Az ideális munka a nőknek: Részmunkaidő - Létezik egyáltalán?

Az ideális munka a nőknek: Részmunkaidő - Létezik egyáltalán?

Gyermekvállalás után a nők visszatalálása a munkaerőpiacra komoly kérdéseket vet fel. Vajon létező alternatíva a részmunkaidő a probléma megoldására?


Asszonysors?
A gyermekszülés és az utána következő időszak nemcsak a család és az anyaság óriási felelőssége miatt ró hatalmas terheket a nőkre, de a társadalmi és gazdasági szerepük is megváltozik. Az elmúlt évezredekhez viszonyítva a nők felszabadulása még gyerekcipőben jár, az azonban már vitathatatlan, hogy a karrierhez, a munkához jogunk van. Mi több, a jelenlegi társadalmi felosztásban egyenesen szükségszerű, hogy a családok kétkeresős modellként működjenek. Míg azonban nemcsak belső igény és a megélhetés jogos elvárása motiválja a nőket, addig a munkaerőpiac korántsem készült fel még a család mellett dolgozó nőre.

Karrier vagy család?
Míg néhány évtizede egyértelmű volt a válasz, ma már egyre többen próbálják megülni egyszerre a két lovat. A gyermekvállalás kitolódásával a nők a férfiak karrier babérjaira törtek, a szülés utáni munkavállalás pedig új kérdéseket vet fel. Sok szakértő a részmunkaidőben látja az egyetlen megoldást a kezdeti nehéz időkre. Azt azonban, hogy a 4-6 órás munkaidő jól működjön mindkét fél számára, számos tényező befolyásolja.

A lehetőségek
Az első legfontosabb kérdés, hogy a kismama milyen munkát végzett a gyerekvállalás előtt, van-e lehetősége egyáltalán a részmunkaidőre. Ha valaki magasabb pozíciót töltött be szülés előtt, nem biztos a munkáltató képes biztosítani számára a régi feltételeket a visszatérésekor részmunkaidőben. A lehetőségek tehát korlátozottak a munkavállalói oldalon. Ezenkívül nem minden munka alkalmas a részmunkaidőre, így hiába van igény, a megvalósítás korlátokba ütközik. Magasabb pozícióban szinte esélytelen részmunkaidőben dolgozni.

Elvárások
A munkaadói oldalon is számos elvárás nehezíti a részmunkaidő zökkenőmentes gyakorlati megvalósulását. A munkaerő-piaci igények folyton változnak, a munkáltató pedig olyan humánerőforrásra akar támaszkodni, aki versenyképes, dinamikusan fejlődik és naprakész piaci tapasztalattal rendelkezik. Sok nő ütközik hasonló problémába álláskereséskor, a versenyszférában hátránnyal indulnak a normális munkaidős pozíciók esetében is.

Külső tényezők
Az egymás felé felállított bizalmi elvárások mellett még egyéb kérdéseket is felvet a részmunkaidő. A bölcsődei férőhelyek számának emelkedése nélkül hiába van igény és akár munka is, ha a gyerekek elhelyezése megoldhatatlan a család számára. Szakértők szerint az is hátrányos helyzetbe kényszeríti a hazai nőket az Unió többi országához képest, hogy a magyarországi anyasággal, szüléssel kapcsolatos ellátások sokáig járnak, melyek a fenti problémákat még jobban elmélyítik. Az sem könnyíti meg ezen kívül a kisgyermekes anyák életét, hogy nemcsak a munka és a család között kell egyensúlyozniuk, de a munkaadó, sőt, a kollégák előítéleteivel is meg kell birkózniuk. Állandóan beteg gyerekek? Több szabadnap? Kevesebb munkaidő? Ezek a kérdések több oldalról is gyengítik a hazánkban egyébként is gyenge lábakon álló részmunkaidő problémáját.

A nők munkavállalása olyan kérdés, mely nemcsak gazdaságilag fontos feladata egy társadalomnak, de a szociális egészsége érdekében is a jó irányba kell haladni. Nemcsak a részmunkaidő, de a távmunka is jó alternatívája a család és a munka összeegyeztetésének. A kérdés már csak az, hogy valóban felkészült-e minkét oldal a nők munkavállalására.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által