Húsvéti tojás minták


Otthon
20/08/2019
Egy gyönyörű húsvéti tojás elkészítése nem két perc, és nem is olyan egyszerű. Ha eddig félt tőle, és ezért boltit használt, idén vágjon bele! Ha követi az alábbi lépéseket, garantált sikerben lesz része.

Ne féljen saját maga elkészíteni a díszes húsvéti tojásokat. Ha sikerül rászánnia magát, a gyerekek is örülni fognak - feltéve, hogy hagyja őket segíteni.

Előkészítés
Alaposan és óvatosan mossuk meg a tojásokat mosogatószerrel, ezután öblítsük le őket. Ezzel zsírtalanítjuk a felületüket, így a színanyag egyenletesen tapad meg rajta, ráadásul a mosogatószerrel eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat is.
Ha a tojásokat nem akarjuk megenni, először ki kell őket fújni: a tojások két végén egy gombostűvel lyukat fúrunk. Fogpiszkálóval kicsit kitágítjuk a lyukat, és a tojássárgáját is átlyukasztjuk. Ezután óvatosan, de erősen belefújunk a tojásba, és ezt addig csináljuk, amíg a belseje teljesen ki nem folyik. Ezután amennyire lehet, kiöblítjük tiszta, hideg vízben.
Ha később a tojásokat meg akarjuk enni, akkor főzzük meg őket tíz perc alatt teljesen keményre. Tegyünk a vízbe sót vagy ecetet, hogy a megrepedt tojások ne folyjanak ki.

Festés ételfestékkel
Mérjünk ki 1/4 teáskanál ételfestéket egy-egy külön edénybe. Adjunk hozzá 3/4 csésze forró vizet és 1 evőkanál ecetet. A tojásokat helyezzük a színezékbe, s a kívánt szín eléréséig áztassuk a folyadékban. Emeljük ki, s a megszáradt tojásokat kevés étolajjal átitatott puha ronggyal fényesítsük ki.

Festés természetes anyagokkal
Kék: vörös káposztát fél órán keresztül főzünk, majd a főzővizet lehűtjük, és ebbe tesszük a tojásokat.
Narancs: egy bögrényi vízbe tegyünk 4-5 evőkanál pirospaprikát, és ebben főzzük a tojásokat 20-25 percig.
Sárga: egy bögrényi vízbe tegyünk egy zacskó kurkumát és egy kevés curryport. Ebben főzzük meg a tojásokat.
Piros: festőmályva-virágok szárított szirmait szórjuk a főzővízbe.
Zöld: zsenge csalánlevél és spenót főzetével, valamint fekete bodza zöld bogyóival érhetjük el a kívánt színt.
Sötétbarna: erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.
Rózsaszín: főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.

Díszítési módszerek
Írott tojás: kell hozzá íróka (kézműves boltból) és viasz (10-15 dkg). A viaszt kis lábosban megforrósítjuk, és a munka végéig úgy is tartjuk. Az íróka végét belemártjuk a viaszba, és tetszés szerinti mintát rajzolunk a tojásra.
Szalvétaragasztás: háromrétegű szalvétából a kiválasztott mintát kivágjuk, ezután csak a mintás lapot használjuk fel. Kevés dekupázsragasztót teszünk a tojásnak arra a részére, ahová a mintát szeretnénk feltenni. Ráhelyezzük a szalvétadarabot, majd középről kifelé óvatosan, ecsettel ráragasztjuk a mintát. Minden mintát felragasztunk, ügyelve arra, hogy el ne szakadjon a papír. Miután megszáradt a tojáson a díszítés, az egész tojást áthúzzuk ragasztólakkal, hogy fényes legyen.
Csipkeszalag: festés előtt ragasszunk egy csipkeszalagot a tojásra körbe, majd festés után távolítsuk el. A minta helyén fehér marad a tojás.
Ha a festés során nem csak a tojások lettek színesek, hanem a ruhánk is, a tisztításhoz válasszunk olyan új koncentrált mosószert, amelyből kevesebb is elég, hogy mindent újra ragyogóan tisztává varázsoljon.