Mágikus húsvéti népszokások

Mágikus húsvéti népszokások

A keresztény egyház egyik legfontosabb ünnepéhez számos babona és szokás tartozik. Sokat ismerünk közülük, azonban van néhány, amely kevésbé közismert. Most ezeket az érdekes és különleges húsvéti szokásokat mutatjuk be.


A legtöbb húsvéti népszokást mindenki ismeri. Vannak azonban olyanok is, amelyek nem annyira elterjedtek, ráadásul kicsit misztikusak és mágikusak.

Gyógyító barka
A tojás mellett a barka a leggyakoribb húsvéti szimbólum. Nálunk (és a környező országok többségében) virágvasárnapon barkát szentelnek, amelynek a hiedelmek szerint mágikus ereje van. Az ismert népi gyógymód pedig úgy tartja, hogy ha a templomból jövet lenyelünk egy szem szentelt barkát, védelmet nyerünk a torokfájás és a gyomorbántalmak ellen.

Szerencsét hozó ruha
A hagyomány úgy szól, hogy szerencsés, gazdag év vár ránk, ha húsvét napján új ruhát veszünk fel. Természetesen nem arról van szó, hogy a fehérneműtől kezdve a hajgumiig minden új legyen. Elég, ha például egy sálat kötünk a nyakunkba. Az viszont lényeges, hogy az új holmi piros legyen, mert az jobban bevonzza a szerencsét.


Reggeli hideg fürdő 
Anno a hideg patakban mártóztak meg az emberek azért, hogy lemossák magukról a stresszt, a gondokat és a régi sebeket. Nekünk már nem kell ezt tennünk, mert ugyanezt az eredményt érhetjük el egy hideg zuhannyal. A lényeg, hogy húsvét vasárnap reggelén fürödjünk meg, ha szeretnénk tiszta lappal távozni a böjt időszakából! Innen eredhet egyébként a lányok fürösztésének, illetve locsolásának szokása.

Újjászületés szimbóluma
A hagyomány szerint a színesre festett tojások ajándékozása a feltámadást, valamint az élet megújulását jelképezi. Különös módon az új élet jelképeként is szolgáló tojásokhoz a négy elemet is hozzákapcsolják. Eszerint a tojáshéj jelképezi a földet, a belső hártya a levegőt, a tojásfehérje a vizet, a tojássárgája pedig a tüzet. Meglepő tanácsok és babonák

-        Ha húsvétkor megosztunk egy hímes tojást valakivel, akit nagyon szeretünk, akkor egész évben megtaláljuk egymást az illetővel még akkor is, ha elkeveredünk a nagyvilágban. 

-        Ha valaki nem eszik húst húsvétkor, nem lesz lázas abban az évben.

-        A rossz szerencse jele, ha húsvétkor egy mókus keresztezi az utunkat.

-        Ha húsvét vasárnap jegyeznek el valakit, az nem fog megházasodni.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

-        Ha egy fiatal férj valaki mással összetéveszti a feleségét húsvét reggel, még ebben az évben özvegy lesz.

-        A Nagypénteken elfogyasztott zsemle biztosítja a ház tűzvédelmét az évre.

-        Ha azt szeretnénk, hogy a tyúkok sok tojást tojjanak, adjunk nekik a húsvéti kalács morzsáiból.

Érdekességek a szomszédos országok húsvéti szokásaiból

Szlovákiában és Csehországban húsvéthétfő reggelén a férfiak szalagokkal díszített fűzfaágakkal járnak házról házra, és azzal sóznak a lányok, asszonyok fenekére. A cél nem a büntetés vagy a fájdalomokozás, hanem a locsoláshoz hasonló rituális megtisztulás, termékennyé tétel szimbolizálása.  Húsvétkor Romániában is jönnek a locsolók, akiket a megöntözött lányok étellel-itallal kínálnak. Érdekes eltérés azonban, hogy a nap végén a lányok locsolják meg a család idősebb nőtagjait. Ausztriában tüzet szoktak gyújtani.  Nagyszombaton a templom előtt, vagy a templom mellett raknak máglyát, itt szentelik meg a tüzet, majd annak lángjával vagy parazsával gyújtják meg a templom óriási húsvéti gyertyáját.
 

 

 

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által