Pünkösdi népszokások

Pünkösdi népszokások

A magyar kultúrában több szokás is kötődik pünkösdhöz, amely idén május 24-25-ére esik. Bár ezek ma már kihalóban vannak, érdemes megemlékezni róluk.


Tulajdonképpen mit is ünneplünk pünkösdkor? Hogyan lesz valakiből pünkösdi király? Mit jelent a pünkösdölés?

Mit jelent a pünkösd?
A pünkösd eredetileg egy zsidó ünnep, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (ekkor kapta Mózes Istentől a törvényeket kőtáblákon) ünnepelték a Pészah szombatját követő ötvenedik napon. A keresztény egyházban pedig a húsvét utáni ötvenedik napon kezdődik: ilyenkor ünneplik a Szentlélek leszállását az Apostolokra. Elnevezése a görög pentekosztész (ötvenedik) szóból ered. A magyar népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, és ezek szimbolikus megjelenítése dominál.

Pünkösdi királyválasztás
Ennek a népi hagyománynak hazánkban a 16. századtól kezdve vannak írásos nyomai. A pünkösdi király címet lóversenyen vagy ügyességi próbákon lehetett elnyerni, és a címet a birtokosa egy évig tudhatta magáénak, amelyekkel bizonyos kiváltságok is jártak. A pünkösdi királyság rövid, múló voltára utal a szólás is (rövid, mint a pünkösdi királyság), amely már akkoriban ismert volt. Manapság is szokás pünkösdi királyt választani, azonban a címhez természetesen már nem jár semmilyen "hatalom". Ha kíváncsiak vagyunk egy ilyen eseményre, látogassunk el pünkösdkor például a Szépasszonyvölgybe, Délegyházára, Soltra, Kiskunmajsára, Debrecenbe, vagy a Balatonhoz.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Pünkösdölés
Ez a népszokás azt jelenti, hogy a lányok házról-házra járnak, bekéredzkednek, szavalnak, énekelnek és táncolnak a háziaknak. Egyes helyeken a férfiak és fiúk is részt vehetnek a játékban. A pünkösdölésnek három jellegzetes típusa van: az elsőben van egy úgynevezett pünkösdi királynő, aki a ruhájával és a díszeivel kitűnik a többiek közül, a másodikban a lakodalmas menet analógiájára menyasszony, vőlegény, vőfély és koszorúslány szerepel, a harmadikban pedig egyáltalán nincsenek kiemelt szereplők. Ezekhez a különböző játékváltozatokhoz más és más szövegelemek tartoznak: népszokás-, népdal-, gyermekjátékszövegek és -dallamok kapcsolódnak egymáshoz.

Pünkösdi királynéjárás
Ez a kislányok pünkösdi köszöntése: négy vagy több nagyobb lány körbeviszi a faluban a legkisebb és a legszebb kislányt. A lányok megállnak az udvarokon, énekelnek és jókívánságokat ismételgetnek, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítenek ki, vagy letakarják egy fátyollal. Végül az "Ekkora legyen a kendtek kendere" szövegű szerencsekívánó mondóka kíséretében magasra emelik a kiskirálynét, így biztosítva a gazdag kendertermést. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kapnak.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által