Számítógép függő a gyermekem

Számítógép függő a gyermekem

Úgy véli, gyermeke túl sok időt tölt a számítógép előtt?


Nincs egyedül!Ez egy olyan, sokakat érintő probléma, ami valóban aggodalomra adhat okot. Azonban őrizzük meg nyugalmunkat, hiszen szülőként sokat tehetünk azért, hogy megakadályozzuk gyermekeink függővé válását.

Nem számít, hogy mi, szülők, mennyire szeretnénk azt, hogy a gyerekek kint játszanak a friss levegőn, faházat építsenek és botokkal játszanak, ahogyan tettük azt mi is annak idején. Szembe kell néznünk az igazsággal, és rá kell jönnünk, hogy már semmi nem olyan, mint rég volt. Ma már a számítógépes játékok jelentik a gyerekek számára a kikapcsolódást és a legjobb amit tehetünk, hogy ezt elfogadjuk! Ez persze nem jelenti azt, hogy tétlenül kell állnunk és végig kell néznünk a függőség kialakulását. Miután elfogadtuk, hogy „új idők” járnak, a legjobb, ha közbeavatkozunk. Ha korrekt és tiszta szabályokat fektetünk le gyermekünk számára, akkor a számítógépezést kordában lehet tartani.

Íme néhány tipp, amely segíthet önnek és gyermekének.

1.Legyen szemfüles, és jutalmazza a jó magaviseletet!

A számítógépes játékok miatt gyermeke egyre kevésbé tud helytállni az iskolai és a szabadidős tevékenységekben? Felfigyelt arra, hogy gyermekének szokatlan hangulatingadozásai vannak? Ez valószínűleg azt jelzi, hogy csemetéjét kezdi beszippantani egyfajta függőség, vagyis itt az ideje annak, hogy egy határozott megálljt parancsoljunk! A legfontosabb lépés az, hogy korlátozzuk a gyermek számítógépes szokásait. Tegyük számára jutalommá azt, ha a gép elé ülhet. Csak akkor játszhasson a számítógéppel, ha minden fontos kötelességének eleget tett.

2. Időbeli korlátok

A számítógépezés idejét a házi feladat elvégzése és az edzés utáni időszakra célszerű kijelölni, de ezen belül is érdemes meghatároznunk egy időbeli korlátot. Mindig meg kell jelölnünk azt a maximális időtartamot, ameddig a gyerek a gép előtt ülhet. A legjobb, ha ezt már előre közöljük, így a gyermek is tisztában lehet az idejével és még emlékeztetni is tudjuk, ha az közeleg a lejártához. A kisgyermekek ugyanis könnyen megfeledkeznek az idő múlásáról és nehezen viselik, ha félbeszakítják az általuk kedvelt tevékenység végzését.

Emlékeztessük gyermekünket, hogy mikor lesz lehetősége legközelebb játszani! Akárcsak az idősek, a gyerekek is várakozással tekintenek az eseményekre.

3.Kísérjük tevékenységét figyelemmel!

A számítógépet helyezzük egy jól látható helyre, hogy rápillanthassunk, mi történik a játék közben. Ez egyszerűbbé fogja tenni a gyermek szokásainak megértését, megvitatását és a határok felállítását. Egyszerűbb határozott döntést hoznunk ha a gyermek még kicsi, mivel az idősebb már meg akarja érteni döntésünk okát, amiben persze semmi szokatlan nincsen. Minél idősebb a gyermek, annál inkább be kell őt avatni a szabályok és döntéseink miértjébe. Meg fogják érteni, ahogyan például az edzés fontosságát és gyakorlásának okát is, hiszen ők is erősek és egészségesek szeretnének lenni.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

4. Segítsünk a játékok kiválasztásában!

Minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb befolyással lehetünk az általa játszott játékokra. Ne feledjük, hogy számos jó, oktató jellegű játék is létezik. Inkább játsszon gyermekünk sportjátékokkal, mint erőszakos, akció jellegűekkel. Nézzük meg a PEGI által meghatározott korhatárokat, amelyek jó tartalomösszegzést is kínálnak. A PEGI nem más, mint az ún. Pan European Game Information, vagyis páneurópai játék információs rendszer rövidítése. Az általa meghatározott korhatár többnyire a játékok csomagolásának elején, vagy hátulján van feltüntetve. Fontos, hogy gyermekünk a korának megfelelő játékokkal játsszon! Fordítsunk különös figyelmet a 18+ jelölésűekre, még akkor is, ha gyermekünk érettebbnek tűnik a koránál. Ezeket a játékokat ugyanis egyértelműen felnőtteknek szánják! Ha nem helyezünka gyermek elé korlátokat már az elején, később még nehezebb lesz vele betartatni őket.

