Újévi szokások a világ minden tájáról │ Everydayme

Újévi szokások szerte a nagyvilágban: az egészség, a gazdagság és a szerencse áhítata mindenütt jelen van

A világ polgárainak noha számtalan dologban eltér a véleménye évközben, év elején azonban mindenki három dologra vágyik: egészségre, gazdagságra és szerencsére. S persze ne feledkezzünk meg a partikról, a nyüzsgésről és a pezsgőről. Íme, néhány lenyűgöző, szórakoztató és egyedi módszer az újév eljövetelének megünneplésére!


Ki az utcára!

Szamoa, a független sziget állam az elsők között köszönti az újévet. Az emberek összegyűlnek a fővárosban Apia-ban, és éjfélkor a toronyóra alatt összegyűlve tapsolás és ünneplés közben fotózzák magukat.

Az emberek világszerte verődnek ilyenkor csoportokba, a közös ünneplésben pedig New York népe jár az élen. Több ezren jönnek ugyanis össze a Times Square-en és számolnak vissza közösen éjfélig.  Mindenütt repülnek a csókok, a konfetti és zeng az „Auld Lang Syne”.  Ez egy olyan ikonikus esemény, hogy sok gyermek első emléke az újévről, ennek az eseménynek a televíziós közvetítése.

Különleges ételek

Az osztrákok fahéjas punccsal és forralt borral öblítik le a malacsültet, ezt tartják a szerencse szimbólumának. Magyarországon, de akár Brazíliában is a lencse jelképezi a gazdagságot, ezért ilyenkor lencselevest, lencsefőzeléket és rizst fogyasztanak. Thaiföldön egy különleges babféléből készült pudingot esznek, melyet görögdinnye követ, annak húsa ugyanis sok országban a szerencse színének tartott piros. 

Portugália és Spanyolország összevonta a tizenkettes számot tradícióival. A Spanyolok 12 szem szőlőt esznek meg éjfélkor, míg a Portugálok mazsolát fogyasztanak a szerencse invitálásának jegyében.

Szerencseérmék

Amikor az örmények előkészítik „Darin” nevezetű lapos kenyerüket, jókívánságokat vésnek a tésztába, illetve egy érmét is elrejtenek benne. A mexikóiak ugyanezt teszik édes kenyerükkel. Mindkét kultúrára érvényes, hogy aki megtalálja az érmét, azt szerencse övezi majd a következő évben. Romániában pedig aprópénzt dobálnak a folyóba, hogy bebiztosítsák szerencséjüket a jövőben.

Tűz és víz

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A tűzijátékok világszerte durrognak, a látványos műsoraikért híres kínaiak pedig fantasztikus előadást szerveznek Pekingben. Ecuador polgárai például madárijesztőket és régi képeket égetnek a szerencse jegyében. Ennek ellentéteként Puerto Ricoban az emberek vizet fröcskölnek ki az ablakon a gonosz szellemek elriasztása végett.

Indiában az emberek „diwákat” azaz apró lámpásokat gyújtanak, amiket házaikban, templomokban és kertjeikben helyeznek el. A városokban kötelekre aggatott elektromos fények villanyozzák fel az épületeket. Az indiai emberek fogadalmakat tesznek, kifizetik adósságaikat, illetve leróják tiszteletüket Lakshmi, az egészség és a gazdagság istene előtt.

Tiszta otthon

A japán és a thai emberek alaposan kitakarítják otthonaikat, utóbbiak pedig adósságaikat is kifizetik. Japánban a jólét elérésének jegyében mintát szőnek az ajtóra, míg Koreában a gonosz szellemeket szeretnék elűzni hasonló módszerekkel. A Japánok a jó szerencse érdekében mosolyognak mikor éjfélt üt az óra, a Buddhista tradíciók szerint pedig 108-szor kell megkongatni a harangokat.

Hogy minden kerek legyen

A Fülöp-szigeteken élők színes, kör alakú mintákkal ellátott ruhát öltenek, hitük szerint ugyanis a körök vonzzák a pénzt és a szerencsét. Érméket is raknak zsebükbe, az árusok pedig kör formában tálalják ételeiket: ilyenkor halmokban állnak a szeletekbe vágott dinnyék, a friss mangó és a banán.

És végül, de nem utolsó sorban követhetjük a dánok szokásait is, miszerint egy székre felmászva szó szerint ,,beleugorhatunk” az újévbe – netán pár üveg pezsgő elfogyasztása után?

Ilyen sok hasonlóság mellett, ha a világ minden napot úgy ünnepelne, mint az év első napját, valószínűleg sokkal nagyobb egyetértésben és szerencsében élnénk!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632