Mit jelentenek a magyar karácsonyi népszokások

Mit jelentenek a magyar karácsonyi népszokások?

Régen a karácsony elképzelhetetlen volt az ünnephez kapcsolódó népszokások nélkül.


Ma már nem tulajdonítunk akkora jelentőséget nekik, azonban illik tisztában lenni velük.

A karácsonyhoz kapcsolódó népszokások többségét ma már inkább csak vidéken tartják, így ha oda utazunk az ünnepekre a rokonokhoz, nem árt, ha tudjuk, melyik mit jelent.

Luca széke

A legelterjedtebb hiedelmek egyike december 13-hoz, Luca napjához kapcsolódik. Ezen a napon állítólag leginkább a boszorkányok rontása ellen kell védekezni. Ilyenkor kezdik el készíteni a Luca székét, amit 13 napig csinálnak, és karácsony előestéjére fejezik be. A babona szerint, aki a templomban az éjféli misén rááll, az meglátja, ki a boszorkány.

Karácsony böjtje

December 24-én a hithű katolikus családok böjtölnek: reggelire csupán kenyeret és esetleg olajba áztatott savanyú káposztát esznek, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, végül mákos guba. Újabban hal, illetve töltött káposzta is kerülhet az asztalra.

Éjféli mise

A katolikusok számára a karácsonyi ünnep fénypontja az éjféli mise, amelyet december 24-ről 25-re virradó éjszaka tartanak a templomokban, és amelyen rengeteg hívő és nem hívő ember vesz részt. Ilyenkor a pap az ostyát átváltoztatja Jézus testévé, és a hívek áldoznak. A reformátusoknál nincs éjféli mise.

Betlehemezés

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A legismertebb karácsonyi népszokás a betlehemezés, amely egy egyházi eredetű népi játék Jézus születéséről. Szereplői általában pásztoroknak öltözve, házilag készített jászollal járnak házról házra, és szent énekekkel elevenítik fel Jézus születésének eseményeit. 

Regölés

A regösök István napjától, vagyis december 26-ától újévig járták a házakat. A regölés lényegében egy jó jövő évi termést és gazdagságot kívánó, párokat összeboronáló, adománygyűjtő szokás volt, amit hangos zenélés és éneklés kíséretében adtak elő a meglátogatott ház lakóinak.

Borszentelés

December 27-én, Szent János napján szokás a bor megáldása. Ezen a napon minden család

bort visz a templomba, amelyet a pap megáld. A szentelt bornak ugyanis régóta mágikus erőt tulajdonítanak. Betegeket gyógyítanak vele, és a boroshordókba is öntenek belőle, hogy ne romoljon el a bor.

Aprószentek napi vesszőzés

December 28-án, vagyis aprószentek napján azokra a kisgyerekekre emlékeznek, akiket Heródes Jézus keresése közben halálra ítélt. Ilyenkor a férfiak fűzfából készült vesszővel, illetve korbáccsal járják a falut, hogy gyengéden megcsapkodják a lányokat és asszonyokat, mondván: hajdanán a fiúk szenvedtek, most a nőknek kell.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632