Mi mehet a komposztálóba?

Mi mehet a komposztálóba?

A komposztálás nem bonyolult feladat, könnyen a mesterévé válhatunk, ha megtanuljuk, hogy mi minden kerülhet a házi komposztunkba. A szorgalmunkért a jutalom nem más, mint a kiváló humusz.


Mi a komposztálás?
A komposztálás tulajdonképpen egy nagyon régóta alkalmazott újrahasznosítási eljárás. Nem csak praktikus, de igen hasznos is, a lényege, hogy a háztartásunkban felgyűlt szerves hulladékot nem a kukába dobjuk ki, hanem magunk komposztáljuk. Ennek a biokémiai folyamatnak az alapja, hogy a baktériumok, különböző mikroorganizmusok és gombák az oxigén és a megfelelő hőmérséklet segítségével lebontják a szerves anyagokat. s. Erre a legalkalmasabb a legtöbb önkormányzatoknál térítésmentesen igényelhető, speciális komposztáló, de magunk is készíthetünk egyet a megadott paraméterek szerint.

Miért jó?
A környezettudatos életmód nem csak tág értelemben szolgálja az emberek és a környezetünk érdekeit, a komposztálás remek példája annak, hogy egy kevés ráfordított energiával akár egyszerűbben és hasznosabban is megoldhatunk dolgokat. Csak a szemléletünkön kell változtatnunk. A végeredmény pedig, nemcsak jó minőségű föld lesz, amely kiváló táptalajt biztosít a növényeinknek, de a háztartási szemetünket is hatékonyan csökkenthetjük.

Mi nem kerülhet a komposztba?
A komposztba tulajdonképpen minden szerves hulladék bekerülhet, néhány kivétel azonban akad. Főleg olyan dolgoktól kíméljük meg a hulladékgyűjtőnket, amelyek valamilyen úton befolyásolhatják a komposztálás folyamatát. Üveget, fémet, vagy műanyagot semmi esetre se tegyünk a szerves anyagok közé, mert ezek máshogyan bomlanak, de ugyanígy veszélyezteti a későbbi humuszunkat, ha húst, csontokat, vagy főtt ételt teszünk a komposztba. Tilos ezenkívül vegyszereket, vagy vegyszerekkel érintkező anyagokat, esetleg elemet bele tenni, ezek nemcsak leállítják a folyamatot, de károsak is a környezetre! Lehetőleg citrusféléket se komposztáljunk.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Mit tehetünk bele?
Ami mindenkinek egyértelmű, hogy zöldségeket és gyümölcsöket, ezek héját, vagy egész részét nyugodtan komposztálhatunk, akár rothadt állapotukban is. Érdemes a gyümölcsöket mindig átmosni, akkor is, ha később komposztáljuk őket, mert így biztosan nem marad rajtuk vegyszer, akár csak a tojáshéjnál. Lejárt liszt, vagy gabonaféle is nyugodtan belekerülhet a szerves hulladékgyűjtőnkbe, de nyugodtan újra felhasználhatjuk a fűszereket, vagy akár az olívabogyót is. Komposztálható a kávézacc és a tea is, ha eltávolítjuk a fém és a festett részeket a filterekről. Ami legtöbbünket megdöbbent, hogy nyugodtan komposztálhatjuk a levágott hajat, körmöt és még a szőrtelenítés végtermékét is.
A komposztálás izgalmas utazás a környezettudatos életmód elsajátításában, vágjunk bele a magunk és mások hasznára!


10 komposztálási tanács
Öko-otthon egyszerűen
Szüreteljünk! Tradíciók nyomában

Készített már komposztálót? Ossza meg ötleteit másokkal! Hasznosnak és érdekesnek találta a cikket? Kattintson a "tetszik" gombra! Amennyiben írásunk elnyerte tetszését, ne feledje el megosztani másokkal!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által