Lehet-e kedvenc gyerekünk?

Lehet-e kedvenc gyerekünk?

Noha ez tabu téma, néha mégis érezhetjük, hogy könnyebb az egyik gyereket jobban szeretni, mint a másikat. Hogy dolgozzuk ezt fel mi, és hogyan ők?


A kivételezés érzése gyakran kerül elő az anyaság különböző szakaszaiban. Sőt, örökös céltáblája lehet a családon belüli viccelődésnek. Ez, többnyire kikerülhetetlen dolgokon alapul: a gyermek családon belüli helyzetén, a nemén, vagy egyszerűen a vérmérsékleten (először is az Önén, aztán a gyerekén). De mindig a saját életünk korábbi tapasztalatainkra épül, nem a gyerekére.

Egy gyereknek lehetnek az Önétől rendkívül eltérő tulajdonságai, amiket Ön erősségeknek, vagy gyengeségeknek tart. A szülők gyakran saját magukat látják gyermekeikben, ebből következik a megkülönböztetett bánásmód: a szülő vagy keményebben fogja a gyereket, vagy lazábbra engedi a gyeplőt, - attól függően, a társadalom hogyan viszonyul a bennük lévő jellemvonásokhoz. Ugyanakkor, sok időt töltünk a próbálkozással, hogy ne azt tegyük, amit saját szüleink, és így elfelejtjük teljes, különálló egyéniségként látni gyermekeinket.

Olvassunk a jelekből!
Vérmérsékletétől függően, a gyermek vagy fejlődik, vagy csak túlságosan meg akar majd felelni. Megroggyanhat a rá nehezedő felelősségtől, nem tud megerősödni, mindig mások gondoskodására hagyatkozik; ugyanez érvényes az elhanyagolt gyerekekre is. A kivételezés túlkompenzálása sem jó módszer. Miközben arra törekszünk, hogy egyformán bánjunk velük, egyikük sem fogja kellőképpen elismertnek érezni magát, a figyelmünk megoszlik, ezért sosem lesz elegendő. Ezen felül, Ön kifárasztja magát, és valószínűleg szétforgácsolódik. A kivételezés jóra és rosszra osztja a világot, sikeresekre és sikertelenekre. Mi egy igazi, integrált, egyéni megközelítést szeretnénk, ahol megmutatjuk a gyermeknek, mindenben van valami jó és rossz is, segítjük őket, hogy jobban el tudják fogadni magukat, másokat, a világot. A kivételezésben gyökerezik a testvérek rivalizálása is. Irigységet vált ki a gyerekekből, mivel összehasonlításokra épül, rossz magaviseletet, konfliktusokat eredményezhet.

Van olyan, amit tényleg nagyon szeretünk az egyik gyerekbe, és ami lehet, hogy nincs meg a másikban.

Először is, lássuk Önt
A szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyermekeik nem azonosak velük, megvan a saját egyéniségük. Gyakran a saját dolgainkat vetítjük ki rájuk. Amikor megérti és elfogadja saját magát, könnyebb lesz megérteni és elfogadni gyermekét.

Figyeljen a jellemére!
A gyermek vérmérséklete vagy passzol a miénkhez, vagy nem. Szülőként nekünk ehhez alkalmazkodnunk kell. Nem lehet egyformán szeretni a gyerekeket, de különféle módon igen, és jól is, a temperamentumuknak megfelelően.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Felismerés
Kimerítővé, elkeserítővé válhat, ha egyfolytában próbálkozik igazságosnak lenni, vagy tudatosan egyformán kezelni a gyerekeit. Ez, rossz hatással van rájuk is, akár egyéniségük elvesztését is okozhatja. Amikor megdicsérünk egy gyereket, ne általánosságban tegyük, hanem az épp szóban forgó feladattal kapcsolatban. Például: „Nagyon tetszett az a dal, amit a zongorán játszottál.”; nem pedig: „Te vagy a zenész a családban.” , - mert ez összehasonlítgatásokhoz vezet. Az a legfontosabb, hogy önmagunknak beismerjük, kapcsolatunk nem egyforma a gyerekekkel, s minden egyes helyzetben más és más módon kell bánni velük.

Csökkentsük a feszültséget!
Kényes ügy, hogyan kezeljük az irántuk érzett szeretetünket, mikor verekszenek. Közvetítővé kell válnunk, és nem szabad elfelejteni, hogy a konfliktus kettejük között van. A konfliktus kezelésére tegyen föl ilyen kulcskérdéseket, mint: „Mit csináltok? Mit akartok most ezzel megoldani? Hogy lehet azt a legjobban elérni?” Szüntessük meg a ki nem mondott versengést a testvérek között. Engedjük, hogy ők maguk oldják azt meg.

Nem könnyű..
Szülőnek lenni nem ösztönös, nem egyértelmű dolog, de beismerni, hogyan érez egyik, vagy másik gyerekével kapcsolatban, az első lépés afelé, hogy elgondolkozzon: milyen problémák vannak az Ön családjában. Mindegyik gyermekével a természetének megfelelően bánni, szerves része személyiségük fejlődésének, és az már igazán Önön múlik, hogy kiismerje gyermekét, és innen kezdődik minden. Ha a gyermek azt érzi, azért értékelik ami, ha megértik, megerősítést kap, hogy szoros a kapcsolata felnevelőjével, akkor sokkal rugalmasabb felnőtt lesz később az élete során.

© Gallo Images

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által