Komposztáld az elsárgult leveleket

Kerti komposztáló - őszi levelek

Kövesd egyszerű útmutatónkat lépésről lépésre, és komposztáld az elsárgult leveleket. A legjobb eszközök, tippek & trükkök a legjobb eredményért.


A turisták tömegével kerekednek fel, hogymegcsodálhassák a természet lélegzetelállító szépségét.

A levelek nemcsak szépek, de miután lehullanak, el is kell őket takarítani. A kertben lévő lombhullató fák leveleinek eltakarításához most adunk néhány hatékony és hátkímélő ötletet, valamint az ezután esedékes komposztáláshoz néhány praktikus tippet.

A megfelelő szerszámok és ruházat

Először válasszuk ki a megfelelő szerszámokat egy kertészeti vagy barkácsáruházban.

 • Vásároljunk egy fémből, vagy műanyagból készült széles fogazatúlombgereblyét!Minél nagyobb a gereblye, annál hatékonyabban lehet vele dolgozni.
 • Vegyünkegy kertészkesztyűt, mivel a gereblyézés kikezdheti a bőrt és a kesztyű megvéd a  vízhólyag kialakulásától.
 • Viseljünk hosszúszárú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, hogy a levelek között megbúvó rovarok ne mászhassanak fel a karunkra és alábunkra.
 • Hordjunk arcvédő maszkot, mivel a lomb forgatása közben sok por és törmelék kavarodik fel, a maszk pedig megvédaz irritációt okozó anyagok belélegzésétől, amely főként az allergiában szenvedők számára fontos.

Mikor gereblyézzünk?

Fontos a gereblyézés ideje. Sokan már az első levél lehullásakor neki akarnak állni a munkának. Mégvárjunk! Akkor kezdjünk bele a gereblyézésbe, ha már jelentős mennyiségű levél lehullott. A lomb az ősz folyamán megállás nélkül hullik, és, ha túl korán kezdjük a munkát, szinte folyamatosan gereblyéznünk kell.

A szél nem a legjobb barát..

Ez talán magától értetődik, de a szélcsendben való gereblyézés előnye, hogy az összegyűjtött levelek nem szóródnak fölöslegesen szét. Lábbal tapossuk meg a levélkupacot, hogy tömörebb legyen, így a szél nem fújja olyan könnyen szét.

Kíméljük magunkat!

A gereblyézés jól átmozgatja a testet, de a “nagy menetek” könnyen izomlázat okozhatnak. Ez az alábbiak segítségével megelőzhető:

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom
 • Gereblyézés közben folyamatosan mozgassuk a lábat és lábfejet!
 • Vigyázzunk a hátunkra. Feszítsük meg a hasizmainkat, így stabilizálva a törzset, és mindig behajlított térddel hajoljunk előre!
 • A hajlongás megelőzhető, ha egy ponyvára gereblyézzük rá a leveleket. Amikor a ponyva megtelik, húzzuk tartalmával együtt a komposztálóhoz, vagy a virágágyáshoz, ahol terítsük szét.
 • Időnként álljunk meg és nyújtózkodjunk. Így, élvezhetjük a friss levegőt és pihenhetünk is egyet munka közben.

Mi a teendő, ha az összes lombot összegereblyéztük? Komposztáljunk!A nap melege az avart lebontva tápanyagban gazdag komposztot hoz létre, amelyet szétteríthetünka növények, zöldségek, és virágok között.A komposzt kiváló alternatívája a műtrágyának, és könnyen elkészíthető.

Komposztáló láda készítése

Vegyünk egyet a kertészetből, vagy készíthetünk egyet házilag is. Íme, hogyan:

 • Állítsunk fel egy 1 méter magas kerítésből formázott kört. Egy napsütötte helyet válasszunk,mivel a levelek lebomlásához hő szükséges.
 • Mielőtt a komposztáló ládába tennénk a leveleket, lábbal tapossuk meg, mivel az apróbb darabok gyorsabban lebomlanak.

Ha van fűnyírónk, azzal is összeapríthatjuk a leveleket.

Nedvesen tartás és átforgatás

 • A komposztáláshoz elengedhetetlen a víz. Ha a komposztálandó anyag kezd kiszáradni, vízzel locsoljuk meg. Próbáljuk meg egy kinyomott szivacs nedvességét fenntartani.
 • Az oxigén is felgyorsítja a komposztálás folyamatát, mivelsegít a szerves hulladék lebomlásban. Ezért időnként egy lapáttal vagy vasvillával forgassuk meg a halmot. Beszerezhetünk egy kertészeti boltban kapható levegőztetőt is: ez egy kiszélesedő végű oszlop, amely fellazítja a hulladékot és több levegőt enged a belsejébe.
 • 3-4 hetente forgassuk át a komposztot. A gyakori átforgatás felgyorsítja a komposztálás folyamatát.

Honnan tudhatjuk, hogy kész a komposzt?

Ha minden feltétel –hő, nedvesség, levegő – megfelelő, a komposztálódáskb. három hónap alatt befejeződik. A kész komposzt sötétbarna, omlós és leginkább a termőföldre hasonlít. Szaga a földre emlékeztet, nem a rothadásra.

A gereblyézést élvezettel is lehet végezni. Nem kell elkapkodni, kímélni kell magunkat, és élvezni a gyönyörű őszi időben a szabadban végzett munkát!Amint a gereblyézéssel elkészültünk, az összegyűjtött hulladékból a kert számára hasznos komposztot is készíthetünk, amely segít a kert táplálásában, ráadásul pénzt takaríthatunk meg vele és a környezetet is kíméljük. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy hozzájárultunk az újrafelhasználáshoz, ráadásul természetes módon.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!