Papírsárkány készítése házilag


Család
5/10/2018
Vonjuk be az egész családot egy vidám kreatív projektbe: egy égig szökő színes családi papírsárkány készítésébe!

Ennek a gyönyörű papírsárkánynak az elkészítésében az egész család részt vehet. Vágjunk bele!
Amire szükségünk lesz:

 • három - 60, 80 vagy 100 cm hosszú - balsafa vagy hasított nád pálca
 • vékony drót
 • fényes papír vagy finom nejlon anyag
 • zsineg vagy damil
 • színes papír- vagy újságpapírdarabok a papírsárkány farkához
 • ragasztó
 • ragasztószalag

Elkészítése:

 • Keressük meg a pálcák közepét, kereszt alakban fektessük egymásra és szorosan kössük őket össze a zsineggel, damillal vagy a vékony dróttal. Ejtsünk egy-egy kis bemetszést a végeken, majd fűzzük át rajta a zsineget. Győződjünk meg róla, hogy elég feszes-e, mivel a sárkányunk csak így lesz pontosan súlyozva. Ezzel el is készült a papírsárkány kerete!
 • Vágjunk ki egy darabot az általunk választott papírból vagy nejlonból. A megfelelő forma kivágásához először fektessük rá a keretet, és mindenképpen hagyjunk rá a széleken, mert a keretre rá kell hajtanunk és úgy leragasztanunk. A ragasztó felkenése után a sárkány testét megerősíthetjük ragasztószalaggal is. A lényeg az, hogy mindenhol feszes legyen!
 • Ha mintás papírt vagy anyagot választunk, nézzük meg, hogy helyes irányban ragasztjuk-e fel a testet a keretre, és jó helyre fog-e kerülni a sárkány farka, illetve az irányító zsineg. A zsineg felhelyezését két szomszédos oldallal kezdjük (ha mintás papírt vagy anyagot használunk, ide kerüljön a minta alsó része): mindkét pálcához rögzítsünk egy-egy, az oldal hosszának felével megegyező hosszúságú zsineget. Tehát, ha pl. 60 cm-es a pálca, 30 cm legyen a zsineg. Szorosan csomózzuk össze a két zsinegdarabot, és a csomóhoz kössünk hozzá egy harmadik zsineget. Ez lesz a papírsárkány farka, tehát hagyjuk hosszabbra - legalább a pálcahossz négyszeresére (tehát 60 cm-es pálcák esetén 2,4 méterre) vagy hosszabbra. A kis színes papír- vagy újságpapírcsíkokból készítsünk ‘csomókat' és 20 cm-erenként rögzítsük a hosszú zsineghez.
 • A papírsárkány-készítés legnehezebb része - és egyben a sárkány megfelelő működéséhez a legfontosabb is - a futtató zsinór. Itt különösen figyeljünk! Két zsinórt ugyanannak a két pálcának a másik feléhez kell rögzítenünk, ahová korábban már két másikat kötöttük. Az újonnan rögzített, a rudak hosszával megegyező hosszúságú zsinegeket kössük a rudakhoz, illetve egy harmadik, ugyanolyan hosszúságút a két rúd találkozásához (a kereszt középpontjába). Ezt a három zsineget erősen csomózzuk össze és a hosszú, majd kezünkben tartott futtató szálat ehhez kössük hozzá.

Annyira nem is volt nehéz, igaz? Íme, készen áll a család a nagy kirándulásra - papírsárkánnyal felszerelve!