Sólet készítése

Sólet készítése

A sólet igazi zsidó étel, az elkészítése ugyanis szigorú vallási követelményekhez igazodik, így köti össze ez az „isteni” étel a táplálkozást a hagyományokkal.


Elkészítése időigényes, alapanyagait tekintve pedig zsidó közösségekként változik.

Miért pont sólet?
A sólet elkészítése a zsidó szombat teljes munkamentességéhez igazodik. S bár Isten pihenésre ítélte a népét a hét ezen napján, belátható, hogy enni azért ilyenkor is kell – méghozzá kötelezően háromszor- , ezért a sólet elkészítése elvileg a lehető legkevesebb munkát igényli. Ez persze korántsem igaz, hiszen épp elég teendő van ezzel az étellel, igaz, a hagyományok szerint pénteken kell összeállítani és sütőbe helyezni egy cserépedényben, hogy másnapra lassú tűzön megpárolódjon és összeérjen 12 óra alatt.

Melyek a hozzávalók?
Az igazi sólet alapja a kétféle bab, ezenkívül többféle húsnak kell belekerülnie, nálunk leginkább marhaszegy és füstöltliba a hagyományos sólet hús. Az igazi íz miatt ugyanis kell bele a füstölt hús, de ahány ház, annyi szokás. Az igazi zsidó sóletnél persze alapszabály a kóser hagyományok betartása, mely szerint sertéshús nem kerülhet az ételbe és a húsok és tejes ételek szétválasztása is fontos szempont. Gersli, azaz árpagyöngy nélkül pedig nincs is igazi sólet!

Egy recept a sok közül
A főzést megelőző napon áztassuk be a babot! Mindenekelőtt zsíron pároljuk meg alacsony lángon vékony cikkelyekre vágott hagymát, majd tegyünk hozzá lisztet is. Tegyünk a lisztes hagymához 0,5 kg füstölt libacombot és 0,5 kg marhaszegyet és egy kevés párolás után öntsük rá a babot a főzőlével együtt. Ezután tegyük bele a gerslit és néhány alaposan megmosott tojást héjastól. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük a sütőbe legalább 12 órára. Fontos momentuma a főzésnek, azaz a sütésnek, hogy nem keverjük az ételt, hanem az edényt, vagy a fazekat csak néha megrázzuk. Az igazi sólet cserépedényben készül, de lábasban is nagyon finom étel készül a sütőben.
A sólet nemcsak nagyon finom, de igazán bőséges egytálétel, ami mára a világ egyik kedvencévé is vált, nemcsak kóser változatban.
Jó étvágyat kívánunk!

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Házi tészta készítése
Gyógyító ételek: influenza és megfázás ellen
Vendéglátás szabályai
Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által