5+1 babona a mosásról - Miért ne mossunk karácsonykor?

5+1 babona a mosásról - Miért ne mossunk karácsonykor?

Számos olyan, akár külföldről átvett babona és hiedelem övezi mindennapjainkat, amelyekben elődeink is hittek, és amelyeket már-már hagyományszerűen őrzünk és betartunk. Hiedelmek kapcsolódnak ünnepnapjainkhoz, az egyes évszakokhoz és napszakokhoz, de sokszor olyan tárgyakhoz és fogalmakhoz is, amikre nem is gondolnánk. Ilyen a mosás fogalma is.


  1. Az első mosásra vonatkozó hiedelem december 13-hoz, Luca napjához kapcsolódik. A régi Luca-ünnep ugyanis dologtiltó nap volt, tilos volt varrni, sütni és mosni.
  2. Más ünnepnapokra is vonatkozott a mosás tilalma. Tilos volt bármit is kimosni pénteken, különösen nagypénteken, vasárnap és egyéb egyházi ünnepeken, valamint szombatonként és keddenként is. Úgy tartja a néphit ugyanis, hogy aki ezeken a napokon mos, annak a házába vagy a levetett ruhájába belecsap a villám.
  3. A népi hagyományok szerint az is rosszat jelent, ha egy asszony vagy lány karácsonykor mos, illetve ruhát szárít. Arra a rúdra ugyanis, melyen a ruha szárad, a marha bőre jut fel, amit egy háziállat elpusztulásaként, tágabb értelemben pedig balszerencseként lehet értelmezni.
  4. Bár ez már szélsőségesebb példa, olyan babona is létezik, mely szerint karácsony és újév között, sőt, egészen vízkeresztig szerencsétlenséget jelent a mosás, mert akinek a ruhája a padláson szárad, hamarosan eltávozik az élők sorából.
  5. A néphiedelem szerint az újév első napján sem ajánlott a mosás, de főleg a teregetés nem, mert az balszerencsét hoz a házhoz, azaz kirázzuk a pénzt.

5+1. Ha mosás, akkor a ruhaszárításhoz kapcsolódó babona sem maradhat említés nélkül. E szerint tilos a kimosott ruhát olyan napokon kiakasztani, amikor a boszorkányok nagyon tevékenyek, így például a boszorkányok napján (április 30.), nagyhéten, pünkösdkor, karácsony szentestéjén és vízkereszt tizenkét napja alatt, mert azok szerencsétlenséget szőnek a ruhába.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Mossunk tehát jókor, okosan, és a mosást tiltó napokat töltsük inkább kreatív ötleteink megvalósításával!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632