Karácsonyi halászlé receptek

Karácsonyi halászlé receptek

A halászlé igazi nemzeti eledelnek számít, ilyenkor karácsonykor pedig szinte minden háziasszony elkészíti valamelyik változatát.


Egyszerű étel?
Bár a karácsonyi menü ünnepi fogásaként tálaljuk, a halászlé mégis egy egyszerű ételnek számít, már az eredetéből is erre következtethetünk. A halászok hétköznapi eledele volt, abból készítették, ami a rendelkezésükre állt: halból, vízből, sóból és paprikából. Az első feljegyzés a halászléről már 1822-ből származik, balatonkeresztúri halászoktól, az első halászcsárda pedig 1882-ben nyílt meg Szegeden. Az elmúlt több mint száz évben nagy karriert futott be ez az igazi hungarikumnak számító étel, az idelátogató turisták számára igazi gasztronómiai kalandnak számít valamelyik fajta hallé kóstolása. A halászlé tájegységenként különbözik elkészítésének módja és a hozzávalók tekintetében, a három legkedveltebb a balatoni, a szegedi és a bajai halászlé.

Szegedi halászlé
A klasszikus szegedi halászlénél a leghangsúlyosabb a hal íze a levesben. Nagyon sok paprikát használunk az elkészítéséhez, és akinek bírja a gyomra, nagyon erősen készíti és fogyasztja is. A hangsúlyos hal íz a több fajta hal felhasználásának köszönhető. Leginkább pontyot, kecsegét és csukát főznek bele, a tökéletes íz harmónia érdekében a legtöbbet a kecsegéből, majd a pontyból, végül pedig a csukából kell bele tenni. Egyes helyeken angolnát is felhasználnak a halászléhez. A szegedi halászlevet passzírozással készítik, a háziasszonyok nagy örömére.

Bajai halászlé
A bajai halászlét az teszi különlegessé, hogy tésztát is belefőznek. Ennek olyan prózai oka volt, hogy a halászok a sima hallé után hamar megéheztek, így a tészta volt számukra az, amitől laktatóbb lett az étel. A bajai halászlé tehát az autentikus vízparti, bográcsban készült hallé legközelebbi fajtája. A mai változatánál fontos szempont, mivel passzírozás nélkül készül, és semmi nem nyomja el az alapanyagok ízét, hogy jó minőségű hozzávalókat használjunk fel a főzéshez. Az ízek harmóniáját még jobban fokozhatjuk, ha eredeti halfőző bográcsban készítjük a halászlevet, nem gázon, hanem fatűzön. A borács alul öblösebb, felfelé szűkülő formájú legyen.

Balatoni halászlé
Kevesebb feljegyzés található az eredeti balatoni halászléről, ami talán annak köszönhető, hogy mára a turisták miatt szinte minden tájegység halászlevét elkészítik a Balaton partján. A régi feljegyzésekből azonban megtudhatjuk, hogy a balatoni halászlé sűrűbb, kevesebb a leve, sok benne a hagyma és kevesebb benne a paprika. Akkor tökéletes, ha balatoni halból készül, több benne a ponty és valamilyen ragadozó hal is belekerül, fogas, süllő, csuka, harcsa, vagy kecsege. Sűrítésként néhány szem krumplit is belefőzünk, valamint 2-3 gerezd foghagymát is hozzáteszünk.

Karácsonykor bármely halászlé kerül is az asztalra, egész biztosan finom ételt kóstolhat meg a család és a vendégeink. Persze, ha szeretik a halat…

Jó étvágyat kívánunk!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által