Újévi szokások a világ minden tájáról │ Everydayme

Újévi szokások szerte a nagyvilágban: az egészség, a gazdagság és a szerencse áhítata mindenütt jelen van

A világ polgárainak noha számtalan dologban eltér a véleménye évközben, év elején azonban mindenki három dologra vágyik: egészségre, gazdagságra és szerencsére. S persze ne feledkezzünk meg a partikról, a nyüzsgésről és a pezsgőről. Íme, néhány lenyűgöző, szórakoztató és egyedi módszer az újév eljövetelének megünneplésére!


Ki az utcára!

Szamoa, a független sziget állam az elsők között köszönti az újévet. Az emberek összegyűlnek a fővárosban Apia-ban, és éjfélkor a toronyóra alatt összegyűlve tapsolás és ünneplés közben fotózzák magukat.

Az emberek világszerte verődnek ilyenkor csoportokba, a közös ünneplésben pedig New York népe jár az élen. Több ezren jönnek ugyanis össze a Times Square-en és számolnak vissza közösen éjfélig.  Mindenütt repülnek a csókok, a konfetti és zeng az „Auld Lang Syne”.  Ez egy olyan ikonikus esemény, hogy sok gyermek első emléke az újévről, ennek az eseménynek a televíziós közvetítése.

Különleges ételek

Az osztrákok fahéjas punccsal és forralt borral öblítik le a malacsültet, ezt tartják a szerencse szimbólumának. Magyarországon, de akár Brazíliában is a lencse jelképezi a gazdagságot, ezért ilyenkor lencselevest, lencsefőzeléket és rizst fogyasztanak. Thaiföldön egy különleges babféléből készült pudingot esznek, melyet görögdinnye követ, annak húsa ugyanis sok országban a szerencse színének tartott piros. 

Portugália és Spanyolország összevonta a tizenkettes számot tradícióival. A Spanyolok 12 szem szőlőt esznek meg éjfélkor, míg a Portugálok mazsolát fogyasztanak a szerencse invitálásának jegyében.

Szerencseérmék

Amikor az örmények előkészítik „Darin” nevezetű lapos kenyerüket, jókívánságokat vésnek a tésztába, illetve egy érmét is elrejtenek benne. A mexikóiak ugyanezt teszik édes kenyerükkel. Mindkét kultúrára érvényes, hogy aki megtalálja az érmét, azt szerencse övezi majd a következő évben. Romániában pedig aprópénzt dobálnak a folyóba, hogy bebiztosítsák szerencséjüket a jövőben.

Tűz és víz

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A tűzijátékok világszerte durrognak, a látványos műsoraikért híres kínaiak pedig fantasztikus előadást szerveznek Pekingben. Ecuador polgárai például madárijesztőket és régi képeket égetnek a szerencse jegyében. Ennek ellentéteként Puerto Ricoban az emberek vizet fröcskölnek ki az ablakon a gonosz szellemek elriasztása végett.

Indiában az emberek „diwákat” azaz apró lámpásokat gyújtanak, amiket házaikban, templomokban és kertjeikben helyeznek el. A városokban kötelekre aggatott elektromos fények villanyozzák fel az épületeket. Az indiai emberek fogadalmakat tesznek, kifizetik adósságaikat, illetve leróják tiszteletüket Lakshmi, az egészség és a gazdagság istene előtt.

Tiszta otthon

A japán és a thai emberek alaposan kitakarítják otthonaikat, utóbbiak pedig adósságaikat is kifizetik. Japánban a jólét elérésének jegyében mintát szőnek az ajtóra, míg Koreában a gonosz szellemeket szeretnék elűzni hasonló módszerekkel. A Japánok a jó szerencse érdekében mosolyognak mikor éjfélt üt az óra, a Buddhista tradíciók szerint pedig 108-szor kell megkongatni a harangokat.

Hogy minden kerek legyen

A Fülöp-szigeteken élők színes, kör alakú mintákkal ellátott ruhát öltenek, hitük szerint ugyanis a körök vonzzák a pénzt és a szerencsét. Érméket is raknak zsebükbe, az árusok pedig kör formában tálalják ételeiket: ilyenkor halmokban állnak a szeletekbe vágott dinnyék, a friss mangó és a banán.

És végül, de nem utolsó sorban követhetjük a dánok szokásait is, miszerint egy székre felmászva szó szerint ,,beleugorhatunk” az újévbe – netán pár üveg pezsgő elfogyasztása után?

Ilyen sok hasonlóság mellett, ha a világ minden napot úgy ünnepelne, mint az év első napját, valószínűleg sokkal nagyobb egyetértésben és szerencsében élnénk!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632

Oral-B Professional Care 500 kényelmes használat

Oral-B Professional Care 500 kényelmes használat

"

Sziasztok! Elsőre picit idegenkedtünk a dologtól mert ugye nálunk még senki nem használt elektromos fogkefét, de mindenképpen pozitívan csalódtunk benne. Az öt tagú családomból mindenki kipróbálta, és mindannyiunk tapasztalata, hogy rendkívül kényelmes, mivel nem kell "sikálni" a fogakat, hanem a fogkefe szépen magától dolgozik, na meg a végeredmény sem elhanyagolható, hiszen rendkívül tiszták lettek a fogaink. A nyelvvel végigsimítva ilyen hatást sosem értünk el hagyományos fogkefével. Én két hét múlva költözök el itthonról, de a szüleim Oral B elektromos fogkefét kapnak tőlünk karácsonyra. :) Köszönöm a lehetőséget, hogy tesztelők között lehetek :)

"

nagykövet által
Hajneebaby 81