Mit jelentenek a magyar karácsonyi népszokások

Mit jelentenek a magyar karácsonyi népszokások?

Régen a karácsony elképzelhetetlen volt az ünnephez kapcsolódó népszokások nélkül.


Ma már nem tulajdonítunk akkora jelentőséget nekik, azonban illik tisztában lenni velük.

A karácsonyhoz kapcsolódó népszokások többségét ma már inkább csak vidéken tartják, így ha oda utazunk az ünnepekre a rokonokhoz, nem árt, ha tudjuk, melyik mit jelent.

Luca széke

A legelterjedtebb hiedelmek egyike december 13-hoz, Luca napjához kapcsolódik. Ezen a napon állítólag leginkább a boszorkányok rontása ellen kell védekezni. Ilyenkor kezdik el készíteni a Luca székét, amit 13 napig csinálnak, és karácsony előestéjére fejezik be. A babona szerint, aki a templomban az éjféli misén rááll, az meglátja, ki a boszorkány.

Karácsony böjtje

December 24-én a hithű katolikus családok böjtölnek: reggelire csupán kenyeret és esetleg olajba áztatott savanyú káposztát esznek, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, végül mákos guba. Újabban hal, illetve töltött káposzta is kerülhet az asztalra.

Éjféli mise

A katolikusok számára a karácsonyi ünnep fénypontja az éjféli mise, amelyet december 24-ről 25-re virradó éjszaka tartanak a templomokban, és amelyen rengeteg hívő és nem hívő ember vesz részt. Ilyenkor a pap az ostyát átváltoztatja Jézus testévé, és a hívek áldoznak. A reformátusoknál nincs éjféli mise.

Betlehemezés

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A legismertebb karácsonyi népszokás a betlehemezés, amely egy egyházi eredetű népi játék Jézus születéséről. Szereplői általában pásztoroknak öltözve, házilag készített jászollal járnak házról házra, és szent énekekkel elevenítik fel Jézus születésének eseményeit. 

Regölés

A regösök István napjától, vagyis december 26-ától újévig járták a házakat. A regölés lényegében egy jó jövő évi termést és gazdagságot kívánó, párokat összeboronáló, adománygyűjtő szokás volt, amit hangos zenélés és éneklés kíséretében adtak elő a meglátogatott ház lakóinak.

Borszentelés

December 27-én, Szent János napján szokás a bor megáldása. Ezen a napon minden család

bort visz a templomba, amelyet a pap megáld. A szentelt bornak ugyanis régóta mágikus erőt tulajdonítanak. Betegeket gyógyítanak vele, és a boroshordókba is öntenek belőle, hogy ne romoljon el a bor.

Aprószentek napi vesszőzés

December 28-án, vagyis aprószentek napján azokra a kisgyerekekre emlékeznek, akiket Heródes Jézus keresése közben halálra ítélt. Ilyenkor a férfiak fűzfából készült vesszővel, illetve korbáccsal járják a falut, hogy gyengéden megcsapkodják a lányokat és asszonyokat, mondván: hajdanán a fiúk szenvedtek, most a nőknek kell.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632

Oral-B Professional Care 500 kényelmes használat

Oral-B Professional Care 500 kényelmes használat

"

Sziasztok! Elsőre picit idegenkedtünk a dologtól mert ugye nálunk még senki nem használt elektromos fogkefét, de mindenképpen pozitívan csalódtunk benne. Az öt tagú családomból mindenki kipróbálta, és mindannyiunk tapasztalata, hogy rendkívül kényelmes, mivel nem kell "sikálni" a fogakat, hanem a fogkefe szépen magától dolgozik, na meg a végeredmény sem elhanyagolható, hiszen rendkívül tiszták lettek a fogaink. A nyelvvel végigsimítva ilyen hatást sosem értünk el hagyományos fogkefével. Én két hét múlva költözök el itthonról, de a szüleim Oral B elektromos fogkefét kapnak tőlünk karácsonyra. :) Köszönöm a lehetőséget, hogy tesztelők között lehetek :)

"

nagykövet által
Hajneebaby 81