Hiedelmek és babonák Mindenszentek ünnepén

Hiedelmek és babonák Mindenszentek ünnepén

Mindenszentek ünnepe egészen az ősi keltákhoz vezethető vissza, gyökerei a mai hiedelmek mögött is felismerhetőek a római, ír és keresztény hagyományok után.


Kelta tűz
A kelták nemcsak a halottak szellemétől próbálták megóvni magukat, hanem a hideg tél előtti betakarítás végét is ünnepelték. Úgy hitték, hogy a halottak ilyenkor képesek átlépni az élők világába a túlvilágról, és ezért állatfigurában próbálták őket elijeszteni, az újévet pedig hatalmas ünnepséggel köszöntötték. A kelta papok tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, az emberek pedig táncoltak. Azért, hogy hazavihessenek valamit a szent ünnepségből, parazsat vittek az otthonaikba.

Római vidámság
A rómaiak, bár nagyon sok mindent vettek át a keltáktól, sokkal élvezhetőbb ünnepet rendeztek október 31-én. Erre a napra a fák és a gyümölcsök istennőjét, Pomonát ünnepelték, a rómaiakhoz annyira hű lakomákkal és táncokkal. Később, nyilván az ősi gyökerek felelevenedése nyomán, megjelentek a ma is ismert jelképek, a boszorkány, a fekete macska, a csontváz és a jóslás is.

Mindenszentek és III. Gergely pápa

A középkorban úgy gondolták, hogy a Halloween ünneplése a sátánt szolgálja, abban az időben ráadásul a boszorkányüldözés korát is élték, így az ilyen témájú ünnepek nem arattak túl nagy sikert. A kereszténység a VIII. századtól végül, ha nem is az eredeti ideológiával, de elkezdte ünnepelni a Mindenszenteket november 1-én, valamint a Halottak napját november 2-án.

Halottak napi hiedelmek
A Halottak napja hivatalosan a tisztítótűzben szenvedő lelkekről való megemlékezés ünnepe volt a katolikus egyházban, mára azonban a halott szeretteink előtti tisztelgés napjaként tartjuk számon. A népi hagyomány ugyan igen szegényes Mindenszentekkel kapcsolatban, Halottak napjáról számos hagyományt őriznek. Hazánkban Halottak napján harangoztattak a családok az elhunyt szeretteikért. Egyes helyeken a halottak számára is megterítettek az ünnepi asztalnál, hiszen ilyenkor hazalátogatnak, sót, vizet és kenyeret tettek ki nekik. Sok háznál gyújtottak minden helységben gyertyát, hogy a szellemek eligazodjanak a sötétben. Néhány paraszti közösségben egyenesen Halottak hete volt, amikor tilos volt dolgozni, de még a káposztát megsózni is, mert mindez szerencsétlenséget hozott a házra. Néhány területen ilyenkor vették fel az új cselédeket, valamint ilyenkor választottak új bírót és tanácsot is.
Mindenszentek és Halottak napja tehát az elmúlt kultúrák hagyományaiból és a halottak iránti tisztelet és emlékezés nyomán alakult ki és változott évszázadról évszázadra. Gondoljunk ilyenkor mi is szeretteinkre, akik az emlékeinkben élnek tovább.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Ajánlott bejegyzések:

Őszi dekoráció a lakásban
Otthonunk szebbé varázsolása nemcsak a szemünket, de a lelkünket is gyönyörködteti, hiszen segítségével készülhetünk...

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által