nagyobbak, egyre nehezebbé válik meggyőzni őket arról, hogy a házimunka szórakoztató. Ebben az időszakban rendkívül fontos a szülők határozottsága. Saperstein úgy véli, jobban tesszük, ha csak a feladatok elvégzése után jutalmazunk. “Ki kell alakítanunk egy otthonunk normális elvárásaira épített rendszert”, mondja. “Bizonyos dolgokból nem engedhetünk. Például, hogy sosem hagyjuk a törölközőt a földre dobva, vagy mindig eltesszük a könyveinket. Tőlünk függ, hogy mik ezek az alapvető elvárások.”

Nézzük reálisan a helyzetet!
Ahogy nőnek a gyerekek, a szülőknek némileg alakítani kell elvárásaikon. Saperstein hangsúlyozza, hogy gyermekeinkkel folytatott beszélgetéseinket ne uralja a házirend körüli veszekedés. “Álljuk meg és gondolkozzunk el a gyermekeinkkel való kapcsolatunkon. Amikor már lassan kirepülnek a fészekből, jobb, ha nem azon bánkódunk, hogy amíg velünk laktak, túl sok idő ment el a házimunka körüli perpatvarokra”, hívja fel a figyelmet.
Saperstein továbbá kiemeli, hogy a házimunka nevű játékot csak a következetesség, reális elvárások, és egy kis humor birtokában nyerhetjük meg. Ha minden jól alakul, gyermekeink már úgy vághatnak beleönálló életükbe, hogy képesek összehajtogatnia a mosott ruhát, kitakarítani, és elkészíteni egy egészséges vacsorát.

Ajánlott bejegyzések:

Házimunka és gyerekek
A gyerekek házimunkára való szoktatásáért vívott harcban két oldal áll szemben egymással...

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által