Magyar hungarikumok

Magyar hungarikumok

A főzelék hivatalosan nem szerepel a hungarikumok listáján, bár a legtöbb Magyarországról szóló útikönyv kifejezetten ajánlja a turistáknak, hogy feltétlenül kóstolják meg. Eláruljuk, miért.


A főzelék jellegzetes magyar étel, a többi nyelvben nincs is rá megfelelő kifejezés. Csak mi magyarok készítünk zöldségekből ilyen különleges fogást. Előnye, hogy gyorsan elkészíthető és sok benne a szervezet számára hasznos tápanyag - bár dietetikusok szerint jobb lenne a megszokottnál egy kicsit egészségesebben készíteni.

Története
Elődeink már a 16. században is főztek ilyen zöldségalapú, sűrű, rövid levű ételt. Pontos adatok nincsenek arról hogy akkoriban mit használtak a sűrítéshez, mert a rántáskészítés csak a 19. században, osztrák hatásra terjedt el a magyarországi városi konyhákon, majd beférkőzött a falusi tűzhelyekre is. Kezdetben még nem is főzeléknek nevezték, hanem az elkészítés módjától és az alapanyagtól függően például „habart paszulynak”,” sűrű babnak” vagy „tárkonyos sűrű krumplinak”. A főzelék elkészítésének módjavalamint az, hogy feltéttel vagy nélküle tálalták, attól is függött, hogy ünnepi asztalra, vagy hétköznapi ételnek szánták. Igazi népszerűségre pedig csak a két világháború között tett szert. Az utóbbi években sajnos sokan „lenézték”, de ennek valószínűleg az az oka, hogy az iskolai menzákon és az egyszerűbb étkezdékben nem igazán színvonalasan készítik el. Szerencsére azonban kezdi visszanyerni régi dicsőségét, amit a főzelékbárok és a híres séfek új receptjeinek megjelenése is bizonyít.

A legfinomabb főzelékek titka
Mindig szezonális zöldséget használjunk, de ha ez nem megoldható, akkor is inkább fagyasztott és ne konzerv megoldást válasszunk! Amikor a zöldség megfőtt, kétféleképpen sűríthetjük: rántással vagy habarással. A rántáshoz kevés felhevített zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd egy kis vízzel – vagy a főzelék levével – simára dolgozzuk, és állandó keverés mellett a főzelékhez öntjük. Még ízletesebb, ha a lisztet tejfölbe, joghurtba vagy tejszínbe keverjük – így a főzelék állaga is krémesebb, színe pedig tetszetősebb lesz. Mindkét módszernél fontos, hogy mielőtt hozzáadjuk a rántást vagy a habarást a főzelékhez, a zöldség levéből keverjünk hozzá egy keveset, hogy ne legyen csomós az étel.

Hogyan lehet még egészségesebb?
A főzelék sűrítésére használjuk a saját anyagát, vagyis a megfőtt zöldségből körülbelül a negyedét vegyük el, pépesítsük, majd tejföllel elkeverve tegyük vissza a főzelékbe. Így sokkal finomabb, fenségesebb ízt kapunk – ráadásul egészségesebb, rostokban gazdagabb és emészthetőbb is lesz a főzelékünk.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által