Rózsa a kertben: praktikus tippek kezdőknek

Rózsa a kertben: praktikus tippek kezdőknek

A rózsa a virágok királynője, nevelése és gondozása mégsem bonyolult feladat. Eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy gyönyörűen virágzó kertet varázsolhassunk magunk köré.


A rózsák nevelése nem bonyolult feladat, metszés és különösebb gondozás nélkül is életképesek maradnak jó helyen, de a megfelelő gondoskodást meghálálják.

Tippek a vásárláshoz

Bármelyik kertészetben kaphatunk már két-háromszáz forintért is rózsát, a nemesített változatok ennek körülbelül duplájába kerülnek. A legnagyobb örömöt a folyamatosan nyíló fajták okoznak, így vásárláskor figyeljünk erre. Az is fontos szempont, hova szeretnénk ültetni: másmilyen kell, ha embernagyságút szeretnénk, és más, ha térdig érőt. A rózsa címkéjén feltétlenül olvassuk el, hogy mekkorára fog nőni. Ha falat szeretnénk színesíteni vele, kúszórózsát is választhatunk.

Gondozása

A rózsa olyan, mint egy hölgy: minden nap kell vele egy kicsit foglalkozni – igaz, elég rászánni öt percet. Fontos, hogy az elhalt fás részeket, fonnyadt leveleket és elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, hogy megelőzzük a termésképződést és az ezzel járó nemkívánatos gyengülést. Hetente egyszer-kétszer locsoljuk meg, azonban inkább délelőtt, ne a déli hőségben. Ha hosszú ideig szeretnénk sok virágot látni a növényen, az ültetés utáni első virágzás után érdemes megtrágyázni. Ehhez használhatunk speciális rózsatrágyát, de megteszi egy banánhéj is, amit a földbe kell elhelyezni. A rózsa egyébként nagyon szereti a napfényt, az árnyékos helyeken nem virágzik olyan gyakran.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Ellenségei, betegségei

Sajnos a rózsákat a kártevők (gombák, tetvek) is kedvelik. A fertőzést úgy lehet megelőzni, hogy a virágot napos, szellős és nem túl nedves helyre ültetjük. Az is hatásos lehet, ha levendulát ültetünk közvetlenül a közelébe, vagy a rózsaszárakat fokhagymaolajjal, illetve vöröshagyma levével meglocsoljuk. Ha már megtörtént a baj, azonnal kell ellene tenni! A fertőzött részt metsszük le, majd a virág többi részét slaggal mossuk le, és gyomirtó vagy permetező szerrel fújjuk be. Így hamar újra szépen fog virágzani.

Tudta?

Több mint három évtized elteltével, 2013-ban újraindult Magyarországon az intézményesített rózsanemesítés az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén. Az új növény – amely egy nemes rózsa és a perzsa vadrózsa keresztezéséből jön létre – unikum lehet majd, mivel a világon várhatóan egyedül ez lesz az egyetlen olyan nemesített rózsa, amelynek a szirmai tövén egy sötét folt található, amely felülről nézve sötét gyűrűnek látszik.

Használjuk ki a közös tereket egy kellemes kis zöld sziget kialakításához!
Az elmúlt évtizedben jelentős "zöld hullám" indult el Svédországból, melynek következtében...

Kertészkedés a gyerekekkel
Használjuk ki kertünket egy közös családi tevékenységre, ahol mindenki mozoghat...

Kerti ötletek
Fedezzünk fel különböző módokat a zöld terek változtatására!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!