Miért szeretünk kávézni?

Miért szeretünk kávézni?

A kávéról kevesen tudják, hogy az egészségünkre is jó hatással lehet, persze ha mértékkel fogyasztjuk. Írásunkból kiderül, hogy a kávé nemcsak finom, de akár egészséges is lehet.


A hódító kávé

Egy ősi legenda szerint Krisztus előtt 300-ban egy etióp pásztor olyan felfedezést tett, amiért a mai kor emberei is hálás lehet. Észrevette ugyanis, hogy azok a kecskéi, - amelyek egy bizonyos piros bogyót rágcsáltak, - sokkal élénkebbek lettek, mint a többiek. Ezt követően a kávé sorsa a szerzetesek kezébe került, akik a kávébabot megpörkölték, és úgy készítettek belőle italt. Egyes feljegyzések később gyógyszerként tesznek említést a kávéról, amit egy arab orvos használt a betegeinél, de ahhoz, hogy konkrét élénkítő szerként kerüljön a köztudatba, még mindig el kellett telnie 600 évnek. A török hódításoknak köszönhetően, végül a XVII. században vált népszerű itallá Európában, hazánkban az első kávézó pedig 1727-ben nyílt meg Budán, hogy azóta évente körülbelül 3 milliárd csésze kávét ihassunk Magyarországon.

Kellemes függőség

Az ital körüli szertartás fontos része a kávézásnak, sokszor még azok is rendszeresen fogyasztják, akik nem igazán kedvelik jellegzetes kesernyés ízét. A kávét persze mindenki másért szereti, van, aki az élénkítő hatásáért issza meg napi koffeinadagját, mások számára pedig pihenést jelent egy mozgalmas nap közepén. Azt pedig minden igazi kávérajongó tudja, hogy a számos variációban elkészített ital valódi függőséget okozhat.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Egészséges hatások

Számos más dologhoz hasonlóan,  a kávézás egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatbanis az igazság valahol középen van. Bár a szakemberek véleménye eltérő a kávé hatásáról, abban azonban egyetértenek, hogy napi egy-két csésze kávé nem okoz kellemetlen tüneteket. Persze azok számára, akik nincsenek hozzászokva a koffeinhez, már viszonylag kis mennyiség is szívdobogást, szívtájéki nyomást és feszültséget okozhat, napi 300 mg koffein azonban még az edzett kávésoknál is produkálja ezeket a tüneteket.

Egy kutatás szerint kifejezetten egészségmegőrző szerepe is lehet a kávénak, napi egy csésze kávéval ugyanis 7 százalékkal csökkenthető a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának az esélye, állítják a kutatók.  A kávé ezenkívül az agyra is jó hatással lehet, megváltoztatja a kémiáját és a depresszió megelőzésére is alkalmas. A szakemberek olyan kutatásokat is végeztek, amelyek az Alzheimer-kór és az időskori demencia megelőzését is a kávéfogyasztással  hozták összefüggésbe. S hogy a kávé az izomlázra is gyógyír lehet, már csak hab a tortán!

Igyuk tehát bármilyen formában, édesen, vagy keserűn, tejjel, vagy tejszínnel, esetleg feketén, a kávé nemcsak a lelkünket, de a testünket is kényezteti. Nem is kérdés tehát, hogy kávézni tényleg jó!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek