Közösségi site-ok fogságában

Közösségi site-ok fogságában

Facebook, Iwiw, Twitter? Like, megosztás, komment? Otthonunk csendjében csak egy kattintás, és máris kinyílik előttünk egy különös világ, ami elűzheti a magányunkat, de fogságban is tarthat bennünket.


Új generáció, ismeretlen jövő
Az internet világa alapjaiban változtatta meg az életünket. A szociológusok még ma sem tudják megmondani, milyen szinten rendezte át az emberek társas kapcsolatait, milyen a közösségi média hatása a személyiségfejlődésére. Nem tudni, mi lesz ezzel az azonnal, bárhol, bárkivel, bármikor kapcsolatba léphető generációval. Könnyebb lesz nekik? Elűzi a virtuális világ a magányt? Vagy önmagunkat zárjuk egy nem létező valóságba, igazi kapcsolatok, érzelmek és élmények nélkül?

Még egy like…
Aki szörfözött már a világhálón, pontosan ismeri azt az érzést, amikor csak még egy oldalt akarunk megnézni. Aztán még egyet… A közösségi hálózatok ráadásul folyamatosan frissülnek, újabb és újabb megosztások kerülnek a képernyőnkre, egyik barátunkat követi a másik ismerősünk. Mit csinált a hétvégén a főnököm? Hol nyaralt a volt osztálytársam? Mit csinált az exem tegnap? Miközben a Facebook és az Iwiw valódi célja a közösségépítés és az információáramlás, a hétköznapokban valójában egészen másra használjuk őket. A valódi veszélyeit tehát máshol kekk keresni, mint azt korábban bárki is feltételezte.

Kukkolás és ál-image
Miközben irigykedve nézzük az ismerőseink profilját, vicces hozzászólásait és izgalmasabbnál izgalmasabb fotóit, a saját „arculatunkat” is alaposan megtervezzük. S míg a magunkról visszaköszönő összképről pontosan tudjuk, hogy némileg „plasztikázott”, addig a többiekét fenntartás nélkül elhisszük. A végeredmény pedig nem más, mint egy adag kisebbségi érzés, hogy más élete szebb, színesebb, így kapjuk meg a közösségi hálózatok első pofonját. Mindezek mellett pedig legálisan, utolérhetetlenül és korlátlanul kukkolhatunk, a legártalmatlanabb oldalak sem garantálják tehát a biztonságot az interneten. A Facebook ablakain olyan emberek életébe is bepillantást nyerhetünk, akiknek mindössze a nevét tudjuk, vagy csupán köszönőviszonyban vagyunk velük. Olyan embereket is napi szinten „látunk”, akinek már régen nincs helye az életünkben. Volt szerelmek életével zsibbasztjuk és kínozzuk magunkat, az önkontroll hiánya nélkül.

Jó, jó… De találkozunk igaziból is?
A pszichológusok abban mindannyian egyetértenek, hogy nemcsak negatív hatásai vannak a közösségi oldalaknak a társas kapcsolatokra. Egy bizonyos szintig elűzi az emberek magányát, rengeteg emberrel tarthatjuk a kapcsolatot. Arra is rámutattak, hogy a fiatalabb generáció őszintébb egymással az online világban, olyan dolgokat is megosztanak egymással, amit „élőben” nem mernének elmondani. Az azonban vitathatatlan, hogy a magányt még jobban elmélyítheti. Sokszor úgy érezhetjük, hogy egy zsúfolt kávézóban ülünk egyedül egy asztalnál és nézzük, hogy mások beszélgetnek…

A közösségi oldalak tehát valóban fogságban tarthatnak minket, hiszen egy gombnyomás és máris olyan ingerek érnek minket, melyért korábban szervezkedni, utazni, kiöltözni, egyszóval felkészülni kellett. A kérdés már csak az, hogy a felkészületlenségünkkel nem rekesztjük-e ki magunkat a valódi életből. Még ha a Facebook jó dolog, és „lájkoljuk”…

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által