Lakásvásárlás vagy lakásbérlés

Lakásvásárlás vagy lakásbérlés

Míg külföldön a lakásbérlés a legnépszerűbb megoldás az otthonteremtésre, addig itthon sokan a lakásvásárlást részesítik előnyben. De vajon melyik éri meg leginkább?


A saját lakás mítosza
A lakásvásárlók leggyakoribb érve, hogy a lakásvásárlás a legjobb hosszú távú befektetés, amivel nemcsak a saját, de a gyerekeink jövőjét is biztosíthatjuk közvetve. Másik nyomós érvként a kifizetett összeg arányát szokták felhozni, hiszen mennyivel jobban járunk, ha nem havi bérleti díjként fizetjük a lakhatásunkat olyan lakásért, ami nem is a miénk. Természetesen mindegyik gondolat mellett szólnak érvek, a jelenlegi gazdasági helyzetben, valamint a hazai munkavállalási szokások és lehetőségek mellett azonban néhány dolgot érdemes átgondolnunk, mielőtt eldöntjük, hogy béreljük, vagy meg is vásároljuk álmaink otthonát!

Tények és lehetőségek
A legfontosabb kérdés a lakásvásárlás kontra bérlés témájában, hogy van-e pénzünk, és ha igen, mekkora mennyisség áll a rendelkezésünkre. Ezután érdemes mérlegelnünk néhány lehetőséget, amely első ránézésre nem is biztos, hogy úgy és olyan szabadságot, megoldást és jövőképet biztosít, mint ahogyan azt gondoljuk. Tévhit ugyanis, hogy a lakásvásárlás minden esetben jó hosszú távú befektetés. Egyrészt kevés embernek van annyi pénze, hogy egy összegben ki tudja fizeti a lakás árát, így hitelből finanszírozza, ami hosszú távon már közel sem biztos, hogy megéri, másrészt az átlagember nem ingatlan befektető. Mindehhez vegyük hozzá azt a reális ingatlanpiaci tényt is, hogy sokkal több a kínálat a lakáspiacon, mint a kereslet, így az ingatlan árak a piaci ár alatt vannak hosszú ideje. Tehát egyrészt megéri lakást venni, hiszen olcsóbban juthatunk hozzá és még ki is tudjuk adni, másrészt nincs garancia arra, hogy megőrzi a lakás a befektetett értékét.

Miénk vagy a banké?
Míg külföldön a munkavállalási szokások és lehetőségek abba az irányba változtak, hogy szinte bárhová hajlandó egy jó munkáért elköltözni az ember, addig Magyarországon a fővároson kívül, nincs nagy fluktuáció, így költözési kedv sem. A saját lakás egyfajta eszményt is jelent, a megállapodás és a biztonság jelképét, ehhez azonban a jelentős százalék csak hitel árán jut hozzá. Így, bár nyomós érv, hogy a saját lakás legalább a miénk, az igazság az, hogy átlagosan 26 évre adósodunk el egy lakás hitellel. Ha pedig örökségnek szánjuk a gyerekeinknek a lakást, lehetséges, hogy jobban járunk egy több millió forintos életbiztosítással, amihez könnyebben és „feloszthatóan” jutnak később hozzá.

Béreljünk?
A kérdés tehát zavarba ejtő, kinek fizessünk a havi lakhatásunkért, a banknak, vagy albérlőként a lakás tulajdonosának? Tény, hogy egyrészt szabadabban mozoghatunk, ha bérelt lakásban lakunk, ami mellett természetesen lehet megtakarításunk, ami szabad felhasználású, szemben az ingatlan befektetésekkel. Ha körültekintően kötünk szerződést a lakás bérlésekor, attól sem kell tartanunk, hogy váratlanul kitesznek bennünket az otthonunkból. A kényelmünk érdekében arra is van lehetőségünk, hogy fejlesszük, gyarapítsuk a környezetünket költözés nélkül, a lakás tulajdonosával kialakított kommunikáció fontos része tehát a bérlésnek.
Az otthonával kapcsolatban mindenkinek más elvárásai és lehetőségei vannak, arra azonban gondoljunk, hogy a pénzügyi helyzetünk mellett az életkörülményeink is változnak. A gyerekek felnőnek és kirepülnek, nekünk pedig akkor is szükségünk van egy ideális otthonra…

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által