Hogyan kerülhetjük el a testvérféltékenységet?

Hogyan kerülhetjük el a testvérféltékenységet?

A testvérek közötti rivalizálás nem ritka és teljesen normális jelenség – azonban figyelnünk kell rá, hogy ne fajuljon el túlságosan a dolog.


Amikor a testvérek civakodnak egymással, általában a szülők figyelméért megy a harc. Ezért fordul elő gyakran, hogy a gyerekek éppen előttük csinálják a cirkuszt. Néhány fontos tipp, ha szeretnénk elkerülni a bajt.

Mindegyik gyerek kapjon elegendő figyelmet

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy megkapják a szüleiktől a kellő figyelmet, tehát a rivalizálás elkerülése érdekében a legfontosabb, hogy mindegyikük sok személyes megerősítést kapjon. Ha elegendő támaszt és vigaszt kapnak, sokkal könnyebben tudnak majd bánni a testvérük kívánságaival anélkül, hogy féltékenyek lennének.

Ne hasonlítsuk őket egymáshoz

Nehéz a gyerekeket nem összehasonlítani és kategorizálni: az első például általában kellemes természetű, a legkisebb pedig a legrosszabb. Az ilyen típusú kinyilatkoztatások és hasonlítgatások ahhoz vezethetnek, hogy a gyerekek a rájuk aggasztott jelzőknek megfelelően fognak viselkedni.

Mutassunk érdeklődés a gyerekek teljesítménye iránt

Még ha nem is lelkesedünk legkisebb gyerekünk fejlődésének fázisai iránt, mint ahogy azt a legelső esetében tettük (amikor még minden új és érdekes volt számunkra), akkor is ki kell mutatnunk érdeklődésünket, és nem szabad fukarkodnunk a dicsérettel sem! A kicsiknek is biztosaknak kell lenniük abban, hogy minket ugyanúgy érdekel minden, amit ők csinálnak és elérnek, mint a nagyoknál.

Tiszteljük gyerekünket, és segítsünk nekik, hogy egymást is elismerjék

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A gyerekeknek szükségük van a megfelelő értékbecslésre ahhoz, hogy stabil személyiséggé fejlődhessenek – attól függetlenül, hogy elsőként, középsőként vagy legkisebbként látják meg a napvilágot. Mindegyiküknek szüksége van az érzésre, hogy a szüleik szeretik és elfogadják. Fontos, hogy megtanulják: mindannyian értékeljük egymás személyiségét és tetteit, hagyjuk egymást érvényesülni és segítjük az életben minden helyzetben.

Fektessük le a szabályokat

Legyenek egyértelmű szabályok, amelyek segítenek a gyereknek eligazodni abban, mely viselkedés elfogadott, melyik nem. A kiabálást, verést, lökést, harapást, ajtócsapkodást például nem szabad tolerálni. Ha megszegik ezeket a szabályokat, annak legyen azonnali következményei. A testi fenyítés természetesen tiltott!

Pihenőidő

Ha úgy látjuk, veszekedés közeleg, ne hagyjuk teljesen kibontakozni a konfliktust. Küldjük be mindkettőjüket külön szobába (lehetőleg a sajátjukba), és várjunk egy kicsit, amíg megnyugodnak a kedélyek.

Legyenek reálisak az elvárásaink

Ne gondoljuk, hogy egy idősebb gyerek érettebben fog viselkedni egy testvéri veszekedés során, mint a fiatalabb. És ne is dorgáljuk le őt azzal, hogy ő a nagyobb, ezért neki máshogy kellene viselkednie. Mivel nem vagyunk jelen minden vitánál, tanítsuk meg őket arra, hogyan kell bánni a konfliktusokkal. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha mi magunk helyes példát mutatunk saját nézetkülönbségeink kezelésekor: legyünk nyugodtak, tárgyilagosak és barátságosak, valamint békülékenyek.

Négylábú barátok
Legjobb barátjának négy mancsa van?

A napközi és az iskolai szakkörök előnyei
Fedezze fel mindazokat az előnyöket, melyeket az iskola utáni programok nyújtanak gyermeke számára!

Munka magánélet egyensúly
Állandóan a munka és az élet egyensúlyának délibábját kergetjük?

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által