Halloween története

Halloween története

Mára már nálunk is egyre népszerűbb az angolszász országokban hagyományként ünnepelt halloweeni beöltözés és „édesség-szomszédolás”. És bár szerte a világon egyre lelkesebben kiabálják, hogy „Ha nem adsz, kapsz!”, alig 100 éves múltra tekint csak vissza az amerikai filmekből jól ismert hagyomány, legalább is annak a modern része.


Kelta gyökerek, római folytatás, boszorkány beavatás…
A Halloween nem más, mint Mindenszentek estéje, amit október 31-én éjszaka ünnepeltek hagyományosan már az ősi kelták is, persze egészen más okból és formában, mint ahogyan manapság gondoljuk. A kelták ezen az estén nemcsak az újévüket köszöntötték, de úgy gondolták, hogy ilyenkor a friss holt lelkek új testet keresnek maguknak az élők között. Ez ellen pedig úgy tiltakoztak az emberek, hogy szellemnek öltöztek elűzendően az igaziakat és kioltották a tüzeket az otthonaikban, hogy ne legyen kedvük a holtaknak bemenni a hajlékukba. A rómaiak természetesen tovább örökítették ezt a régi ünnepet, igaz, sokkal emberközpontúbb változatban, például emberáldozatok nélkül (ami nem volt elmondható a keltákról), nagy evésekkel, mulatozásokkal. Nem véletlen a rengeteg halloweeni boszorkányjelmez sem, egyes magyarázatok ugyanis összefüggésbe hozzák a boszorkány beavatásokkal ezt az eseményt.

Katolikus magyarázat
Természetesen a katolikus egyház sem maradhatott ki a sorból, Mindenszentek ünnepére a keresztény hitvilágnak is van magyarázata. A korai keresztények ugyanis ezen a napon házról házra jártak, hogy élelmet, azaz úgynevezett „léleksüteményt” gyűjtsenek, aminek fejében imádkoztak a háziakért. Ez utóbbi szokás pedig már nagyon hasonlít a mai gyerekek édesség gyűjtéséhez.

És miért éppen töklámpás?
Kezdetben szó sem volt töklámpásról, a hangulatosan vigyorgó tökfejek helyett tarlórépákat farigcsáltak a kelta hagyományokat őrző írek. Ma már persze egészen viccesen hangzik a répalámpás, ami egy ír népmesére vezethető vissza. A mese hőse, Jack, alkut kötött az ördöggel, hogy nem fogja bántani az embereket, amit az ördög be is tartott. Nem járt azonban jól Jack, mert emiatt nem engedték be sem a pokolba, sem pedig a mennyországba, így kapott végül az ördögtől egy répába helyezett mécsest, hogy annak a fénye vezesse a számkivetett lelket halála után. Ezek után semmi sem állhatott volna a kivájt tarlórépa lámpás elterjedésének az útjába, ha az Amerikába kivándorló írek rá nem eszméltek volna, hogy az újvilágban rengeteg tök van. Innentől kezdve pedig töretlenül virágzik a tökfaragás kultikus hagyománya, ma már itthon is az egyik legjelentősebb őszi közösségi megmozdulás a halloweeni jelmezes felvonulás és a tökfaragó verseny.
Az angolszász vidám halloweeni ünnepségek igen távol állnak a hagyományos hazai Mindenszentekkor tartott megemlékezésektől, mégis egyre népszerűbbek és nem csupán a gyerekek körében. S bár szükségünk van halottaink emlékére, engedjünk magunkhoz egy kis vidámságot is!

Szeretne hozzászólni a cikkhez? Ossza meg véleményét a Megjegyzés rovatban! Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által