Kellenek-e a különórák a gyerekeknek?

Kellenek-e a különórák a gyerekeknek?

Szakkörök, edzés, tánc, nyelvóra. Sok szülő egymással versenyezve zsúfolja tele a gyerek délutánjait, nehogy lemaradjon később valamilyen nélkülözhetetlen tudásról, tapasztalatról, eseményről. De vajon mire van szüksége a gyereknek?


A szabad délután elfecsérelt idő?
A gyerekeknek szükségük van gyerekkorra, az egész napos megfeszített munka, figyelem és „viselkedés” után szinte kötelező is lenne az önfeledt játék. Különösen alsó tagozatban bőven elég, ha olyan elfoglaltsággal töltik a délutánjaikat, amelyeket maguk választanak, és jó kedvvel csinálnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne járjanak sportolni, vagy hasznos különórákra, de figyeljünk rá, hogy ezek olyan programok legyenek, amelyeket a gyerekek valóban élveznek, vagy feltétlenül szükségesek!

Minden gyerek más
Akár a felnőttek, a gyerekek is eltérő igénnyel rendelkeznek, míg egyiknek megterhelő egy angol, vagy egy zongoraóra, addig a másik élvezettel merül el a nyelv, vagy a zene világában. A gyerekkorban gyűjtött tapasztalat és tudás mindenképpen jó „befektetés”, ha túlhajszoljuk őket mégis többet árthatunk a „túlprogramozással”, mint amennyi hasznot remélünk tőle. Ha ismerjük a gyerekünket, tudni fogjuk, hogy miből mennyi elfoglaltságra van szüksége.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

De mennyi az annyi?
Sok szülő büszkélkedik azzal, hogy az ő gyereke a hét minden napján valamilyen különórára jár. Heti több edzés, zenei képzés, nyelvórák, tánc... Sokszor a hétvégék is beáldozódnak egy-egy verseny, vagy fellépés miatt. A szülők gyakran azzal érvelnek, hogy fel kell készíteni a gyerekeket a későbbi kemény megmérettetésre, ami majd felnőtt korban rájuk várhat, ezzel azonban a gyerekkortól is megfosztják őket. Sokszor pont az ellenkezőjét érik el a túlhajszolt gyerekek szülei, a túl szoros kontroll, fiatal felnőttként passzivitásba, lázadásba fordulhat. Szakemberek szerint a heti 2-3 délutáni elfoglaltság a maximum, ami a fejlődő szervezet számára elfogadható lehet, ezek között a határok között kell megtalálni azokat a programokat, amelyek valóban fontosak nemcsak nekünk, de a gyerekeknek is.

Központi segítség?
Idén új rendelet született, amely gyökeresen befolyásolja a gyerekek délutáni elfoglaltságát. Az általános iskolások számára kötelező a délutáni napközi egészen 16 óráig, ez pedig számos kérdést és problémát felvet. Míg a szülők és a gyerekek számára is jó megoldás lehet az átlagos munkaidőhöz a „házon belüli” fejlesztések, tehetséggondozás szervezése, igazodva az átlagos munkaidőhöz, addig kétséges, hogy az intézmények valóban meg tudják oldani a minőségi fejlesztéseket. Amennyiben délután 4 óra után kell a gyerekeknek a különórákat beiktatni, túlterheltek lesznek, ez pedig nemcsak szellemileg érinti őket, de a fizikai fejlődésüket is negatívan befolyásolhatja.
Ne szervezzük túl zsúfolttá a gyerekeink délutánjait, higgyük el, nem maradnak le semmiről! Közösen válasszunk szakköröket, különórákat, figyelembe véve a gyerek képességeit és kívánságait!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által