Hasznos ötletek a tavaszi kertészkedéshez

Hasznos ötletek a tavaszi kertészkedéshez

Virágokat ültetni és nevelni nem is olyan nagy ördöngősség: mindössze követnie kell hozzá az alábbi pár, egyszerű lépést…


Az első zöld rügyek megjelenése és a virágok szárba szökkenése az elégedettség érzésével tölt el mindenkit. Az elültetett növények gyors növekedésnek indulnak, s végül kivirágzanak. S ami még ennél is jobb hír talán, hogy nem kell egy vagyont költenie mindezek megvalósítására! Az ültetéshez előkészített magnak jobban megkérik az árát, s ez akkor jelenthet nagyobb kiadást, ha egy egész virágágyást szeretnénk feltöltetni. Egy kis csomag maggal sokkal jobban járunk, s annak ellenére megéri, hogy időt és türelmet igényel a pompás kert kialakítása.
Elsőként azt kell eldöntetünk, hogy hol helyezkedjen el álmaink virágágyása. Folyamatosan süti-e majd a Nap, vagy mindig árnyékban lesz, esetleg csak részben esik majd árnyék alá? Ne fulladjon tervünk kudarcba amiatt, hogy nem a megfelelő helyet választjuk! Nincs szükség óriás kertre, vagy hatalmas ágyásokra – a föld egy kihasználatlan része tökéletesen kiépíthető a funkció betöltéséhez, és a megfelelő magokkal könnyen kialakítható a színpompás kert. Kezdjünk egyszerű, azonnal ültethető növényekkel (nézzen utána listánkban), amelyek alkalmasak lehetnek kertünkbe.

Kövesse az utasításokat!
A tasakok hátoldalán megtaláljuk a sikeres vetést megcélzó összes információt, kövessük hát ezeket kellő alapossággal! Mielőtt nekilátunk, nézzük meg, hogy alkalmas-e az évszak a magnak, amit épp elvetni készülünk; hiszen vannak, amelyeket egész évben elszórhatunk, míg akadnak olyanok is, amelyeket csak egy meghatározott évszakban. Azt is fontos feltérképeznünk, hogy a magvakat vethetjük-e közvetlenül az ágyásokba, vagy először szaporító ládába kell-e őket helyeznünk.
Nézzük meg azt is, hogy ez elültetett növény napfény vagy árnyék kedvelő-e, valamint, hogy milyen mélyre kell a palántákat őket ültetni.

Top 16 könnyen vethető virág

1 Búzavirág (Centaurea cyanus)

flower image

2 Szagos bükköny

flower image

3 Pillangóvirág

flower image

4 Sarkantyúka

flower image

5 Katicavirág (Nigella)

flower image

6 Madármályva (Lavatera trimestris)

flower image

7 Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

flower image

8 Sarkantyúfű (Consolida ambigua)

flower image

9 Harangláb (Aquilegia)

flower image

10 Vadmurok (Ammi majus)

flower image

11 Orvosi körömvirág (Calendula)

flower image

12 Édes alyssum

flower image

13 Pipacs (Papaver)

flower image

14 Napraforgó

flower image

15 Ördögszem (Scabiosa atropurpurea)

flower image

16 Borzas kúpvirág (Rudbeckia)

flower image

Közvetlenül az ágyásokba
Számos mag közvetlenül az ágyásokba ültethető, amennyiben a talajt komposzttal vagy csontliszttel felerősítettük.

1 Készítsük elő a termőföldet! Gyomláljuk ki, a nagyobb kavicsokat távolítsuk el, s ha már egy ideje nem komposztáltuk az ágyást, akkor tegyük meg azt – adjunk hozzá egy maréknyi csontlisztet is, majd ássuk fel alaposan.

gardening image

2 Egyengessük el a talaj felszínét, majd finoman tapossuk meg, hogy kicsit összetömörítsük – ezzel légbuborékokat engedünk szabadjára, amivel megelőzzük a talaj süppedését, amikor a magvak már el lettek vetve. Egy gereblyével finoman lazítsuk meg a felszínt.

gardening image

3 Ha több virág egy ágyásba csoportosítását tervezzük, elszeparálhatjuk a területeket a helyi kertészetből vásárolt finomhomokkal. Ha nem akarunk túl szakszerű küllemet, ügyeljünk, hogy ne jelöljünk ki túl széles határokat a csoportok között. Vásárolhatunk vegyes magvakat is, ha egy konkrét ágyást szeretnénk színpompássá varázsolni.

