Hogyan segítsünk gyermekünknek, ha nehezebben megy neki a tanulás?

Hogyan segítsünk gyermekünknek, ha nehezebben megy neki a tanulás?

Az iskolakezdés nem mindenkinek megy zökkenőmentesen, s sajnos sok gyereknek nem okoz sikerélményt a tanulás és legfőképpen az értékelés. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek egy része azonban nem buta, csak egyes képességeik nem állnak készen a kemény iskolai munkára.


A tanulási zavarok felismerésében az egyik legnagyobb probléma, hogy teljes biztonsággal csak az iskolában lehet egy gyerekről kijelenteni, hogy a diszlexia, diszgráfia témájában érintett. A későbbi tanulási zavarokat azonban számos figyelmeztető tünet előzi meg, amit a pedagógusnak fel kell ismernie. A gyerekek fejlesztése a későbbi problémákat, kudarcokat és sikertelenségeket előzi meg. Ezek közé a figyelmeztető tünetek közé tartozik például a tartós összpontosítás hiánya, a figyelmetlenség. Persze minden kicsinél előfordul, hogy elkalandozik, a szakértőnek azonban fel kell ismernie, mikor kell foglalkozni a gyerekkel. Ha a munkái rendetlenek, rajzai kuszák és kibogozhatatlanok, valamint mozgását is nehezen rendezi össze, a későbbi iskolai teljesítménye érdekében megkülönböztetett fejlesztést igényelhet.

Nemcsak a szellemi, hanem a testi érettségre is figyelni kell. A kézügyesség, a nagy- és finommozgások összehangolása fontos fejlődési szakasz, s pont az iskolakezdésre eshet a legkritikusabb időszak. Amit a gyerek az egyik héten még nem tud, rohamosan fejlődve hamarosan képes lesz rá. Nem érdemes tehát korábban betűformálásra kényszeríteni azt a gyereket, akinek még nincs meg a képessége a ceruza megfelelő és nem utolsósorban tartós megfogására.

A csetlő-botló gyerek sem egyszerűen ügyetlen, az egyensúly-érzékelésével, bizonytalan térbeli eligazodásával, saját mozgásának összehangolásával küzd, s a koncentrációképesség hiánya a mozgásfejlettségben is megmutatkozhat. A figyelmeztető tünetek közé tartozik a beszédzavarok megjelenése is, melyen az időben elkezdett logopédiai fejlesztés sokat segít.

Ha már iskolás a gyerek, számos meglévő tanulási probléma vezethető vissza a fent említett tünetekre. A kusza, rendezetlen íráskép, a betűk méretének összevisszasága a szem és kéz összehangolásának problémájára, a finommozgás fejletlenségére utal. A betűk és szavak nehéz felismerése, betű, vagy ékezet kihagyás látásészlelési problémákra figyelmeztet, valamint az összefüggések nehéz felismerését jelzi. A d-b, d-p betűk összekeverése, számok és betűk fordítva írása, az iránytévesztés, térorientációs problémákra vezethető vissza, akár csak a szótagok, szóközök, betűk sorba rendezésének nehézsége. Ha nehezen tudja megkülönböztetni, felismerni a hangokat, hallásának fejletlenségére, artikulációs problémákra kell gondolnunk.

Az iskolai problémák jelentős része elkerülhető lenne, ha az óvodában, megfelelő környezetben a megfelelő felkészítést kapná a gyerek a saját képességeihez mérve, s ha valóban akkor kezdi az iskolát, amikor ténylegesen iskolaérett. Ezzel nemcsak rengeteg kudarctól kíméljük meg, de esélyt adunk arra is, hogy sikeresebbek legyenek az iskolában és az élet minden területén.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által