Használjuk ki a közös...

Használjuk ki a közös tereket egy kellemes kis zöld sziget kialakításához!

Az elmúlt évtizedben jelentős "zöld hullám" indult el Svédországból, melynek következtében fokozódott az emberek érdeklődése a kertészkedés iránt. Mindez nemcsak a vidéki kertekre vonatkozik, de a nagyvárosokban is elszaporodtak az erkélyen és udvarokon berendezett kiskertek.


Marika Delin kertészmérnök és tájtervező számos privát és közterületi zöldövezetet tervezett és rendezett már be. "A kertészkedés iránt mutatott érdeklődés növekvő tendenciájának hátterében főleg a környezettudatosság áll, ugyanis az emberek nemcsak virágokat és cserjéket, hanem zöldségeket is szívesen ültetnek."-mondja Delin. "Csodálatos érzést nyújt az, ha saját erkélyünkről vagy udvarunkról szüretelhetjük le a legfrissebb fűszereket és saláta alapanyagokat a belváros közepén." Marika a Lakástulajdonosok Szövetségének tagjaként azon munkálkodott, hogy minél több szemet gyönyörködtető és zöld közös teret hozzon létre.

Fáradozásainak egyik ékes példája a stockholmi Birkastan fejlesztés volt, melynek keretében Delint Eva Persson, a helyi lakóközösség egyik képviselője kereste fel. Egy 100 éves, kővel burkolt, pince fölé épített és meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő udvar helyrepofozására kapott megbízást. "Mivel ez esetben egészen az alapoktól kellett elkezdenünk a renovációt, ezért bátran megálmodhattunk egy dús növényzettel tarkított udvart." – meséli Persson. "Többen is ajánlották Marika Delint, így felvettük vele a kapcsolatot." A szervezet segítségével Delin körülbelül 350 négyzetméternyi területet tervezett meg és rendezett be, melynek eredményeképp egy termékeny, csalogató és meseszép kert jött létre. Delin szaktudásának köszönhetően a lakók kevés gondozást igénylő kis parkot kaptak, ahol nem csupán relaxálni, de kedvük szerint kertészkedni is tudnak, ugyanis az ültetett virágok alacsony fényigényűek és nem kell sokat gazolni. A lakók most felosztják maguk között a feladatokat és minden évben kétszer “nagytakarítást” végeznek. Delin kertje minden érzékszervet stimulál; egy olyan virágzó oázist alkotott, amely minden látogatója számára tartogat meglepetéseket. A kavicsos utacska az orgonabokrok, liliomok, rózsa és levendula illatának forrásához vezeti a látogatót, ahol tuják árnyékában a puha pázsiton megpihenhet. Ha lédús almát vagy friss fűszereket szedhetünk kiskertünkből, az egészen más értelmet ad a városi életnek!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Tippek a tervezőtől:

  • Mérjük fel a betonozott terület állapotát, a folyamatba vonjunk be kertészmérnököt!
  • Alaposan tervezzük és vitassuk meg elképzeléseinket a kerttel kapcsolatban! Ültethetünk zöldségeket, fákat, de berendezhetjük a teret nyugágyakkal és grillfelszereléssel is.
  • Amennyiben kertünk kellően tágas, célszerű részekre osztani. Vendégek fogadása során jó, ha gondolunk arra, hogy kellő távolságba helyezzük a székeket, nehogy zavarják egymás beszélgetéseit. A kialakítás során a gyermekek igényeit is vegyük figyelembe!
  • Ajánlott egy felmérést készíteni a lakók igényeiről és részletesen lemérni az adatokat.
  • Készítsünk tervrajzot a kert berendezéséről! Ötletekért forduljunk bátran szakemberhez, aki különböző ajánlatokat készít.
  • A legjobb, ha a lakóközösség egy vállalkozó szellemű koordinátor segítségével közösen vesz részt a munkálatokban. Egyes munkafolyamatokat szakembereknek kell elvégezniük, míg másokat a lakók maguk is kivitelezhetik.
  • Óriási különbséget jelent a lakóközösség életében, ha egy rendezett, zöld kertet látnak nap mint nap maguk körül a szürke és egyhangú betonudvar helyett. Ez talán nem meglepő kijelentés, mégis szinte minden városban rengeteg poros udvar vár némi átalakításra.
  • Egy szép, zöld tér a ház körül az ingatlan értékét is növeli!

Terrakotta edény fedők
Képzeljük el a jelenetet! Nyár van. Kerti partit készülünk rendezni a barátainknak.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!