Szaloncukrot házilag

Szaloncukrot házilag

A szaloncukor sosem megy ki a divatból. Számtalan ízben, csomagolásban elérhetőek már ezek a klasszikus karácsonyi desszertek a boltok polcain, ízlésünknek maximum a pénztárcánk szabhat határt. A borsosabbnál borsosabb árakat látva és egy-egy kevésbé minőségi terméket megkóstolva gondoljunk arra, miért ne készíthetnénk el idén saját magunk a fa alá valót?


Nem csak pénzt spórolhatunk meg így, de 100%-ig biztosak lehetünk abban, milyen hozzávalók kerülnek a szaloncukorba, nem beszélve arról, hogy ha picit előre gondolkodunk és egyből dupla adag szaloncukrot készítünk, szeretteinket is meglephetjük karácsonyra. A siker garantált!

Mindenképpen olyan receptet és módszert keressünk, amit egy átlagos háztartás konyhai eszköztárával és egy sarki kisbolt kínálatából is el lehet készíteni. Az alábbiakban egy ilyen receptet mutatunk be. Hiába az ínyencségek, ízek terén mi maradtunk a jól beváltaknál: zselés, marcipános és kókuszos szaloncukrot készítettünk.

Kókuszos

Hozzávalók:

  • 100 gramm kókuszreszelék
  • 2 dl tejszín (vagy kókusztej)
  • 2 csapott evőkanál cukor

A tejszínt vagy kókusztejet kis lábasban felforraljuk a cukorral, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Alacsony lángon kevergessük az egészet, amíg sűrű masszát kapunk. A lángról lehúzva hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szaloncukornyi adagokat formázunk belőle.

Marcipános

A marcipánt nagyon egyszerű házilag elkészíteni és ennek az a nagy előnye, hogy biztosan jó sok mandula kerül bele. Mandulaliszttel, de akár egész vagy szeletelt mandula ledarálásával (klopfolóval apróra törve) 10 perc alatt elkészíthetjük. Ugyan ne várjuk tőle az ipari, tortabevonásra alkalmas minőséget és színt; ez a házi massza nem szép, viszont annál finomabb.

Alapanyagok:

    • 25 dkg hántolt mandula (vagy mandulaliszt)
    • 25 dkg porcukor
    • 1 dl víz
Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Ha szerencsések vagyunk és van otthon mandulaliszt (bármelyik bioboltban vagy piacon kapható) akkor valóban 10 perc az elkészítés. Ha egész vagy szeletelt mandulával dolgozunk, akkor annak ledarálása, vagy apróra zúzása egy picit több időt fog igénybe venni. Ha ez utóbbi módszert választjuk, számítsunk rá, hogy a marcipánmassza egy picit darabosabb lesz.

A cukormennyiséget kétfelé választjuk: az egyik felét összekeverjük az apróra zúzott mandulával (vagy mandulaliszttel) a másik feléből víz hozzáadásával szirupot főzünk. Amikor ez kész, a száraz cukor-manduladara keverékhez fokozatosan keverjük hozzá a szirupot. Addig keverjük, majd gyúrjuk, amíg sima, jól formálható massza nem lesz az egész. Ezután ebből is szaloncukornyi hengereket formázunk.

Zselés

Alapanyagok:

      • 2 dl 100%-os gyümölcslé (tetszés szerinti ízben)
      • 1 csomag (6 lap) zselatin
      • 1 evőkanál cukor

A zselatin port (vagy lapokat) a csomagoláson leírtak szerint hideg vízzel hígítjuk, áztatjuk. A gyümölcslevet felforraljuk a cukorral, majd lehúzzuk a tűzről. A felpuhult zselatinból kicsavarjuk a vizet és hozzáadjuk a gyümölcsléhez.

Formázáshoz a legpraktikusabb, ha van otthon régi, hagyományos műanyag jégkocka tartónk. Annak segítségével egyből apró kis kockákat kapunk majd. Mi ennek hiányában egy sima műanyag dobozt használtunk. Legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a zselatinos gyümölcslevet, mert ha hűtőbe, vagy a hideg levegőre kitesszük, akkor bevonáskor a nagy hőmérséklet-különbség miatt nagyon nehéz, vagy lehetetlen lesz bevonni a kis kockákat. Amikor az anyag eléggé megkocsonyásodott, a dobozból kiszedjük, és apró kockákra vágjuk azt.

A képekért köszönet Urbán Jonatánnak.

Szaloncukrot házilag - 2. rész
A szaloncukor sosem megy ki a divatból.

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

Lepedékmentes fogak az Oral-B elektromos fogkeféve

"

Hagyományos fogkefével tovább mostam mint 2 perc, viszont az Oral-B-vel még kevésnek is tartom, mert annyira élvezem : ) Azt a következtetést kellett levonnom, hogy jó pár év eltelt, de talán most először mostam úgy fogat, hogy nem éreztem azt, hogy maradt valami lepedék a fogaimon. Ha végig simítom a nyelvemmel a fogaimat tisztának érzem és ez olyan jó :D

"

nagykövet által
Cseppcsaj

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

Oral-B Professional Care 500 fogkefe hatékonysága

"

Sziasztok! A kezdeti ijedelem ellenére (hangosabb fogmosás) nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobban hozzáfértem 1-1 foghoz, kevesebb fogrém szükséges egy fogmosáshoz és sokkal tisztábbnak érzem a fogaimat fogmosás után! A fél perces időzítő pedig segít, hogy reggel elbambulva, ne 5 percig mossam hatékonytalanul a fogam. :)

"

nagykövet által
Dóra5632

Oral-B Professional Care 500 kényelmes használat

Oral-B Professional Care 500 kényelmes használat

"

Sziasztok! Elsőre picit idegenkedtünk a dologtól mert ugye nálunk még senki nem használt elektromos fogkefét, de mindenképpen pozitívan csalódtunk benne. Az öt tagú családomból mindenki kipróbálta, és mindannyiunk tapasztalata, hogy rendkívül kényelmes, mivel nem kell "sikálni" a fogakat, hanem a fogkefe szépen magától dolgozik, na meg a végeredmény sem elhanyagolható, hiszen rendkívül tiszták lettek a fogaink. A nyelvvel végigsimítva ilyen hatást sosem értünk el hagyományos fogkefével. Én két hét múlva költözök el itthonról, de a szüleim Oral B elektromos fogkefét kapnak tőlünk karácsonyra. :) Köszönöm a lehetőséget, hogy tesztelők között lehetek :)

"

nagykövet által
Hajneebaby 81