Magyar farsangi hagyományok

Magyar farsangi hagyományok

Karácsony és szilveszter után még alig pihentük ki az ünnep fáradalmait, máris készülhetünk a farsangra. Ennek a vidám, télűző mulatságnak hazánkban komoly hagyománya van.


Mikor van farsang?
A farsang hivatalosan vízkeresztkor, január 6-án kezdődik és egészen hamvazószerdáig tart, amely bár minden évben más napra esik, azonban naptár szerint a húsvétot megelőző 40. nap. A farsang a hosszú tél után nemcsak jelképesen, de a valóságban is a felszabadulást jelentette az embereknek, az álarcok mögé bújva, „névtelenül” gúnyolhatták ki a szabályokat és mulatozhattak kedvük szerint. Mára már jelentősen átalakultak a farsangi szokások, a gyerekek számára pedig egyet jelent: a jelmezválasztást.

Jeles napok
Farsang havában rengeteg jeles napunk van, január 22. Vince napja például termésjósló nap, amely a szőlőtermelők számára volt fontos. Ha ködös, esős idő van ezen a napon, akkor rossz, ha jó idő van, akkor jó bortermésre számíthatnak szüretkor. Február 3-án Balázs-napján a torokfájós gyerekeket gyógyították. A ma is ismert balázsolás Szent Balázs püspök nevéhez fűződik, ezen a napon pedig a betegeket ápolók almahéjat vetettak parázsra, hogy a betegséget okozó gonoszt elűzzék.

Űzzük el a telet!
Farsangkor a tél elűzése mellett a tavasz köszöntése felett érzett mámoros örömöt is ünnepelték az emberek. Egy régi hiedelem szerint a nap a tél utolsó napjaiban nagyon legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek, melyek elűzésére boszorkánybábúkat égettek és hangos vígasságot csaptak az emberek.

Busójárás
Hazánkban a leghíresebb farsangi esemény a mohácsi busójárás, amely húshagyó-kedd előtt hat nappal indul a böjti időszak kezdetén, (tehát mindig csütörtökön) és egészen szombatig tart. Ilyenkor felpezsdül a környék, rengetegen látogatnak Mohácsra, hogy megnézhessék ezt a kicsit zajos, de felejthetetlen eseményt. A több napig tartó mulatságon különböző maszkokban (szarvakkal, és fából készült álarcokkal), hatalmas ruhákban, botokkal vonulnak a jelmezes emberek, hogy elijesszék a telet és játékosan riogassák a városban tolongó turistákat. A busójárás eredetét a balkáni népek hagyományaira vezetik vissza, hasonló jelmezeket és maszkokat viseltek a termékenységi, télűző és tavaszhozó népszokásaikkal.
A farsang, bár napjainkra elvesztette az eredeti jelentőségét, remek időszak arra, hogy egy kicsit elővegyük játékos és kreatív énünket. Készítsünk jelmezeket, és űzzük el a telet legalább a gondolatainkból!


Olvassa el ezt is: 

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Farsangi frizurák

Egyszerű jelmezek farsangra

Farsangi parti ötletekAdja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által