Szőlőmust készítése

Szőlőmust készítése

Ha már ittunk valaha mustot, biztosan nem felejtjük el a szőlő friss ízét.


Ha megyünk szüretre, akkor könnyen hozzájuthatunk egy üveghez. Ha nem, készítsünk magunknak otthon!

Nem kell addig várnunk, amíg valamelyik barátunk vagy rokonunk a szüretről hoz nekünk egy üveg mustot, hiszen elkészíthetjük saját magunk is!

Előkészítés

A must tulajdonképpen a szőlő kipréselt leve. Akkor a legfinomabb, ha egészséges szőlőszemekből készül, amelyek még nem kezdtek el erjedni. A szőlőszemeket először is le kell szednünk a szárakról, majd meg kell mosnunk és lecsepegtetnünk. Ezután helyezzük őket egy nagyobb szűrőbe, amit egy nagy tál fölé helyezünk, majd fakanál segítségével kipréseljük belőlük a levet. Ez már a kész must, amit egy-két napon belül el kell fogyasztanunk, mert gyorsan erjed.

Tartósítás

Ha később is szeretnénk finom mustot inni, akkor bizony valahogy tartósítanunk kell ezt az italt. Erre többféle módszer is létezik.

1. Forralás

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Ha szép, áttetsző tisztaságú mustot szeretnénk, öntsük a fazékba a frissen préselt szőlőlevet. Ezután adjunk hozzá literenként 5 dkg kristálycukrot, és forraljuk fel. Öt percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Tiszta gézzel vagy tüllel szűrjük le, majd ismét forraljuk fel. Ezután ismét hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át újra. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a must teljesen tiszta, átlátsző nem lesz. A forrásban lévő mustot hosszúnyakú üvegekbe töltsük, és azonnal ledugaszolva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

2. Kezelés tartósítószerrel

A mustot dupla rétegben összehajtott tüllön vagy gézen átszűrjük, és hosszú nyakú üvegekbe töltjük. A lé tetejére és az üveg szájára literenként egy késhegynyi benzoesavas nátriumot/szalicilt szórunk. Tiszta ruhával lazán lekötjük az üveget, és hűvös helyre tesszük. Egy hónap múlva zárjuk csak le teljesen légmentesen. Fogyasztás előtt a tetejéről leöntünk egy ujjnyit, mert abban van a tartósítószer.

3. Fagyasztás

A lefagyasztás azért jó módszer, mert nem kell hozzá semmilyen adalékanyag. Pusztán annyit kell tennünk, hogy tisztára mosott műanyag palackokba töltjük a mustot, és betesszük a mélyhűtőbe. Amikor inni szeretnénk belőle, a palackokat szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Egy dologra azért figyeljünk: ne siettessük a folyamatot mikrohullámú készülékkel vagy másfajta melegítési módszerrel!

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által