Hurrá!

hooray

megrendelésünket helyeztük el. Küldtünk neked egy e-mailt.

Bezárás

Saját kosár

A mintája

Válassza ki a megrendelendő mintát

cashback

Tekintse meg az Önnek megfelelő ajánlatokat!

Válassza ki a szállítási címet

Halloween története

Halloween története

0
Mára már nálunk is egyre népszerűbb az angolszász országokban ünnepelt halloween-i beöltözés és „édesség-szomszédolás”. Mi is a Halloween?

Kelta gyökerek, római folytatás, boszorkány beavatás…
A Halloween nem más, mint Mindenszentek estéje, amit október 31-én éjszaka ünnepeltek hagyományosan már az ősi kelták is, persze egészen más okból és formában, mint ahogyan manapság gondoljuk. A kelták ezen az estén nemcsak az újévüket köszöntötték, de úgy gondolták, hogy ilyenkor a friss holt lelkek új testet keresnek maguknak az élők között. Ez ellen pedig úgy tiltakoztak az emberek, hogy szellemnek öltöztek elűzendően az igaziakat és kioltották a tüzeket az otthonaikban, hogy ne legyen kedvük a holtaknak bemenni a hajlékukba. A rómaiak természetesen tovább örökítették ezt a régi ünnepet, igaz, sokkal emberközpontúbb változatban, például emberáldozatok nélkül (ami nem volt elmondható a keltákról), nagy evésekkel, mulatozásokkal. Nem véletlen a rengeteg halloweeni boszorkányjelmez sem, egyes magyarázatok ugyanis összefüggésbe hozzák a boszorkány beavatásokkal ezt az eseményt.

Katolikus magyarázat
Természetesen a katolikus egyház sem maradhatott ki a sorból, Mindenszentek ünnepére a keresztény hitvilágnak is van magyarázata. A korai keresztények ugyanis ezen a napon házról házra jártak, hogy élelmet, azaz úgynevezett „léleksüteményt” gyűjtsenek, aminek fejében imádkoztak a háziakért. Ez utóbbi szokás pedig már nagyon hasonlít a mai gyerekek édesség gyűjtéséhez.

És miért éppen töklámpás?
Kezdetben szó sem volt töklámpásról, a hangulatosan vigyorgó tökfejek helyett tarlórépákat farigcsáltak a kelta hagyományokat őrző írek. Ma már persze egészen viccesen hangzik a répalámpás, ami egy ír népmesére vezethető vissza. A mese hőse, Jack, alkut kötött az ördöggel, hogy nem fogja bántani az embereket, amit az ördög be is tartott. Nem járt azonban jól Jack, mert emiatt nem engedték be sem a pokolba, sem pedig a mennyországba, így kapott végül az ördögtől egy répába helyezett mécsest, hogy annak a fénye vezesse a számkivetett lelket halála után. Ezek után semmi sem állhatott volna a kivájt tarlórépa lámpás elterjedésének az útjába, ha az Amerikába kivándorló írek rá nem eszméltek volna, hogy az újvilágban rengeteg tök van. Innentől kezdve pedig töretlenül virágzik a tökfaragás kultikus hagyománya, ma már itthon is az egyik legjelentősebb őszi közösségi megmozdulás a halloweeni jelmezes felvonulás és a tökfaragó verseny.
Az angolszász vidám halloweeni ünnepségek igen távol állnak a hagyományos hazai Mindenszentekkor tartott megemlékezésektől, mégis egyre népszerűbbek és nem csupán a gyerekek körében. S bár szükségünk van halottaink emlékére, engedjünk magunkhoz egy kis vidámságot is!

Szeretne hozzászólni a cikkhez? Ossza meg véleményét a Megjegyzés rovatban! Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!

0

Szeretne hozzászólást írni?

Szerintünk szeretni fogjuk