Mardi Gras receptek

Mardi Gras receptek

Ismerkedjen meg más nemzetek tradicionális, farsangi ételeivel!Legyen az olasz, brazil, vagy new-orleans-i karneváli csemege, többségük a fánk, vagy más egyéb, élesztő-alapú tésztára épül. Az EverydayMe most recepteket hozott el önnek a világ minden tájáról.


Olaszország: Fritelle (cukros-mazsolás fánk)
A Frittelle-t elsősorban a velencei karnevál ideje alatt készítik, amely februárban kerül megrendezésre. Ez a népszerű csemege ilyenkor szinte minden pékségben kapható.

Elkészítési idő: összesen 2 óra (előkészületek. 45 perc, pihentetés: 1 óra, sütés: 20 perc)

  • 125 ml (1/2 bögrényi) mazsola
  • 60 ml (1/4 bögrényi) grappa (rummal vagy konyakkal is helyettesíthető)
  • 250 ml (1 bögrényi) langyos tej
  • 20 ml (4 kávéskanálnyi) instant élesztő
  • 2 tojás
  • 45 ml (3 evőkanálnyi) cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 45ml (3 evőkanálnyi) sótlan, felolvasztott és langyosra hűlt vaj
  • 750ml (3 bögrényi) süteményliszt
  • Napraforgóolaj a sütéshez

választható:

  • 180ml (3/4 bögrényi) kandírozott citrom- vagy narancshéj, apró kockákra vágva
  • 125ml (1/2 bögrényi) fenyőmag,
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja

new orleans-ikarnevál: „King Cake” (fahéjjal vagy krémmel töltött kalács)
A new orleans-i karnevál klasszikus desszertje.

Elkészítési idő: összesen 3.5 óra (előkészületek: 1 óra, pihentetés: 2 óra, sütés: 30 perc)

  • 3 ½ bögrényi (420g) sima liszt
  • 1 csomag (2 ¼ kávéskanálnyi) élesztőpor
  • 1 bögrényi (240ml) tej
  • ¼ (50g) bögrényicukor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 6 evőkanálnyi (90g) sótlan, puha vaj 12 darabra vágva

A fahéjas töltelékhez:

  • 2/3 bögrényi (120g) barnacukor
  • 1 ½ kávéskanálnyiőrölt fahéj
  • 4 evőkanálnyi (60g) sótlan, puha vaj

A cukormázhoz:

  • 1 bögrényi (200g) porcukor
  • 1 evőkanálnyivíz
  • ½ kávéskanálnyi vanília aroma
Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

A dekorációhoz:
Kristálycukor tetszés szerint színezve: sötétzöld, lila, sárga vagy arany színekben)

Spanyolország: Rosco-kvagy Rosquilla-k (ánizsfánk)
A Roscos navideños a dél-spanyolországi Andalúziából származó specialitás, amelyet főleg a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztanak előszeretettel.
Elkészítési idő: összesen 1 óra (előkészületek: 30 perc, sütés: 30 perc)

  • 250ml olíva olaj
  • 500g liszt
  • 60ml eau-de-vie (egy erős, gyümölcsös alkohol)
  • 60ml fehérbor
  • 60ml narancs juice
  • 60g cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 40g ánizsmag
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1 teáskanálnyi sütőpor

ELKÉSZÍTÉSE

Olaszország: Fritelle (cukros-mazsolás fánk)
Előző éjjel: a mazsolát áztassuk be a pálinkába, rumba, vagy konyakba).

Az elkészítés napján:

  1. Egy nagyméretű tálban a tejet az élesztővel elkeverjük. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat. Alaposan összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, míg sima, homogén állagú tésztát nem kapunk. Beleszórjuk az alkoholba áztatott mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, a fenyőmagot és a reszelt citromhéjat. Liszttel meghintett deszkán meggyúrjuk körülbelül fél órán át, mindaddig, amíg buborékok nem keletkeznek a tésztában. (konyhai robotgépben dagasztólapáttal körülbelül 15 perc). Tegyük a tésztát egy tálba, és nedves ruhával letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni körülbelül 1 órán át.
  3. Az olajat felforrósítjuk 190 °C-ra. Egy evőkanállal kis adagokat szaggatunk a masszából, majd az ujjunkkal a kanálról a forró olajba toljuk. Mikor a frittelle-k elkezdenek nőni, fordítsuk meg őket, hogy körben is szép aranybarnák legyenek.A frittelleket papírtörlőre kiszedjük, felitatjuk róla az olajat. Megszórjuk porcukorral és melegen tálaljuk.

