Szüreteljünk! Tradíciók nyomában

Szüreteljünk! Tradíciók nyomában

A szüret napjainkra egy szórakoztató őszi programmá változott a városi emberek körében, pedig 200 évvel ezelőtt jóval nagyobb jelentőséggel bírt. Szüreti hagyományok nyomában.


Munka és ünnep
A szüret közel egy évszázada még akkora jelentőséggel bírt, hogy a törvényhozást is hozzá igazították. Szüret napján szünetelt a törvénykezés is, nem véletlenül, hiszen mindenki részt vett a mulattsággal egybekötött munkában. Ezt a közel egy hónapig tartó betakarítási időszakot tájegységenként máskor ünnepelték, Szent Mihály napjától (szept. 29.) október végéig hozta lázba a szüret az embereket az országban mindenütt, de legtöbb helyen október első felében indult meg a munka.

Szervezett munka, vidám programok
A szüret menete az aratáshoz hasonlóan zajlott. A mára már leginkább látványos mulatságnak számító eseményen felvonulásokat, sőt, szüreti bálokat is szerveztek, főleg a borvidékeken. De a kisebb szőlősökben is megadták a módját, a tulajdonos bőségesen megvendégelte a szüretelőket, kóstolóval, finomságokkal látta el a serénykedőket. Énekeltek és táncoltak a fiatalok, a rokonok pedig messzi városokból, falvakból is összegyűltek segíteni és persze mulatni.

A munka…
Persze kemény munka folyt a szüreten mindenhol, már kora hajnalban megkezdődött a serénykedés. A tevékenységeket meghatározott menetben végezték, mindenkinek meg volt a maga szerepe a folyamatban. Riogatással kezdték a férfiak a szüretet, zajongtak, pisztolyt durrogtattak, majd átengedték a szőlősorokat az asszonyoknak. Ők nagy puttonyokba szedték a fürtöket, majd a puttonyokat a préshez vittek. Előtte azonban a szőlő taposását végezték, amivel préselés előtt összezúzták a szemeket. A finom mustból, amit persze a szüreten is örömmel kóstolgattak a vendégek, kezdődhetett az igazi mesteri munka, a bor készítése, mely ha jól sikerült, a szőlősgazda büszkesége és megélhetése is lett.
A mulatság végül napnyugta után kezdődött, megfürödve, ünnepi ruhát öltve érkeztek vissza a szüretelők a helyszínre, ahol táncoltak, énekeltek és vicces népi játékokat játszottak. Ilyen volt például a csőszjáték, a férfiak egyik fele játszotta a csőszt, a másik fele pedig a szőlő tolvajt. Ha valakit elkaptak, tréfás büntetést kapott, mindenki nagy örömére. A hagyományos szüreti menü a töltött káposzta, gulyás és pörkölt, valamint a különböző egytálételek voltak.

A szüret az egyik legszebb és legszórakoztatóbb hagyományőrző betakarító ünnepünk. Aki teheti, látogasson el egy-egy szüreti mulatságra valahol az országban, hogy elmesélhesse az unokáinak, még látott igazi szüretet.

Registration

Legyen tagja a programnak és férjen hozzá exkluzív ajánlatainkhoz!

Csatlakozom

Adja meg személyes adatait!

Kérjük, hogy a továbblépéshez töltse ki a csillaggal megjelölt mezőket! Amennyiben szeretné, hogy testreszabott ajánlatokkal és tartalmakkal jelentkezzünk, ne felejtse el kitölteni az opcionális mezőket is!

Hogyan csináljuk...

how to banner

Ajaksmink 5 lépésben

A rúzsos ajkak soha nem mennek ki a divatból! Kiválóan feldobják megjelenésünket és alapvetően határozzák meg a női arcot. Miért ne hozzuk ki belőlük a legtöbbet?

További részletek

Hogyan készítsünk egészséges és diétás hamburgert?

A hamburger egy közkedvelt, ugyanakkor kalóriadús étel. Az alábbi zsírszegény recepttel azonban az egészséges táplálkozás híveinek sem kell lemondania a róla.

További részletek

Hogyan rakjunk rendet az otthoni kábelrengetegben?

A modern háztartásokban egyre több az elektronikai készülék, így egy átlagos nappali úgy nézhet ki, mintha egy vödör műanyag gilisztát szórtunk volna szét. Íme pár ötlet hogyan orvosolhatjuk ezt a helyzetet.

További részletek

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

Oral-B: 2 perces beépített időzítő

"

Az időzítőt én rendkívül hasznosnak tartom. Bár korábban sosem mértem, hogy meddig mostam a fogaimat, de érzésre nem volt meg a 2 perc. Ez egy jó funkció, mert mindenkit arra ösztönöz, hogy használja ki a 2 percet és így érje el a tökéletes fogakat.

"

nagykövet által