Útmutató a fegyelmezéshez

Útmutató a fegyelmezéshez

Hogyan szelídítse meg a kis tipegőt, mielőtt még túl késő?


Miért van a gyerekeknek szükségük korlátokra? A gyerekek biztonságban érzik magukat kiszámítható korlátok között. Ha magukra hagyják őket, gyakran ők maguk állítják fel saját korlátaikat és szabályaikat, hogy így fejezzék ki magukat. Ha megfigyeli a gyermekeket játék közben, azt tapasztalja, hogy 20 percet töltenek a szabályok megalkotásával, valójában azonban csak 5 percet játszanak! A szülők „feladata” az, hogy kiszámítható keretek között önkifejezési lehetőséget biztosítsanak a gyerekeiknek. Pl., ha választási lehetőséget ad gyermekének az Ön által megszabott korlátokon belül, az segít neki azt érezni, hogy neki is döntési jogai vannak.

Hogyan lássunk neki?
Amikor gyermeke még kisbaba, kezdje alapvető, kiszámítható családi struktúrákkal. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerek felismerje, mikor éhes, álmos, vagy mikor fogják fürdetni. Egy teljes nap hosszú idő egy kisgyermek számára, ha tehát ez fel van osztva kiszámítható részekre, az mindenképp segít létrehozni az irányítás érzékét, és később kialakítani az önfegyelmet. Kb. 14 hónapos korukban a gyerekek kezdik felismerni, hogy különbség van aközött, hogy ők és Ön mit akarnak: az ő kívánságuk nem az Ön parancsa, és hogy kapcsolatuk nem teljesen szimbiotikus. Ekkor jelenhet meg a hiszti és más egyéb nemkívánatos viselkedésforma, de azért, hogy megtanulják: ők Öntől különálló, autonóm személyiségek, fontos, hogy ezt a csatát elveszítsék.

Fegyelmezés
Fejlesszen ki egyfajta határozott viselkedési módot (ez majd később is jól jön még): szigorú hanghordozás, tekintet, testbeszéd, ami azt fejezi ki: „Rendben, ennyi volt, még csak eszedbe se jusson.” Talán jobb, ha nem fenyegetőzik haragosan a mutatóujjával, mivel gyermeke, nagy valószínűséggel örömmel utánozza ezt!

Ne feledje! Fontos észben tartani, hogy egy 18 hónapos tipegő számára már teljesen normális hogy mindent ki akar próbálni. Habár ezzel Önt néha az őrületbe kergeti, ebben a korban ez még nem fegyelmezési kérdés. A kis tipegők imádnak felfedezni dolgokat, ez az ő „próbáljunk ki mindent” időszakuk. Amikor fogkrémet nyomnak a mosogatóba, vagy amikor rendületlenül, újra és újra letekerik a WC papírt, szorgalmasan tanulnak. Nos, mit tehet ilyenkor egy szülő? Ez tömören csak annyit jelent: alakítson ki megfelelő gondolkodásmódot és cselekedjen annak megfelelően.

Gondolkodjon reálisan! Bár szeretné otthonát tisztán tartani, ne számítson arra, hogy örökké úgy is fog kinézni. Takarja le a kanapét egy pléddel; azt a helyes kis tálat tegye máshová a kisasztalról; mosható függönyöket, szőnyegeket válasszon (ne csak vegyileg tisztíthatót); tartsa csukva a fürdőszoba ajtót (biztonsági szempontból fontos); legyen a keze ügyében baba kéztörlő kendő.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Figyeljen arra, hová mászik a kisgyerek: a kicsik imádnak felmászni valamire azért hogy lássák, mi érdekes történik a fejük felett. Különösen ügyeljen arra, amikor a pici széket vonszol a konyhaszekrényhez, falhoz, ajtóhoz és lépcsőkorláthoz azon igyekezve, hogy felmásszon rá. Onnan ugyanis hamar leeshet.

Tegye biztonságossá otthonát! Legyen az vasaló, vagy a vízforraló himbálózó vezetéke, vagy a pici ujjakat csalogató konnektor: minden balesetveszélyt el kell hárítani, mihelyt – ha nem már előbb – a kicsi elkezd mozogni a lakásban. Legpraktikusabb, ha négykézlábra ereszkedik, és egy gyerek látószögéből vizsgálja meg a lakást.

Figyeljen a kiemelt időszakokra: Mérje fel reálisan melyek a nap potenciálisan nehéz szakaszai, és igazítsa ehhez a napirendjét! Figyelje meg, javulnak-e a dolgok. Ha gyermeke rosszalkodik ebéd előtt, lehet, hogy már éhes. Hozza előbbre az ebédidőt fél órával. Hasonló módon, ha valami rosszaságot csinál este, lehet, hogy már túl fáradt, és le kellene feküdnie.

Hátul is legyen szeme: Szülőként már valószínűleg kifejlesztette hatodik érzékét, hogy rájöjjön, mikor történik valami rosszalkodás. Sok anyuka abból tudja hogy valami csínytevés történik épp, hogy hirtelen csönd honol a lakásban...

© Gallo Images

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által