new orleans-i karnevál: King Cake (fahéjjal vagy krémmel töltött kalács)
Egy keverőtálba tegyünk 2,5 bögrényi (300g) lisztet, majd villával dolgozzuk bele az élesztőt. A tejet öntsük egy kisméretű lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd melegítsük mindaddig, amíg a cukor fel nem oldódik. Öntsük fel fele az élesztős lisztet és dolgozzuk össze fakanállal vagy konyhai robotgéppel (dagasztólapáttal). Egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Folytassuk a dagasztást mindaddig, amíg az alapanyagok össze nem állnak tésztává.

  1. Kis mennyiségekben adagoljuk hozzá a lisztet mindaddig, amíg a tésztánk nem éri el a megfelelő, puha állagot (a mennyiség a liszt minőségétől is függ). Konyhai robotgépben alacsony sebességfokozaton apránként adagoljuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és dolgozzuk össze kb. 8 percen keresztül. (kb. 15 perc ha kézzel végezzük a gyúrást). Akkor vagyunk kész, ha a tészta leválik a tál faláról. Ha még ragacsos, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz.
  2. Amennyiben a tésztánk túl száraz, tehetünk bele kevéske vizet, amit alaposan dolgozzunk bele. Formázzunk a tésztánkból egy labdát, majd helyezzük egy kizsírozott tálba. Fedjük le műanyag fóliávalvagy egy nedves ruhával, majd pihentessük hűtőszekrényben egy órán át.
  3. Ezalatt készítsük elő a fahéjas tölteléket. Helyezzük a barnacukrot és az őrölt fahéjat egy tálkába. Adjuk hozzá a vajat és keverjük ki.
  4. Nyújtsuk ki a tésztánkat egy kb 25x50 cm-es téglalapra, majd kenjük rá a tölteléket. Tekerjük fel a tésztát, majd hajtsuk be gyűrű formába és tapasszuk össze a két végét. Helyezzük a kalácsunkat egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ismét tegyünk rá átlátszó fólát és hagyjuk kelni kb. 1 órán át, amíg nagyjából a duplájára nő. Amíg a tésztánk kel, melegítsük föl a sütőt 170°C-ra..
  5. Helyezzük a tésztát a sütőbe és süssük aranybarnára, körülbelül 20–35 perc alatt. Amikor elkészült, hagyjuk a tepsiben hűlni kb. 10 percet. A cukormáz felvitele előtt azonban teljesen ki kell hűlnie a kalácsunknak.
  6. A cukormáz elkészítése: egy kisméretű edényben keverjük simára a porcukrot, a vizet és a vanília aromát (amennyiben a mázunk túl sűrű, vízzel hígíthatunk rajta). Kanalazzuk a mázat a kalács tetejére és azonnal hintsük meg színes kristálycukorral, felváltva használva a különböző színeket.

Spanyolország: Rosco-k vagy Rosquilla-k (ánizsfánk)
Melegítsük fel a sütőt 175°C-ra.
Olajon pirítsuk meg az ánizsmagokat, a narancs reszelt héját és a reszelt citromhéj felét. Dobjuk bele a fahéjrudat, majd szűrjük le az olajat. A leszűrt olajhoz adjuk hozzá a lisztet, az eau-de-vie brandy-t, a fehérbort, a narancslevet, a cukrot, a sütőport, és a maradék reszelt citromhéjat. Dagasszuk meg a tésztát és formázzunk egy kerek cipót.

  1. A tésztából formázzunk fánk-karikákat, és süssükk 20-25 percen keresztül.
  2. Áztassunk ánizsmagokat forró vízbe, amíg az át nem veszi az ánizs aromáját. A „roscos” fánkokat ebbe mártsuk meg, majd hempergessük meg procukorban.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!