Tavaszi kertészkedés gyerekekkel


Otthon
5/05/2019
Szerencsére megérkezett a jó idő, azonban ez azt is jelenti, hogy a kertünkkel is többet kell törődnünk, ha nyáron szép pompájában szeretnénk élvezni. Mi lenne, ha idén a gyerekeket is bevonnánk a kerti munkákba?

A kerti munka kicsit olyan, mint a háztartás. Hozzátartozik a családi élethez, tehát együtt lehet, illetve kell is csinálni. Ha elég korán megértetjük ezt a gyerekünkkel, a későbbiekben is örömmel fog segíteni. Ráadásul összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, hiszen az együtt töltött idő mindig értékes.

Elvégzendő munkák

Gyepápolás: általában a füves terület ilyenkor még tele van tavalyi falevelekkel, amelyeket feltétlenül el kell távolítanunk, hogy a gyep levegőzni tudjon. Adjunk a gyerek kezébe egy zsákot, amibe összeszedheti ezeket a megszáradt leveleket, majd együtt szórjunk a lyukas területekre fűmagot. Később, az első fűnyírás után pedig jöhet trágyázás.

Növényültetés: a cserjéket és az egynyári növényeket már el lehet ültetni. Először érdemes a földet komposztálni, hogy ellássuk a növényeket elegendő tápanyaggal. Vegyünk a gyereknek saját kerti kesztyűt, és csinálhatjuk akár együtt is. Előtte készíthetünk együtt kis táblácskákat, amelyekre ráírjuk, melyiket hogyan kell később gondozni, és leszúrjuk a növények mellé. Így a gyerek is tudja majd, mi mindenre kell figyelni a nyár folyamán.

Teleltetett növények kitelepítése: ilyenkor már nincs fagy, így elkezdhetjük pl. a leandert hozzászoktatni a kinti léthez. Az idősebb gyerekeket megkérhetjük, hogy segítsenek kiválasztani, hova helyezzük őket, és a kicipelésből is kivehetik a részüket.

Metszés: a télen elfagyott, elszáradt növényi részeket le kell vágnunk. Figyeljünk azonban arra, hogy más-más metszési módot kell alkalmazni a gyümölcsfák, a bogyósok, a szőlő, az örökzöldek, a díszfák, a díszcserjék és az évelő lágyszárúak esetében. A tavasszal virágzó növényeket (pl. aranyvessző) azonban csak virágzás után szabad megmetszeni. A nagyobb gyerekek (10 év felett) kezébe már adhatunk metszőollót, azonban álljunk végig mellettük, és irányítsuk, hogyan csinálják.

Miben segíthetnek a kisebb gyerekek?
Kisgyerekek: az egész kicsiknek nem adhatunk még ásót vagy lapátot a kezükbe, hiszen „átrendezhetik” vele az egész kertet. Mivel még nem tudják megkülönböztetni a gyomot a hasznos zöld növényektől, jobb kis munkákat rájuk bízni, mint például a levágott kis ágak zsákokba pakolása, virágmagok elvetése (adjuk a kezükbe a megfelelő számú magot, nehogy egy helyre túl sok kerüljön), viráglocsolás.

3 éves kortól: ők már aktívabban segíthetnek. Gyerekeknek szánt kerti szerszámokkal kiáshatnak virágágyásokat, vagy ültethetnek növényeket. A gyomnövényeket is elkezdhetjük megmutatni nekik, hiszen nagy lelkesedéssel képesek kihuzigálni őket.

Nagyobb gyerekek: 5-6 éves kortól már minden olyan kisebb munkát rájuk bízhatunk, amelyekhez nem kell használniuk éles szerszámokat. Lehet például saját növényük, amit ők maguk ültetnek el ilyenkor tavasszal, és utána az ő feladatuk lesz a későbbi gondozás. Ezzel a felelősségtudatukat is erősíthetjük.