Téli ünnepek az Alpokban

Téli ünnepek az Alpokban

A síelés mellett sok más érdekes sportolási lehetőség van az Alpokban, amelyeket télen érdemes kipróbálni.


Ilyen például a hótalpas túra vagy a téli hegymászás.

Idén valami másra vágyunk, mint a megszokott síelés vagy snowboardozás? Az Alpokban kiváló különleges téli szórakozási lehetőségeket találunk.

Hótalpas túra
A hótalp egy 50-60 cm hosszú és 20-25 cm széles alumíniumból és erős műanyagokból készült keret, amit szinte bármelyik magas szárú túrabakancsra fel lehet erősíteni. Előnye, hogy megnöveli a bakancs talpának területét, és elosztja a testsúlyunk hóra nehezedő nyomását. Emiatt járás közben nem süllyedünk el annyira a hóban, mintha csak a bakancs lenne a lábunkon. Így az olykor több méteres hótakaróval fedett vagy jeges útvonalakon is el tudunk menni. A hótalpak alsó részén éles fémkarmok is találhatók, amelyek belesüllyednek a fagyott hóba, így csúszós terepen is nagy segítséget nyújtanak. A hótalpas túrázás másik elengedhetetlen eszköze a sí- vagy túrabot, amely jelentősen megkönnyíti a nagy hóban való előrehaladást. Ezt az érdekes sportot többek között a Keleti-Alpok Magyarországhoz legközelebb eső magashegyi fennsíkján, a Rax-Alpokon próbálhatjuk ki, amely Stájerország és Alsó-Ausztria határán fekszik. Magyarországi utazási irodákban is be lehet rá fizetni.

Ariel mosópor
Ariel mosópor
(63)

Fedezze fel most!

Téli hegymászás

Több magyarországi hegymászó egyesület szervez Ausztriában téli hegymászó-tanfolyamot, illetve -tábort. Ezekre általában ajánlott, de nem előfeltétel, hogy előtte részt vegyünk valamilyen alapfokú sziklamászó tanfolyamon, mivel részben az ott tanultakat alkalmazzuk téli alpesi körülmények között. Az ilyen programokon természetesen van elméleti és gyakorlati oktatás is, ahol több évtizedes tapasztalatot szerzett hegymászók ismertetnek meg minket a magashegyi mászás rejtélyeivel és fortélyaival. Ezenkívül azt is megtanuljuk, hogy vészhelyzetben (lavina, baleset, mentés stb.) mi a teendő.

Bármelyik téli sportot is választjuk, elengedhetetlen, hogy megfelelő funkcionális ruházatot hordjunk. Ezeket viszont ajánlatos kímélő folyékony mosószerrel tisztítanunk, mert ezek már 30 fokon is tökéletesen tisztára mossák a ruhákat.

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által