5.Fogjunk össze!

Sokkal hatásosabb lesz erőfeszítéseink eredménye, ha többen visszük véghez akaratunkat. Könnyebben tudjuk meggyőzni gyerekeinket, ha mindkét szülő, esetleg gyermekünk barátainak a szülei is jelen vannak a probléma megvitatásakor. Tanácsos a környéken élő, és az iskolába járók szüleivel közösen eldönteni, hogy milyen szabályokkal kellene a gyerekek számítógépezési szokásait korlátozni. A szülői értekezlet egy jó fórum lehet arra, ahol a problémát szülőtársainkkal megvitathatjuk.

6.Játsszunk együtt a gyermekünkkel!

Kitalálhatjuk együtt, hogy mit játszunk, így szülőként hamar betekintést nyerhetünk abba, hogy mit is szeret a gyerek. Gyakran már az is célravezető, ha leülünk, és csak szimplán figyelemmel kísérjük, hogy mivel köti le magát. Ha a számítógépezés fontos szerepet kezd el játszani gyermekünk életében, érdemes megérteni, hogy mi zajlik pontosan. Ez még nem jelenti azt, hogy kötelesek vagyunk elfogadni a gyerek döntését akármilyen játékot is választ.

7. Kínáljunk alternatívát!

Ha szeretnénk, hogy gyermekeink visszavegyenek a számítógépezés mértékéből, akkor mutassunk nekik egyéb alternatívát is! Nem elég az, ha elmagyarázzuk, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint például a házi feladat elvégzése, vagy az étkezés. Lennie kell valami másnak is, amivel szívesen töltené a gyermek az idejét. Beszélhetünk izgalmas hobbikról, vagy akár egyszerű tevékenységekről, mint például egy kirándulás vagy mozi. Az elején lehet, hogy mindez „cikisnek” és erőltettetnek fog érződni, de mindez az Ön és gyermeke érdekeit szolgálja. Ahogyan a  felnőttek, úgy a gyerekek is a szokások rabjai, de egy bizonyos idő elteltével magától értetődő, hogy a gyermek elkezdi valami mással is lekötni magát, amelyet feltétlenül szorgalmaznunk kell!

8.Találjuk módot arra, hogy gyermekünk megtalálja önbecsülését!

Sokszor hangzik el az az érv, hogy a számítógépes játékokban elért sikerek fejlesztik a kicsik önérzetét. Ebben noha lehet némi igazság, azonban ha a játék teszi ki a gyermekek idejének nagy részét, akkor ez a hátrányukra is válhat. Ha az iskolában és a barátokkal eltöltött idő háttérbe szorul, akkor hasonlóan káros tünetek jelentkezhetnek. Meg kell hát próbálnunk más utat keresni gyermekeink önbecsülésének fejlesztésére, mint egy alternatívát a számítógépes játékokban elért sikerek helyettesítésére. Lehetséges, hogy megtaláljuk az informatikának azon területét, amely jótékony hatással van gyermekeinkre és nekünk sincs ellenünkre..

Ajánlott bejegyzések:

Korcsolyázás gyerekekkel
A közös korcsolyázás az egyik legszórakoztatóbb téli sport.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Eszter76

Eszter76

Jelentett

A számítógépes (vagy akár konzolos) játékok nagyon hasznosak is tudnak lenni. Az én gyerekeimnek kifüggesztett napirendje van itthon, amin a "JÁTÉK"-on belül "KÜTYÜ MENTES JÁTÉK" is szerepel. Ilyenkor se gép, se TV, se konzol, se tablet, se telefon. Működik! :-) Szívesen játszanak mással - és ha belefeledkeznek, nem szoktam szólni, hogy már játszhatnának kütyüvel is. ;-) Ha viszont gépezési idő van, akkor én is szívesen játszom velük, meg a párom is.

  • Jelentem
susztekne

susztekne

Jelentett

szép napot. A számítógép a 21-dik század elengedhetetlen kelléke,csak az egészséges mértékletet kell megtanítani,elmondani miért nem jó ha nincsenek emberi kapcsolatok . A gép nem helyettesíti a barátokat és a focit :D

  • Jelentem
Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által