Art Deco a lakberendezésben

Art Deco a lakberendezésben

Ez az izgalmas divatstílus, az Art Deco, az elmúlt évszázad egyik legnagyobb viharát kavarta a művészetekben és az élet szinte minden területét érintette. Az Art Deco beszivárgott a lakberendezésbe is, bátorságával, klasszikus gyökereivel észrevétlenül vezette be a hétköznapokba az eleganciát.


Az Art Deco története
Bár hivatalosan az 1925-ös párizsi Világkiállításon robbant a köztudatba, már néhány évvel korábban megjelent az Art Deco (jelentése: a francia iparművészet szó rövidítése), mint stílusirányzat a festészetben, szobrászatban, építészetben és az iparművészetben egyaránt. A Franciaországból induló stílus-forradalom leginkább Amerikában teljesedhetett ki, és mindent megtestesített, amit ma a füstös művészvilágról, szvingről és autentikus jazz zenéről elképzelünk. A fiatalokat hamar meghódította ez a merész, mégis letisztult hangulatú stílus. A lakberendezésben töretlenül hódít egészen napjainkig az egyszerű vonalvezetéssel, geometrikus formákkal, és funkcionális eleganciával vegyített minimalizmus, melynek gyökerei egészen az azték és egyiptomi birodalomig nyúlnak vissza.

Miért éppen Art Deco?
A stílus megszületése kikerülhetetlen volt. Az ipari fejlődés eljutott arra a szintre, hogy a lakberendezés is beálljon a tömeggyártás sorába. A cél egyértelmű volt: megtartani azokat az elemeket, melyek pompát és eleganciát kölcsönöznek az egyes használati tárgyaknak, ugyanakkor a funkcionalitás lett az elsődleges szempont. A jelszó tehát megszületett: Sokat, de szépet! A technika fejlődésével, a hétköznapi lakásokba is beköltözhetett XVI. Lajos pompája, megalkotva ezzel a nagypolgári életérzést. Kevés olyan ellentmondásos stílus van, mint az Art Deco, hiszen egyszerűségével jelképezi a gazdagságot, így lopta be a művészetet a tömegtermelésbe.

Art Deco az otthonunkban
A stílus tulajdonképpen több stílus újra - feldolgozása. A lakberendezési tippeket olvasva rájöhetünk, hogy békésen megférnek egymás mellett az egyiptomi papirusz tekercsek a falon a csillogó króm oszlopokkal és üvegkristályokkal. Egyszerre modern és régi, ez adja az Art Deco eleganciáját. Kedvelt anyaga a stílusnak a bőr, az egyszerű minimál berendezés mellett a bőrfotel, bőrkanapé csillogó kiegészítőkkel körülvéve nagypolgári hangulatot nyújt az otthonunknak. Az Art Deco kedvelt színei a fehér és a fekete, a penészzöld, arany, de a vörös is. Válasszunk olyan kiegészítőket, melyek antik hatásúak! Helyezzünk el a lakásban lakozott tárgyakat, geometriai mintákat ábrázoló textíliákat, akt szobrot, krómozott hamutartót, üvegvázát, vagy egyiptomi mintás párnát. Mindez az Art Deco, melynek legnagyobb erénye, hogy egy évszázad után is modern tudott maradni. Reméljük, hogy lakberendezési tippünk hasznos az Ön számára is!

Jar Platinum Base
Jar Platinum
(193)

Jar Platinum folyékony mosogatószer

Fedezze fel most!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által