Karbantartás: terasz és erkély

Karbantartás: terasz és erkély

A terasszal és erkéllyel ellátott otthonok és lakások kiváló lehetőségeket kínálnak egy kis ”kiülésre” és grillezésre. Sajnos azonban a terasz gyűjti a port, a zsírt és a madárürüléket is, amit a zugba befészkelt szárnyas barátaink hagynak maguk után.


Ha a terasz, illetve az erkély takarítását negyedévente elvégezzük, könnyebb dolgunk lesz, mintha évente egyszer látnánk neki a nagy feladatnak. Mivel sokan élünk olyan szomszédok felett, akik nem szeretnék, ha erkélyünkről víz csöpögne a lakásukba, ezért a lentiekben száraz és nedves takarítási megoldásokat egyaránt ajánlunk.

1.Ürítsük ki a külső teret!
A makulátlanul tiszta teraszhoz vezető első lépés, az összes bútor és növény eltávolítása az útból. Ha emeletes házban lakunk és be kell vinnünk a dolgokat, akkor előbb töröljük le őket egy nedves ruhával még kint. Terítsünk le festőfóliát, vagy egy régi lepedőt, hogy ne koszoljuk össze a parkettát és a szőnyeget a lakásban.

2.Takarítsuk le a megtapadt piszkot és a port!
Következő lépésben söpörjük, vagy porszívózzuk ki a területet, így megszabadulhatunk a pókhálóktól, elpusztult rovaroktól és egyéb piszoktól. Egy kültéri nedves vagy száraz takarítógép mindehhez kifejezetten nagy segítség lehet.
A takarítást mindig fentről lefelé végezzük! Kezdjük a magasabb helyekkel, így a por és piszok le fog hullani. Térképezzük föl, milyen takarítóeszközök állnak rendelkezésre az üzletekben, amelyek megkönnyíthetik a munkánkat és amelyek segítségével elérhetjük a zugokat is (például nyeles portalanító, vagy ablaktisztító). Legyünk udvariasak a szomszédokkal és mindig használjunk lapátot, ne söpörjük le a port az erkély széléről!

3. Mossunk fel!
A slag, vagy gőzborotva használata bár csábító megoldásnak tűnnek, azonban szomszédaink nagy valószínűséggel nem értékelnék, ha víz folyna az le az erkélyünkről.
A cementgyártók óva intenek az automata felmosóktól, ugyanis a nagynyomású víz üregeket és lyukakat képez a hidegburkolaton. Idővel ez megrongálja a felületet, valamint a cement úgy szívja magába a vizet, mint egy szivacs.
A 2:1 arányban bekevert víz és fertőtlenítőszer egyvelegének alkalmazásával sterilizálhatjuk a mennyezet sarkait, a padlót és a korlátokat. A padló takarításához használjunk felmosót és egy vödröt, hogy megakadályozzuk a víz a nem kívánt területkre való terjedését. Ha aggódunk a vízfolyás miatt, tekerjünk fel törölkőzeket és kerítsük körbe vele a felmosni kívánt területet!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

4.Öblítsük ki a tisztító eszközeinket!
Törlőinket és súrolóinkat fertőtlenítsük, majd mossuk át szappanos oldattal, hogy eltávolítsuk a fennmaradt zsírt és piszkot. Ezután mossuk át sima vízzel is, hogy eltávolítsuk a maradék szappant. Használjunk régi törölközőket, hogy teljesen szárazra töröljük a felületet.

5.Tisztítsuk meg a grillsütőt!
A grillsütőről a zsíros és ragacsos kosz eltávolításához használjunk szódabikarbónát. Hagyjuk hatni legalább 24 órát, majd alkalmazzunk koncentrált mosószert, vagy zsírtalanító készítményt a maradék eltávolításához.

6.Tisztísuk meg a francia ablakokat!
A nagyméretű üvegajtókat lemoshatjuk ecet és víz keverékével, vagy használhatunk ablaktisztító folyadékot is. A csíkozódás elkerülése érdekében a szakértők egy gumibetét használatát ajánlják, valamint az “S” módszert, amikor “S” alakot írunk le a kezünkkel takarítás közben.

Természetesen a legkönnyebb módja a teraszunk tisztán tartásának egész évben, ha megelőzzük a szennyeződés lerakódását. Helyezzünk egy műanyag szőnyeget a grill sütő alá, hogy erre folyjon a zsír. Használjunk kinti szőnyegeket, melyeket könnyen tudunk porszívózni, kirázni vagy kimosni. A szélcsörgők és az egyéb dekorációs elemek, - melyek elveszik a madarak kedvét a fészek rakástól és a berepüléstől, - szintén segítséget jelenthetnek.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!