Mitől színes a szemünk?

Mitől színes a szemünk?

Tekintetünk a lelkünk tükre, a szemünk színe pedig alapvetően határozza meg arcunk kisugárzását. De mitől színes a szemünk és miért nem egyforma mindenkinek?


A szivárványon túl?
A szem színéért tulajdonképpen a szivárványhártya a felelős, amely egyfajta szűrőként funkcionál a szemen. Úgy működik, mint egy fényképezőgép lencséje, a megfelelő mennyiségű fény beengedését irányítja. A szem színe pedig, akár csak a bőrnél, a festéksejtek mennyiségétől függően változik egyénenként az íriszben. Tehát akinek sötét a szeme, annak több melanin található a szivárványhártyájában, a világosabb szeműeknek pedig kevesebb.

Mutasd a szemed, megmondom kivagy!
Szemünk színét elsősorban a genetika határozza meg, érdekes azonban, hogy a földrajzi származás is befolyásolja színek szerinti eloszlást. Míg Afrikában, Dél-Amerikában a barna szem a legmeghatározóbb szemszín, addig Észak-Európában a világos szem a leggyakoribb. Persze ugyan úgy igaz ez a megállapítás a haj és bőrszínre is, melyet szintén a melanin határoz meg.

Ez a genetika…!
Szemünk színét a szüleinktől kapott génpárok határozzák meg. Mindkét szülő két gént hordoz magában, a négy génből pedig a domináns színt hordozó gén kerül a gyermekben a „felszínre”. Ebből következik, hogy bizonyos szemszínű pároknak meghatározott szemű gyerekei születhetnek, azaz van olyan, ami egyértelműen kizárhatja az utód szemszínét. A színek közül a barna a domináns, a világos, kék és zöld pedig a recesszív gén. Ha tehát a szülőktől kék és barna színt öröklünk, akkor barnaszeműek leszünk, de a gyerekünk még lehet kékszemű (ha a párunk is hordoz kék gént), hiszen hordozzuk az ezért a színért felelős gént. Így lehet két barnaszemű embernek kékszemű gyereke is, ha mindketten recesszíven örökölték a kékszemet, két kékszemű embernek azonban nem lehet barnaszemű gyereke. Érdekesség, hogy a teljesen zöld szemhez mind a négy génnek zöldnek kell lennie, nem is csoda, hogy az emberek mindössze két százaléka zöldszemű csupán. A szemszínnel kapcsolatos legújabb humángenetikai kutatások pedig bebizonyították, hogy a kék szem csupán egy genetikai mutáció.

Árulkodó szemszín?
Ha nem is fejthetjük meg az embereket a szemük színének segítségével, néhány dologra azonban utalhatnak a színek. Kutatók annak az összefüggését vizsgálják, hogy a világos szemű emberek érzékenyebbek a fényre és gyakrabban rossz a látásuk, ez azonban nem bizonyított. Magunk is tapasztalhatjuk viszont, hogy szemünk színe akár a hangulatunktól függően is változhat. Lehangoltság, stressz vagy sírás hatására megváltozik a pupilla mérete, ezért az íriszt több fény érheti, ami befolyásolja a szem színét.

Ma már az sem okoz problémát, ha nem vagyunk megelégedve a szemünk színével, színes kontaktlencse segítségével akár egy barnaszeműből is pillanatok alatt kékszemű lehet.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által