Locsolkodás

Húsvéti hagyományok – Locsolkodás

A locsolkodás új pezsgést hozott a böjti időszak után a fiatalok életébe.


Húsvét „vízbevető” hétfőn, miután már minden tojást befestettünk, kifújtunk és megpatkoltunk, a locsolkodás tartja izgalomban a fiatalokat. Persze koránt sem annyira, mint régen. Míg napjainkban egy üveg kölnit és pajzán locsolóverseket jelent legtöbbünknek, korábban nagy jelentőséggel bíró esemény volt a húsvéti locsolás.

Természetesen, mint a legtöbb keresztény szokásnak, a locsolkodásnak is pogány gyökerei vannak, a termékenységet szimbolizáló eseményből tehát minden lány és asszony ki akarta venni a részét. Ugyanakkor Jézus feltámadásához is kötődik a locsolkodást, a feltámadást hirdető jeruzsálemi asszonyokat ugyanis vízzel akarták elhallgattatni a katonák.

Napjainkban, a városi emberek számára már csak érdekes népi szokást jelent, a fiúknak egy kis zsebpénz kiegészítést, a lányoknak pedig plusz hajmosást. Néhány évtizede azonban még bálokat is rendeztek húsvét hétfőn és a párválasztásban is fontos eseménynek számított, így a társadalmi szerepe is jelentős volt.

Faluhelyen persze nem úszták meg az eladó sorban lévő lányok néhány csepp illatos kölnivel, általában erőszakkal húzták őket a férfiak a kúthoz, hogy alaposan nyakon öntsék a „tiltakozókat”. A népszerűbb lányoknak akár 4-5 alkalommal is át kellett öltözniük, és azok sem jártak jobban, akiket szódásüveggel kergettek körbe a legények. Hálából pedig a lányok, hogy nem maradtak szárazon és elősegítették a termékenységüket, hímes tojást ajándékoztak.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A lányok körében ezen a napon mindig nagy volt az izgalom, a választott legényeknek ilyenkor volt ugyanis lehetősége kinyilvánítani a szándékaikat a lányos háznál. A locsolás szervezettsége eltérő volt tájanként, volt, ahol már előző este tojást szedtek a kiszemelt lányoktól, ahol másnap reggel rántottával várták őket. Azoknak a lányoknak, akikre haragudtak, tojáshéjat szórtak az ablakuk alá. A pajzán, vidám locsolóversek külön műfajként élnek a népi költészetben, melyek még ma is szájról szájra terjednek.

A húsvéti locsolkodás az elmúlt években sokat változott. A fiúk már leginkább pénzért locsolnak pirostojás helyett, az idősebb férfiak számára pedig jó délutáni „szomszédolásnak” számít, ahol megkínálják őket mindenféle jóval.

A húsvéti szokások a hétfői locsolkodással nem értek még véget, a kedd az asszonyoké volt, amikor ők keresték fel a férfiakat, az előző napi hideg hidegzuhany viszonzásával. Erre persze ma már ne számítsunk, kedden már csak az alapos hajmosás vár ránk.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által