Hogyan Tegyük Egyszerűbbé a Családi Étkezéseket

Hogyan Tegyük Egyszerűbbé a Családi Étkezéseket

A családi étkezések fontos események, megszervezésük azonban sokszor lehetetlennek tűnik. Az alábbi ötletek segítségével azonban bevonhatjuk a család minden tagját és megvalósíthatjuk e fontos és kellemes eseményt.


Mindannyian tisztában vagyunk a családi étkezések fontosságval, manapság azonban egyre nehezebb időt találni a megvalósításukra. A munka, a háztartás, az iskola és az edzések feldarabolják a család ritmusát, és csak kevés időt marad a minőségi étkezésre: sokszor a maradékot kapjuk ki a hűtőből, vagy előre elkészített ételeket melegítünk fel mikrohullámú sütőben. Így aztán az egészséges ételek elkészítésére és arra, hogy az étkezőasztalt közösen körbeüljük, csak nagyon kevés időnk marad.

A közös családi étkezéseknek számtalan előnye van. Ilyenkor beszélgetünk egymással, erősödnek a kötelékek és levezetjük a stresszt, nem beszélve arról, hogy a gyerekek is megismerkednek az új ízekkel, valamint megtanulják az étkezés során tanúsítandó illemszabályokat.

S ha már a gyerekeknél tartunk: legalább ilyen fontos az is, hogy az asztalnál szem- és fültanúi lesznek az életük fontos részét képző személyek közötti párbeszédeknek, reakcióknak. Az étkezések tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy hosszas példabeszéd helyett valódi példát mutassunk nekik.

Hogyan oldható meg, hogy a család minden egyes tagját ugyanabban az időben az asztalhoz ültessük, ráadásul minden nap? Nem beszélve a kihívásról, amit egy átgondolt és egészséges étel elkészítése jelenthet. Íme, néhány ötlet a megvalósításhoz:

Nem kell minden nap

Először is: nem kell, hogy a közös étkezés ebéd legyen, ráadásul nem is kell minden nap. Jelöljünk ki egy vasárnapi ebédet, szombati vacsorát vagy pénteki reggelit, bármit, ami működhet. A lényeg, hogy a család minden tagja megértse, ez legalább olyan fontos esemény, mint minden egyéb magánéleti elkötelezettség.  Magyarázzuk el a jelentőségét és jelöljük ki az időpontot!

Vonjuk be a család tagjait!

Az is fontos, hogy mindenki kivegye a részét a tevékenységből. Sokkal egyszerűbben és gyorsabban megy a főzés, ha nem kell teljesen egyedül csinálnunk. Válasszunk egészséges recepteket és hagyjuk, hogy a gyerekek is besegítsenek a konyhában. Amennyiben elég idősek hozzá, kérjük meg őket pl. a zöldségek felaprítására, megmosására vagy az asztal megterítésére. Ha párunk szeret grillezni, vonjuk be a húsok megsütésébe, a saláta elkészítésébe vagy bízzuk rá a gyerekeknek kiosztott feladatok felügyeletét. S bár a gyerekek bevonása némi felfordulással jár, megéri! Ráadásul közösen az eltakarítás is könnyebben megy majd.

Étkezés közben nincs gombnyomogatás!

Értessük meg minden résztvevővel hogy az étkezés és a „kütyüzés” nem egyeztethető össze! Miután mindenki leült az asztalhoz, győződjünk meg arról, hogy minden elektronikai eszköz egy másik helyiségben marad és ki van kapcsolva. A teljes étkezés kevesebb, mint egy óra, így hacsak párunk nem vár égetően sürgős hívásokat, a képernyőmentes szabály vonatkozzon a család minden tagjára! Ezáltal lehetőség nyílik a beszélgetésre. Legyen szó lányunk kedvenc játékáról, párunk munkahelyi aggodalmairól, vagy a kabátunkon keletkezett foltról, teljesen mindegy! A lényeg, hogy beszélgessünk és figyeljünk oda a másikra!

Takarítás

Az étkezéssel még ne érjen véget a történet, hiszen egy lépés még hátravan: a takarítás. Miután mindenki végzett az evéssel, a gyerekek pedig szétszéledtek a szélrózsa minden irányába, hívjunk ismét össze mindenkit, ugyanis eljött az ideje a rendrakásnak! Míg a felnőttek letakarítják az asztalt és a hűtőszekrénybe helyezik a maradékot, addig a gyerekek mosogatnak: a lényeg hogy mindenki csináljon valamit!

Ennyi az egész: meg is történt a közös étkezés, annak minden előnyével együtt. Ha egyszer sikerült összehozni, garantáltan visszatapsolják majd!
A Jar további tippeket kínáll a családi étkezésekhez.
Önnek is vannak ötletei a témával kapcsolatban? Ossza meg velünk és másokkal!

Jar All In One mosogatógép kapszula Lemon 24 ct
Jar All In One mosogatógép kapszula Lemon
(178)

Jar All In One mosogatógép kapszula Lemon

Fedezze fel most!

Ajánlott termékek

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Első örömteli pillanatok

Első örömteli pillanatok

"

És MEGÉRKEZETT !! :-) A munkahelyemen kaptam meg a csomagot, pár kollégám körbeállt amíg kibontottam. Együtt csodáltuk meg a készüléket, olvastuk el az ismertetőket. Már van pár önkéntes is, akik tesztelik a pótfejet és a fogkrémet, várom tőlük a beszámolókat. Itthon is nagy érdeklődéssel vette körül a szűk család, ma mind a hárman kipróbáljuk...szóval mennem kell, fogat kell mosnom! :-))

"

nagykövet által