Mi az a Waldorf-iskola?

Mi az a Waldorf-iskola?

Óvodai, iskola beiratkozás előtt érdemes utánanézni a különböző lehetőségeknek, a Waldorf-pedagógia sok gyermek számára nyújt alternatívát a hagyományos oktatási rendszer mellett.


A gyökerek

Az első Waldorf-iskolát 1919-ben nyitották meg Stuttgartban, amikor Rudolf Steinert, a pedagógiai módszer atyát felkérték, hogy a helyi Astoria gyár munkatársainak a gyermekei számára hozzon létre egy intézményt.  Azóta hatalmas karriert futott a Waldorf-szellemű nevelés, hazánkban az első ilyen iskolát 1926-ban nyitották még részben német nyelven és egészen 1989-ig kellett várni arra, hogy magyar nyelvű intézmény is nyíljon Solymáron. Ma már több tucat Waldorf-intézmény várja a gyerekeket az óvodától egészen a gimnáziumig, és szinte mindenhol lehetősége nyílik a szülőknek arra, hogy megismerkedhessenek közelebbről ezzel a másfajta szemléletmóddal. De miben is más a Waldorf, a hagyományossal szemben?

Mitől más?

Steiner azzal az alapfeltevéssel fordult a pedagógiához, hogy a társadalom akkor képes alkalmas embereket nevelni és képezni, ha kikerül az oktatás az állami irányítás alól és a társadalom saját szervezetén belül, önigazgatás útján működteti. Olyan utópisztikus szellemben épült a Waldorf-pedagógia gyökere, hogy a cél a szociális minőség megteremtése volt, melynek az alapja a szabadság, testvériség és egyenlőség. Mára már nagyon eltávolodott a Waldorf-módszer ezektől az utópisztikus gyökerektől, a szülők számára sokkal inkább a tartalmasabb, ember és természet közelibb látásmód az, ami szimpatikussá teszi Steiner pedagógiáját.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Mi jó a gyereknek?

A Waldorf-pedagógia szerint elsősorban az a legjobb a gyereknek, ha hagyják, hogy gyerek legyen, erre pedig egyre kevesebb lehetősége van a hazai poroszos oktatási rendszerben. Nagy hangsúlyt kap a hagyománytisztelet, a közösség építése, miközben a gyerekek egyéni képességeire és igényeire is nagy figyelmet fordítanak a pedagógusok. A gyerekek a hagyományos feszített tempó helyett játékos keretek között tanulhatnak, így a gyakorlati oktatásra is nagy hangsúlyt fektet a módszer, hasonlóan számos Nyugat-Európai és tengere túli oktatási módszerekhez. Az iskolai és óvodai tanév az évszakokhoz és az ünnepekhez igazodik, így jól követhető a gyerekek számára az év menete.

Mindenki számára jó a Waldorf?

Ugyan úgy, mint ahogyan a hagyományos oktatást, a Waldorf-pedagógiát is számos támadás éri. Míg az óvodában elfogadható a megszokott menettől való eltérés, az iskolában már nagy vitákat vált ki a szülőkben, hogy az intézmények közötti átjárhatóság működőképes-e a Waldorfnál. Egyszerűen fogalmazva, a szimpatizáns szülők is attól félnek, hogy a Waldorf-intézményben tanult gyerekek később képesek lesznek-e beilleszkedni a társaik közé a társadalomba, vagy fiatal felnőttként kell szembesülniük a nehézségekkel?

Ma már arra is van lehetőség, hogy egészen a diplomáig Waldorf-intézményben járhasson a gyermek, a kérdés azonban az, hogy valóban megéri-e tudatosan elszigetelni a hagyományos nehézségektől. Lehetséges mégis, hogy olyan alapokkal indulnak az így nevelkedett gyerekek, hogy sokkal alkalmasabbak lesznek a hétköznapi életben, hiszen kevesebb kudarcot éltek meg, mint a társaik? Ezekre a kérdésekre azonban csak később kaphatjuk meg a választ, amikor már felnő egy olyan generáció, aki élhetett a Waldorf adta lehetőségekkel. Addig pedig csak reménykedhetünk.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Baluka

Baluka

Jelentett

Tényleg szükség lenne egy rendes magyar íróra. Egynéhány gondolat egyszerűen katasztrófa!!! Jaaaajjjj!

  • Jelentem

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által