gardening image

4 Jelöljünk ki sorokat a veteményesben egy bottal. Ezzel könnyebbé tesszük a megkülönböztetést a csírapalánták és a gaz között. A magokat szintén sorokba rendezve vessük el. Ne szórjuk őket túl zsúfoltan, de mindenképp vessünk el többet, mint amit gondolunk, hiszen később úgy is alkalmunk lesz még a növényeket ritkítani.

gardening image

5 Gyengéden fedjük be a csírákat termőfölddel!

gardening image

6 Öntözzük alaposan s tartsuk a termőföldet nyirkosan, egészen addig, amíg a fiatal palántáknak biztos helyük nem lesz. Ritkítsuk őket, ha egymás hegyén-hátán hajtanának ki.

gardening image

Tippek

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom
  • Viseljünk gumikesztyűt!
  • Ha kutyánk, vagy macskánk a virágágyásokra feküdne, vagy azokat felásná, kerítsük el veteményeseinket kis kerítésekkel!
  • A drótkötél használatával megakadályozzuk a madarak és tyúkok csipegető szándékát, amelyet később el is távolíthatunk, ha a csírák egyszer kihajtottak.

Magvakat a tartókba
Néhány mag úgy boldogul a legjobban, ha az ágyásba ültetés előtt palántákat nevelünk belőlük. Ebben az esetben tiszta ládákra, megfelelő összetételű termőföldre és a választásunk szerinti magvakra van szükségünk.

1 Győződjünk meg arról, hogy szaporító ládánk kellően tiszta, majd ezt követően töltsük fel termőfölddel azt.

woman image

2 Nyomkodjuk le a földet kezünkkel, amíg 1 cm-re nem lesz felszíne a láda tetejétől, majd pedig öntözzük meg alaposan.

woman image

3 Rajzoljunk vonalakat az ujjunkkal vagy egy bottal.

woman image

4 Óvatosan vessük el a magvakat a sorokba; a nagyobb magvakat, - mint például a napraforgó vagy a rézvirág - külön-külön sorokba ültessük.

woman image

5 A magokat egy finom réteg termőfölddel fedjük le. Öntözzük meg őket és helyezzük a ládát egy hűvös helyre, ezzel nedvesen tartva a földet, amíg a magvak csírázásnak nem indulnak.

woman image

Tipp Használjunk vermikulitot termőföldként, hiszen ez jobban visszatartja a nedvességet és erősíti a gyökeredzési folyamatot. Figyeljünk, nehogy túl szorosan ültessünk olyan finom magvakat, mint a pipacsé vagy a sarkantyúfűé.

6 Ha a csírák elérik az 5 cm-s magasságot, vagy 1-2 levelet már hajtanak, ültessük át őket saját tartóládába, ezzel megadva nekik a növekedéshez szükséges helyet. Gondosan öntözzük meg őket, mielőtt e folyamatnak neki kezdenénk, s óvatosan emeljük ki őket, nehogy a gyökerek megsérüljenek. Ha egészséges, fiatal növényekké fejlődtek, akkor eljött az ideje, hogy veteményesünkbe ültessük őket. Öntözzük növényeinket rendszeresen, s 2-3 hónap elteltével varázslatos látványban lesz részünk.

woman image

A magok tárolása

  • Ha vannak elvetetlen magvaink, helyezzük azokat csomagjaikba és zárjuk le azokat kiemelkedő gondossággal és tároljuk őket hűvös és száraz környezetben. Ellenőrizzük a lejárat dátumát, s még azelőtt vessük el őket.
  • Ha növényeink kivirágoztak és hajtásnak indultak, az abból származó magvakat gyűjtsük papír-, ne műanyag tasakokba, és azokat is száraz és hűvös környezetben tároljuk!

Tipp Ne vegyünk egyszerre túl sok magot! Ehelyett kezdjünk kevesebbel és csak azt követően ültessünk többet, ha már párszor sikerrel jártunk. Ne essünk kétségbe, ha első körben nem így lenne, próbálkozzunk tovább!

Kertészkedés a gyerekekkel
Használjuk ki kertünket egy közös családi tevékenységre, ahol mindenki mozoghat és jól érezheti magát.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!